Vama Buzăului de la Braşov, natură în toată splendorea. Sat frumos, rezervaţie de zimbri şi-o cascadă neobişnuită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zimbrii de la Vama Buzăului FOTO Ioan Buciumar
Zimbrii de la Vama Buzăului FOTO Ioan Buciumar

Vama Buzăului este una dintre destinaţiile de vis pentru un weekend sau chiar o vacanţă la munte. Pe lângă Valea cu Zimbri, aici sunt pensiuni care oferă peisaje de o rară frumuseţe şi distracţii pe măsură şi se pot face ascensiuni în cea mai frumoasă parte a Munţilor Ciucaş

GALERIE FOTO


Una din destinaţiile ideale pentru reîncărcarea bateriilor este, fără îndoială, Vama Buzăului. Comuna braşoveană situată la limita cu judeţele Covasna şi Buzău este recunoscută – ca, de altfel, şi oraşul Întorsura Buzăului, situat în imediata vecinătate – drept polul frigului din România, cu cele mai scăzute temperaturi pe timpul iernii. Aceasta face ca verile să fie răcoroase şi numai bune pentru relaxare. 

Vama Buzăului este situată la poalele masivului Ciucaş şi aici se ajunge destul de uşor de la Braşov, pe DN 10. Drumul de 45 de kilometri se parcurge în aproximativ trei sferturi de oră şi este el însuşi parte dintr-o vacanţă sau un weekend reuşit, în special între comuna braşoveană Teliu şi satul covăsnean Brădet (care face parte din oraşul Întorsura Buzăului). 

Cei care vor să se bucure şi de cultura şi istoria locurilor pot face un popas la Hărman sau la Prejmer, unde există două biserici fortificate, datând din secolele al XIII-lea şi al XIV-lea. O vizită de o jumătate de oră la fiecare din cele două aduce informaţii interesante despre saşi, cavalerii teutoni şi invaziile turceşti.

Dacă veniţi de la Bucureşti, din sudul, nordul sau vestul ţării, este recomandabil să alegeţi drumul prin Braşov, chiar dacă acesta poate fi scurtat cu câţiva kilometri de la Săcele, dacă alegeţi de aici varianta prin Tărlungeni şi Budila. Acesta din urmă trece prin câteva sate pitoreşti, dar se parcurge ceva mai greu.

Cei care vin de la Buzău sau din sud-est pot opta pentru varianta DN 10 dinspre Buzău spre Braşov. De la Buzău până la Vama Buzăului sunt 126 de kilometri şi vor avea şi ei parte de un drum interesant. 

În cazul în care nu călătoriţi cu autoturismul propriu, aţi putea întâmpina ceva dificultăţi. Podul de cale ferată care făcea legătura între Braşov şi Întorsura Buzăului a fost distrus acum ceva ani şi de atunci nu a mai fost reparat, astfel că de la Braşov este obligatorie continuarea drumului cu autobuzul. 

Valea cu Zimbri, cea mai cunoscută dintre atracţiile locului

Ajunşi în Vama Buzăului, turiştii fac, obligatoriu, o oprire la Valea cu Zimbri. Încă de la intrarea în comună, impresia este una deosebită, a unui sat cu gospodării frumoase şi bogate. La locul în care sunt zimbri se poate ajunge cu maşina până în curtea de la marginea rezervaţiei, iar un bilet pentru adulţi costă 20 de lei, în timp ce copiii plătesc jumătate. 

Parcul natural în care a fost adusă o pereche de zimbri în urmă cu 14 ani are acum aproape 60 de exemplare care se lasă admirate de vizitatori şi obişnuiesc să pască în apropierea gardurilor care le protejează de oaspeţii prea curioşi (sau vizitatorii sunt protejaţi de animalele care au mai multe sute de kilograme). 

Tot aici, cei mici se pot bucura şi de mai mulţi reni, care obişnuiesc să pască în apropierea locului de joacă pentru copii. Chiar în această perioadă, animalele aduse din tundră au printre ele şi un nou născut, astfel că bucuria celor mici va fi cu atât mai mare. 

Pe lângă rezervaţia de zimbri trece Buzăul, în apropiere obişnuiesc să pască vacile satului. Ciurda este şi ea una din atracţii pentru cei mici, iar plimbarea în jurul rezervaţiei înseamnă o primă cură de ozon pe care o pot lua turiştii care aleg Vama Buzăului. 

Cazare în iurtă mongolă sau la pensiune

Pe malul apei sau, chiar mai des, în mijlocul acesteia (deoarece, fiind aproape de izvor, Buzăul nu are o adâncime foarte mare) pot fi întâlniţi pescari locali, care încearcă să prindă câţiva păstrăvi crescuţi în râu, mult mai gustoşi şi mai sănătoşi decât cei din crescătoriile din zonă.

Cei care vor să fie cât mai aproape de natură pot alege să meargă în campingul din apropierea rezervaţiei. Condiţiile sunt excelente, iar cazarea în iurtele mongole – corturi de lux bell-tent - costă 280 de lei pe noapte pentru două sau trei persoane.

Nu departe, este pensiunea Casa Mariflor, unde o noapte de cazare înseamnă 200 de lei pentru un cuplu. Iarna, aici se oferă şi o excursie cu sania trasă de cai, atracţie suplimentară nu numai pentru cei mici. A treia opţiune din comună este pensiunea Alina. 

O cascadă neobişnuită

Satul Vama Buzăului este cel mai aproape de DN 10 din cele trei sate care compun comuna cu acelaşi nume. Cine vrea să vadă zimbri este păcat să nu treacă la nivelul următor şi să meargă la Cascada Urlătoarea. Situată la mai puţin de 10 kilometri de Valea cu Zimbri, lână satul Dălghiu, cascada are avantajul că doar ultimii 700 de metri se parcurg pe jos şi aceştia pe un drum forestier extrem de accesibil. 

Urlătoarea este o cascadă mai puţin obişnuită, cu o lăţime foarte mare, deşi debitul de apă este foarte mic. Astfel, aproape oricine poate urca destul de uşor pe cascadă până în vârful acesteia, fără ca măcar să se ude la picioare. Mulţi din cei care ajung la cascadă sunt nevoiţi să se asigure că au ajuns la destinaţie citind indicatoarele din zonă, deoarece aspectul acesteia este complet diferit de cum ne imaginăm o cascadă. 

În plus, plimbarea prin natură până la cascadă este extrem de reconfortantă, motiv pentru care mulţi aleg să îşi continue periplul pe drumul forestier mult dincolo de Urlătoarea. 

Un picnic de vis, lângă cascadă

De la şosea şi până la cascadă sunt câteva locuri amenajate cu mese şi bănci în care se poate organiza pe loc un picnic. Aerul curat de munte şi susurul apei care trece prin apropiere fac din acesta o experienţă pe care ne dorim să o repetăm cât mai des.

De la Valea cu Zimbri şi până la cascadă se întâlnesc pensiunile cele mai interesante, care oferă nu numai locuri de cazare, dar şi modalităţi de petrecere a timpului liber extrem de plăcute. 

La Dălghiu, posibilităţile de cazare sunt diverse. Cei care merg în grupuri mai mari şi îşi doresc să petreacă un weekend sau o săptămână ca-n tabără pot alege cabana Pastel Chalet, unde 10 persoane plătesc 3.400 de lei pe noapte şi au pensiune completă, cu câte o cameră separată pentru fiecare două persoane. 

În Gospodăria lui nea Ion se pot rezerva atât camere de două persoane, cât şi apartamente sau bungalowuri pentru trei sau patru persoane. De asemenea, se poate alege doar cazare, dar se poate adăuga oricare dintre mese, precum şi jacuzzi. 

Cei cu un buget limitat pot alege Cabana Silva, unde o noapte de cazare pentru două persoane costă 130 de lei. De asemenea, în zonă există şi alte câteva cabane sau pensiuni, astfel că posibilitatea ca toate locurile să fie ocupate – în cazul celor care nu şi-au făcut rezervare din timp – este puţin probabilă. 

Ascensiune spectaculoasă spre Vârful Ciucaş

De la Dălghiu se poate face o ascensiune spre Vârful Ciucaş. Cei mai mulţi dintre turişti aleg să urce la Cabana Ciucaş dinspre Cheia – Muntele Roşu, însă o ascensiune pe această parte a muntelui este mult mai spectaculoasă. 

În primul rând, se poate trece pe la vârf, de unde se vede întreaga zonă, chiar dincolo de Braşov. În al doilea rând, cel mai utilizat drum trece pe lângă „Mâna Dracului” sau „Mâna cu Cinci Degete”, un grup de cinci stânci extrem de spectaculos. 

Drumul până la cabană durează din Dălghiu mai mult de trei ore, însă iubitorii muntelui sau cei care nu au un rucsac greu îl pot parcurge cu un efort mediu şi se pot bucura de o zi de neuitat. La început pe lângă pârâul Dălghiu, apoi prin pădurile de pe Munţii Ciucaş şi, aproape de final, pe pajiştile situate la mare altitudine, pentru ca la cea mai mare altitudine, în jurul vârfului situat la 1.954 de metri, să avem doar stânci. 

În a treia parte întâlnim şi mulţi ciobani cu oile lor, dar aceasta poate fi şi periculos, deoarece pe lângă oi mai sunt şi câini, iar unii dintre aceştia îşi păzesc foarte bine turmele şi sunt agresivi cu orice străin care se apropie. 

Cei care vor să facă o asemenea ascensiune trebuie să ştie însă că este obligatoriu să îşi ia provizii de apă. Este nevoie de cel puţin doi litri de persoană, deoarece pe această parte a muntelui nu există izvoare, iar o ascensiune şi o coborâre durează aproximativ 6-8 ore. 

Orice activitate în natură ar alege cineva la Vama Buzăului ar fi una care îi încarcă bateriile pentru o lungă perioadă şi îl face să îşi dorească să revină cât mai curând. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

Recensământ 2022. Cum putem şti dacă ne-am autorecenzat corect, cum îi recunoaştem pe recenzori

 

Uimitoarele proiecte SF gândite de elevii unui liceu braşovean, premiate de NASA

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite