În urmă cu 5.000 de ani, femeile de Curbura Carpaţilor erau bine îngrijite şi cochete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piesă din expoziţia Muzeului Judeţean Buzău
Piesă din expoziţia Muzeului Judeţean Buzău

Bijuteriile şi piesele de podoabă descoperite în ultimii ani pe şantierele arheologice din judeţul sunt expuse în două săli tematice deschise recent de Muzeul Judeţean Buzău, dedicate civilizaţiei eneolitice şi Epocii bronzului la Curbura Carpaţilor. Sunt dovezi potrivit cărora femeile de acum 4.000-5.000 de ani, din zonă, erau cochete şi bine îngrijite, spun istoricii.

Potrivit directorului adjunct al Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache, sunt prezente în expoziţie inele de buclă, brăţări şi coliere, majoritatea bijuteriilor şi piesele de podoabă fiind descoperite în morminte. ”În urmă cu circa 4.000 de ani, cele mai multe podoabe erau confecţionate din os, bronz, dar şi din argint sau aur, precum şi din chihlimbar, caolin sau chiar coral”, a declarat Daniel Costache.

Arheologii buzoieni au refăcut pe baza artefactelor descoperite profilul femeii care a locuit în urmă cu 4.000-5.000 de ani în zona Carpaţilor de Curbură. ”Femeile erau cochete, foarte bine îngrijite, cu părul împletit, cu tatuaje pe piele, acestea acordând o mare atenţie îngrijirii personale. Am putea concluziona că au fost chiar independente şi sofisticate, dovadă numărul mare şi diversitatea de bijuterii şi piese de podoabă descoperite pe şantierele arheologice din judeţul Buzău”, a precizaat arheologul buzoian.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite