Zece zile de Festival de film istoric la Râşnov
0Peste 40 de producţii de filme, expoziţii şi un târg de carte, prelegeri şi dezbateri, toate vor fi la Râşnov în perioada 1-10 august. Festivalul este organizat în Cetatea Râşnov şi la cinematograful Amza Pellea, fiind unicul eveniment de profil din sud-estul Europei.
Filmele care vor fi prezentate în cele 10 zile de festival sunt grupate pe trei teme importante. „Primul Război Mondial“, „Anul 1989“ şi „Producţii noi“. Intrarea publicului este liberă.
Vineri turiştii vor putea viziona pelicula „Closer to the moon“, în prezenta regizorului Nae Caranfil. Începând cu ora 20.00 va concertra trupa Byron. Sâmbătă, a doua zi de festival va aduce la Râşnov fanfara Armatei Libaneze si trupa Penta Pneuma din Dresda, urmate pe 3 august de un recital Ozana Barabancea (voce) şi Puiu Pascu (pian). Cinefilii vor putea viziona în aceste două zile producţiile „Last voices”, „La Grande Illusion”, „Grand Budapest Hotel” şi, în premieră, filmul „The Promise”.
Săptămâna viitoare vor mai susţine concerte Byron, Celelalte Cuvinte, Craig Sutton din Ucraina, Cvartetul Sectio Aurea (România Olanda), Junetrip din Cluj Napoca şi Foley’ Ala din Bucureşti.
De asemenea, în Cetatea Râşnov, în Turnul Bathory, vor fi organizate expoziţiile „Corneliu Coposu, un învingător“, „Centenarul Marelui Război 1914-1918“ şi „Transnistria, temniţa limbii române“.
Cetatea filmului
Zona Râşnovului a devenit celebră în 2002, după ce regizorul american Anthony Minghella a ales să filmeze aici pelicula „Cold Mountain“, ai cărei protagonişti au fost Jude Law şi Nicole Kidman. Pentru rolul din acest film, actriţa Renée Zellweger a câştigat un Oscar. Tot la Râşnov a fost turnată şi Miniseria TV „Hatfields & McCoys“, produsă de postul History Channel în colaborare cu Castel Film. Anul acesta, în Cetate s-a filmat pelicula americană „Regele Scorpion“, iar în următorii trei ani Castel Film va turna 10 filme în zona Râşnovului. Două dintre cele mai cunoscute filme ale regizorului Sergiu Nicolaescu au fost filmate la Cetatea Râşnov. Este vorba despre „Dacii“ (1966) şi „Nemuritorii“ (1974).
„Este un eveniment cultural care a crescut continuu, de la ediţia de început, anul 2009. Cred că ar trebui să-i acordăm mult mai multe zile pentru desfăşurare, pentru că există foarte multe persoane, începând de la producători, critici de film, regizori care doresc să vină la acest festival. Râşnovul se identifică cu istoria cinematografiei româneşti, aici fiind locul în care s-au filmat o mare parte din filmele cu tematică istorică ale cinematografiei româneşti. Acest festival de film contribuie an de an la impunerea oraşului Râşnov drept capitală a filmului istoric în România“, a precizat primarul Râşnovului, Adrian Veştea.