FOTO Un braşovean are toate volumele „Magazinului Istoric“. Sunt peste 500 de numere adunate în 46 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Megelea este mândru de colecţia sa. FOTOSimona Suciu
Nicolae Megelea este mândru de colecţia sa. FOTOSimona Suciu

Nicolae Megelea are 91 de ani şi este un mare pasionat de istorie. Are toate exemplarele „Magazinului Istoric“, din aprilie 1967, de la prima apariţie, şi până în prezent. În total, 550 de volume. Din biblioteca sa nu lipsesc nici enciclopediile istoriei universale. După cum spune chiar el are o tonă de cărţi, la propriu.

Nicolae Megelea spune că are curaj să concureze cu orice profesor de istorie. Este pasionat şi de poezie şi poate recita din memorie sute de versuri. Este veteran de război şi a supravieţuit opt zile într-o gaură de tun. A lucrat la uzina Tractorul, iar vara şi în weekend era ghid la ONT. A bătut România în lung şi în lat, dar văzut şi toată Europa.

„M-am abobat încă de la primul număr. Dacă eram plecat lăsam bani tot timpul la o nepoată ca să plătească abonamentul. Îmi place pentru că întotdeauna în numărul din decembrie apare un sumar annual. Dacă vrei să cauţi un articol îl găseşti imediat. Este singura revistă din România care a spus istoria românilor“, spune Nicolae Megelea.

Nicolae Megelea spune că are curaj, chiar şi la 91 de ani, să concureze cu orice profesor de istorie. „Pentru mine istoria a fost lege. Din păcate noi românii nu am avut noroc. De la Retragerea Aureliană am devenit slugi. Nu ne-am mai condus singuri. 500 de ani am fost asupriţi de turci. Singurul prieten al nostru a fost Marea Neagră. Noi suntem aici de mult, toţi cei din jurul nostru sunt venetici. Din păcate am trăit sub dictatură prea mult ca să mai înţelegem democraţia“, spune veteranul.

Îşi scrie memoriile

Veteranul s-a hotărât să îşi scrie memoriile. Are deja 11 volume despre viaţa sa, povestiri din război, din vremurile când lucre în uzină, dar şi din călătoriile sale în ţară şi în Europa. A pregătit şi peste 5.000 de fotografii. „Am umblat mult. Vara şi la sfârşit de săptămână am fost ghid la ONT. În 25 de ani am văzut toate România şi Europa. În viaţa mea am învăţat un lucru, trebuie să ai şcoala vieţii. Şi la uzină inginerii care terminau cu 10.00 nu erau şefi. Erau consideraţi tocilari. Şefi erau cei cu note mai mici. Şi au am fost maistru şi am învăţat pe mulţi meserie. Un şef bun trebuie să ştie să vorbească cu oamenii. Nu contează studiile“, a mai spus Nicolae Megelea.

Veteranul consideră că una dintre soluţii pentru ca românii să înveţe istoria adevărată şi să nu mai ia în derâdere noţiunea de patriotism, este ca la orele de istorie să fie invitat câte un veteran de război, care să le împărtăşească elevilor din experienţa sa.

„Pe vremuri, chiar dacă nu aveau carte, românii erau patrioţi. Acum, cu atâtea facultăţi, unii habar n-au ce înseamnă acest neam. Eu consider că încă din clasa întâi, copiilor le-ar trebui explicată istoria neamului şi altfel ar fi percepută şi noţiunea de libertate, pentru care şi-au dat viaţa sute de mii de oameni. Din păcate, sunt mulţi care nu vor să mai audă de trecut şi spun că nu-i mai interesează acest lucru. Cu multă voinţă totuşi, reuşeşti să îi înveţi şi pe ei", ne-a explicat vârstnicul.

Peste 150 de misiuni

Nenea Nicolae povesteşte oricui cu plăcere de vremurile de altădată, dar şi cum a reuşit să izbândească în diferetele lupte din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Prima mea bătălie a fost pe 1 august 1943, când americanii au bombardat Ploieştiul. Atunci am capturat 80 de soldaţi americani. Erau speriaţi şi singura lor dorinţă era să nu-i dăm pe mâna nemţilor. Pe urmă, am avut peste 150 de misiuni cu avionul, atât în ţară, cât şi în Ungaria sau în Cehia", îşi aminteşte vetranul.

Cariera militară a fost plină de neprevăzut şi de multe ori şi-a văzut moartea cu ochii. „Am participat la cel de-al Doilea Război Mondial şi am trecut prin multe. Am răbdat de foame şi am fost nevoit să beau apă de pe urma calului sau să mănânc mazăre cu gărgăriţe şi nu mai doresc nimănui aşa ceva, dar trebuie să ne tratăm istoria cum se cuvine", îşi aminteşte nenea Nicolae.

A supravieţuit opt zile cu pâine şi zăpadă

Misunea care l-a marcat a fost cea din Munţii Tatra cînd avionul în care se afla a fost doborât. „Şi acum parcă am în faţa ochilor ziua de 25 martie 1945, când am atacat baza ruşilor din Munţii Tatra. Atunci, avionul nostru a fost lovit din plin şi a luat foc. Doar eu şi telegrafistul am reuşit să ne salvăm. A fost un chin pentru noi să stăm apoi, opt zile, într-o gaură de tun în care aterizaserăm, şi cu hrană limitată. Nu ne puteam ridica, fiindcă gloanţele zburau încontinuu. Am mâncat apă şi am băut zăpadă“ spune veteranul.

Campion la dansuri

Nicolae Megelea a avut şi un ansamblu de dansuri cu care a câştigat numeroase premii. „Dintotdeauna mi-au plăcut folclorul şi muzica populară. Am avut şi o echipă cu care am colindat toată ţara şi am obţinut toate premiile care se dădeau la Cântarea României. De asemenea, îmi place să povestesc despre istoria poporului nostru şi mai ales îmi place să le rămână câte ceva şi celorlalţi de pe urma mea", ne-a spus nenea Nicolae.

I-a plăcut viaţa

Nicolae Megelea recunoaşte  că i-a plăcut întotdeauna viaţa şi femeile frumoase. A fost căsătorit de două ori. Prima soţie a murit de tânără de TBC. Cu cea de a doua a trăit frumos 59 de ani. Femeia s-a stind acum trei luni, cu puţin timp înainte să împlinească 80 de ani. A avut patru copii şi mulţi nepoţi. „Mie mi-a plăcut viaţa. Nu am refuzat niciodată o femeie frumoasă. Cu condiţia să nu aibă bărbat. Nu m-am încurcat niciodată cu femei măritate“, a mai spus veteranul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite