Care sunt beneficiile după mai multe donări de sânge: examene medicale gratuite şi îmbunătăţirea sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beneficiile pe care le au donatorii de sânge care merg regulat la centrele de transfuzii sunt numeroase. Pe lângă satisfacţia generată de salvarea unei vieţi omeneşti, există şi câştiguri la capitolul sănătate.

E bine de ştiut că dacă donezi sânge de mai multe ori pe an capeţi o stare fizică mai bună decât cei care nu au această obişnuinţă. De asemenea, reduci riscul aparitiei mai multor boli grave. 

Cei care donează sânge parcurg un control medical care trebuie să urmărească prevenirea oricarui risc, atât pentru cel care va dona cât şi pentru beneficiarii acestui produs biologic. 

Demersul se bazează pe trei examene: clinic, de laborator şi epidemiologic, prin care se pot stabili contraindicaţiile donării de sânge. 

Donatorii au dreptul să primească, la cerere, un buletin de analiză cu rezultatele testelor efectuate. Cei care donează sânge periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic şi unul biologic gratuit, în fiecare an. 

În unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afecţiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donări de sânge.

image

     

Donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor înscrise în buletinul de analiză a sângelui.

Donatorii de sânge primesc un tratament substitutiv cu fier, gratuit, dacă se depistează un deficit de fier sau vreun sindrom anemic datorat donărilor repetate. Demersul are loc numai la recomandarea medicului de colectare.

Donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului deoarece sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, iar riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%. 

La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, celular în două săptămâni.

O priză obişnuită nu presupune niciun risc pentru donator, deoarece organismul are permanent în rezervă circa 300-400 ml de sânge, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat.

sange

Donarea de sânge este permisă numai persoanelor în stare de sănătate, între 18 şi 60 de ani, celor care nu au valorile tensiunii arteriale peste 180 mm Hg sau sub 100 mm Hg, femeilor în afara sarcinii sau a lauziei.

”Potenţialul donator, cel care are vârsta cuprinsă între 18 ani şi 60 de ani, trebuie să fie o persoană sănătoasă. Trebuie să aibă greutatea de peste 55 de kilograme, cu o hemoglobină, adică acel marker care ne arată dacă potenţialul donator este anemic sau nu, care să fie peste 12,5 la femei şi peste 13,5 la bărbaţi”, declară biolog Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

Hemoglobina este una dintre cele mai dese cauze de excludere la potenţialii donatori. Dacă nu au această limită de hemoglobină nici în punga de sânge nu va fi concentraţia necesară de hemoglobină pentru a fi transfuzat în anumite cazuri când pacientul are hemoglobina mică. 

”În cazul donatorului cu hemoglobină mică, după prelevarea celor 400 ml de sânge, hemoglobina lui va scădea şi mai mult”, spune directorul Centrului de Transfuzii Buzău, biolog Adriana Crăciun.

Pot dona sânge cei care nu prezintă afecţiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operaţie de ulcer, tendinţă de sângerare anormală.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite