Cum trăiesc cei 1.500 de oameni din Vâlcelele, o localitate îngheţată sub troiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei peste 1.500 de localnici din comuna Vâlcelele trăiesc în continuare clipele de coşmar din care de cinci zile nu reuşesc să se trezească. Oamenii au rămas fără pâine şi alimente de strictă necesitate, pentru că puţinele magazine săteşti nu au avut timp pentru aprovizionare. Căile de acces care îi leagă de restul lumii au fost curăţate pentru opt ore, în noaptea de marţi spre miercuri, pentru că noul val de viscol a blocat din nou drumurile.

Comuna Vâlcelele este deseori hărţuită de iernile aprige, pentru că se află într-o zonă traversată de curenţi puternici. Este la extremitatea nord-estică a judeţului, la limita cu Vrancea şi Brăila, în mijlocul câmpiei Râmnicului. Sătenii, cei mai mulţi dintre ei, cu mulţi ani pe umeri, sunt parcă adaptaţi traiului în condiţii vitrege şi din fericire şi tineretul moşteneşte rezistenţa din gena comunităţii.

Este ultima comună din Buzău, scoasă din izolare, după primul val de viscol. Oamenii au fost captivi mai întâi în propriile case. Tinerii au ieşit cu lopeţi, încă din primele zile ale urgiei, şi au pătruns pe rând în toate gospodăriile, mai ales acolo unde crivăţul a modelat dune de peste patru metri înălţime peste case.

Au ieşit învingători din prima luptă cu zăpezile, însă războiul avea să continue. Un nou val de viscol a pus stăpânire peste localitate, înainte ca lumea să se dezmeticească după primul. Mulţi dintre săteni au rămas fără mâncare, lumânări, lemne de încălzit, pentru că au consumat mult cât au stat înconjuraţi de nămeţii extrem de reci iar stivele din curte sunt îngropate în zăpadă.   

”E o problemă cu alimentele, pâinea mai ales, pentru că cei cu magaazine nu au avut prea mult timp la dispoziţie să se aprovizioneze. Drumul naţional 22 a fost deblocat azi-noapte (miercuri - n.r.) iar dimineaţă s-a închis iar din cauza viscolului. Nici drojdie nu se mai găseşte, pentru că oamenii şi-au mai făcut turte, pâine de casă, şi au golit magazinele”, ne-a spus primarul Dumitru Spiţă.

Noroc că marţi a fost vreme bună de zbor, iar un elicopter al Ministerului de Interne a adus 200 de pachete cu alimente, apă minerală, pâine şi pateuri, pe care autorităţile le-au distribuit la timp familiilor cele mai afectate.

Cu acelaşi elicopter au sosit în sat medicul de familie al localnicilor, împreună cu o asistentă şi o echipă de intervenţie la cazuri de urgenţă, formată din 18 militari de la un batalion de informaţii şi patru subofiţeri de jandarmi, pregătiţi să ajute comunitatea să depăşească noul viscol. Aceştia şi-au stabilit cartierul general în şcoala din sat, de unde se pleacă fie la deszăpezirea bătrânilor sau bolnavilor, fie la cazurile medicale.

”Medicul şi o parte din echipa de militari au mers la un localnic care a intrat într-o stare de şoc şi tremura, după ce i-a căzut acoperişul unui saivan. Acum se simte bine”, ne-a spus primarul din Vâlcelele. E bine, spune primul om al comunei, că localnicii au o stare de spirit bună şi că sunt convinşi că vor trece cu bine şi de iarna asta, aşa cum au făcut-o şi în 2012.

Probleme cu noua urgie sunt şi la Pogoanele, oraş din Bărăgan, unde patru case construite în mijlocul câmpului sunt în continuare înconjurate de nămeţi uriaşi. Potrivit primarului, de două zile se lucrează cu o volă pentru a crea un făgaş spre locuinţe însă noul viscol le-a întârziat misiunea. 

Pe aceeaşi temă:

170 de basculante au cărat zăpada din Capitală. Oprescu: „Bucureştenii să se plângă mai puţin“

FOTO VIDEO Se schiază şi pe pârtia de la Drăguş, lângă Mănăstirea Sâmbăta. Preţuri mai mici decât în Poiana Braşov

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite