Cum ţinem microbii departe: care sunt cele mai murdare obiecte din viaţa noastră şi de ce nu ne spălăm corect pe mâini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mediul în care locuim sau ne desfăşurăm activitatea cotidiană este invadat de microbi, unii cu potenţial patogen. Tastatura calculatorului sau ecranul telefonului mobil au o importantă încărcătură bacteriană, iar mâna este principalul factor prin care organismul se poate contamina. Este extrem de important să ştim cum să ne ferim.

Încă din primii ani de viaţă, copiii trebuie să afle mai întâi de la părinţi, apoi de la dascăli, regulile elementare de igienă personală. 

Repere precum spălatul des pe mâini, cu săpun, sau al fructelor, înainte să fie consumate, trebuie să devină obicei pentru fiecare dintre noi. Asta, deoarece peste tot în jur sunt bacterii, care se înmulţesc rapid şi se ascund unde te aştepţi mai puţin. Sunt studii care au demonstrat că tastatura unui computer poate fi adesea mult mai mizerabilă decât toaleta. 

La fel, şi în cazul telefonului mobil, care a devenit un accesoriu aproape indispensabil omului. O cercetare a britanicilor a arătat că mobilele au şi de 18 ori mai multe bacterii decât toaleta celui mai neatent bărbat. De aceea, specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică recomandă ca aceste obiecte să fie şterse cel puţin o dată pe zi cu un şerveţel umed, un dezinfectant, cu alcool sanitar, sau spray anti-bacterian. Sfatul epidemiologilor este de a se evita împrumutarea telefonului între prieteni, pentru a vedea poze, a asculta melodii sau a-şi nota numere de telefon, pentru a nu contribui la infectarea aparatului.

Medicii ne mai recomandă să fim foarte atenţi cum folosim în localurile publice vesela, deoarece şi aceasta poate fi un factor de transmitere a bolilor.

”Orice doză de băuturi trebuie spălată înainte de a se consuma din ea şi bine ar fi să se consume cu paiul şi nu direct cu aplicarea gurii pe orificiul respectiv. Băutul din sticlă este de preferat celui din pahare, pentru că nu ai garanţia igienizării corecte a veselei. Paharele în mod normal trebuie să aibă un circuit al lor. În alimentaţia publică este interzisă cârpa de şters şi ar trebui să existe doar tăvi de scurs pe care paharele se pun cu gura în jos. Cam atât ar trebui. Dar nu ne impresionează un pahar pe care rămân picături şi stropi şi noi atunci preferăm unul curat ca lacrima, şters cu prosopul”, spune medicul Carmen Scântei, epidemiolog în cadrul DSP Buzău.

Toaletele, mai ales cele publice, din şcoli, birouri sau localuri de alimentaţie publică, sunt principala sursă de contaminare cu germeni patogeni, avertizează specialiştii. Manipularea imprudentă a instalaţiilor sanitare şi spălatul insuficient favorizează riscul îmbolnăvirii. O concluzie a medicilor arată că mulţi dintre noi nu ştim să ne spălăm corect pe mâini, astfel încât să îndepărtăm cât mai mult din încărcătura bacteriană. 

”Să te speli pe mâini corect e una, şi foarte uşor se poate demonstra cu ajutorul laboratorului, faţă de spălarea foarte rapidă. Adică, ma duc la toaletă, dau drumul repede la chiuvetă, dau cu un pic de apă pe mână şi am terminat. După aceea mă şterg sau nu mă mai şterg deloc pe mână, iar dacă mă şterg folosesc un prosop pluşat. Prosopul acela pluşat este umed şi este mediu de cultură pentru toţi microbii de pe lumea asta, chiar pentru cei cu transmitere digestivă”, spune Carmen Scântei. 

 *Carmen Scântei este epidemiologul şef al DSP Buzău   Sursa jurnaluldebuzau.ro

image

Este bine să închidem robinetul cu un şerveţel 

Medicul buzoian ne recomandă ca spălatul mâinilor să se facă cu simţ de răspundere, pentru că mâna este principalul factor de vehiculare a microbilor în mediul extern, care pot prin intermediul ei să fie introduşi în organism fără intenţie.

”Sunt persoane care susţin că se spală pe mâini şi gata. Tehnica de spălare a mâinii este totuşi un pic mai laborioasă şi nu înseamnă doar umezirea un pic a mâinii la o chiuvetă, indiferent unde ne-am afla, ci spălarea cu apă caldă, cu săpun, interdigital, periunghial, cu anumite periuţe care ne-ar ajuta să îndepărtăm din flora saprofită de la care se pot dezvolta foarte multe infecţii. Şi manipularea robinetului trebuie făcută într-un anume fel. Există acum acele robinete monocomandă care se pot închide cu ajutorul şerveţelului de hârtie cu care tu trebuie să te ştergi, ori împingem cu dosul palmei, adică cu acea parte a mâinii cu care nu venim în contact cu alimentul pe care îl mâncăm sau îl dăm copilului. Sunt lucruri care presupun o participare foarte conştientă a persoanei. Acum când totul se derulează rapid, chiar dacă parcurgem o anumită gestică, ea este făcută incomplet”, spune medicul Carmen Scântei.

Setul de măsuri preventive este însă mai larg: folosirea şerveţelului este recomandată chiar şi când tragem apa, manipularea butonului sau a şnurului de la bazinul wc-ului să se facă cu mâna pe care nu o folosim în mod curent; de asemenea, după spălarea mâinilor, este recomandată clătirea săpunului, închiderea clanţei de la uşa toaletei să o facem cu partea cât mai puţin expusă a palmei, podul palmei de exemplu, şi mai puţin cu degetele.


 * Fructele şi legumele trebuie bine spălate înainte de consum Sursa foto kissthecook.ro

image

Nu uităm de igiena zilnică a corpului şi a părului, de obiceiul de a spăla bine fructele şi legumele pe care le mâncăm. Nu în ultimul rând, trebuie să facem frecvent curat în casă, eventual să facem dezinfecţie cu substanţe pe bază de clor. 

”Metodele acestea de curăţenie care înseamnă spălat, măturat, aerisit, ventilat, trebuie executate cât mai frecvent posibil. În unităţile unde se dezvoltă un risc mai mare, în casele cu mulţi membri de familie sau acolo unde există un pacient bolnav cu anumite afecţiuni care poate transmite agenţii patogeni membrilor de familie se aplică şi măsuri de dezinfecţie, adică de completare a curăţeniei curente care se face prin spălare, ventilare, măturare, aspirare cu anumite substanţe chimice. Sunt cele pe care noi le găsim în comerţ, pe bază de clor, care pot fi folosite începând cu igiena mâinii, până la igiena veselei, fără niciun fel de restricţie dacă se folosesc în anumite concentraţii”, spune medicul buzoian Carmen Scântei.

Toate măsurile de prevenţie trebuie însoţite de un regim alimentar sănătos şi de o conduită menită să ne ţină la distanţă de riscul contractării unor microbi. De exemplu, stăm cât mai departe de prietenii noştri care au răcit sau evităm să mâncăm produse alimentare din mâinile altora.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite