Cade puşcăria! Restricţii pentru vizitarea fostei închisori de la Râmnicu Sărat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă adevarul.ro
Arhivă adevarul.ro

Întrucât imobilul se află într-o avansată stare de degradare, cei care doresc să viziteze celule în care au fost închişi liderii ţărăniştilor trebuie să completeze şi să semneze mai întâi o declaraţie de asumare a responsabilităţii. De asemenea, a fost interzis accesul copiilor. În ultimii ani s-au făcut mai multe demersuri pentru reabilitarea penitenciarului şi transformarea lui în memorial, însă lucrările încă nu au început.

Închisoarea se află în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc care, în ultimii ani, a făcut mai multe demersuri pentru reabilitarea penitenciarului şi transformarea lui în memorial. Lucrările nu au început însă nici acum.

Întrucât imobilul se află într-o stare avansată de degradare, reprezentanţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc au decis ca toţi cei care vor să viziteze fosta închisoare să completeze şi să semneze mai întâi o declaraţie de asumare a responsabilităţii.

Astfel, turiştii sunt informaţi cu privire la a faptul că există un risc ridicat să survină accidente care le pot pune în pericol integritatea corporală. ”Sunt nişte declaraţii pe propria răspundere ca să nu Doamne fereşte să pice vreo cărămidă sau ceva, au fost aduse şi căşti de protecţie(…) plus de asta intră fiecare pe propria răspundere”, a explicat pentru TV Sud Est administratorul Penitenciarului Râmnicu Sărat, Nicu Vlăsceanu.

Totodată, reprezentanţii IICCMER au hotărât să interzică accesul  minorilor în incinta fostului penitenciar pe perioadă nedeterminată. 

În ciuda faptului că imobilul se află într-o stare avansată de degradare, mulţi turişti vor să viziteze fosta închisoare de la Râmnicu Sărat. După ce completează şi semnează declaraţiile aceştia vizitează celulele în care au fost închişi detinuţii cu un echipament minim de protecţie. ”Vin din toată lumea. Ultima dată am avut din Olanda, Danemarca (…) şi am avut cu americanii”,  a declarat Nicu Vlăsceanu.

În inchisoarea de la Râmnicu Sărat, începând din 1947, au fost închişi zeci de deţinuţi politici din zona Buzăului, care s-au opus colectivizării sau care au refuzat să depună cotele agricole obligatorii. Tot aici au ajuns şi lideri marcanţi ai Partidului Naţional Ţărănesc, Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, precum şi foştii miniştri Ion Petrovici şi Petre Tomescu. 

Închisoarea de la Râmnicu Sărat a devenit temută prin duritatea izolării, înfometarea sistematică şi bătăile discreţionare aplicate deţinuţilor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite