Primăvara suntem mai creativi şi mai productivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Razele soarelui ne încarcă de vitalitate şi ne schimbă starea de spirit FOTO Shutterstock
Razele soarelui ne încarcă de vitalitate şi ne schimbă starea de spirit FOTO Shutterstock

Zilele mai lungi şi însorite de primăvară ne încarcă de energie, ne cresc randamentul şi ne stimulează creativitatea. Aceste stări definesc „febra de primăvară“, care începe în luna martie.

Nu toţi oamenii resimt schimbarea de anotimp, dar pentru cei mai mulţi, ea vine cu o modificare a stărilor fizice şi psihice. În cazul unora, primăvara vine cu o stare de oboseală nejustificată, cu apatie şi chiar cu stări depresive. Vorbim în aceste cazuri de astenia de primăvară, care este declanşată de o instabilitate emoţională apărută la schimbarea de anotimp.

Lumina solară este sursa de energie

Pentru alţii, venirea primăverii echivalează cu o stare plină de vitalitate şi de energie, care contrastează cu cea din timpul iernii. Aceasta este ceea ce medicii numesc „febră de primăvară“, iar lumina solară joacă un rol foarte important în apariţia ei. În zilele mai lungi de primăvară creşte secreţia de serotonină, o substanţă cu efect energizant care contribuie la starea noastră de bine – motive pentru care este numită şi „hormon al fericirii“. Totodată, lumina solară scade secreţia melatoninei, care are efect relaxant şi induce somnul. În lunile întunecate de iarnă, organismul secretă o cantitate mai mare de melatonină. Aşa se explică de ce avem tendinţa să dormim mai mult şi suntem lipsiţi de vitalitate în majoritatea zilelor de iarnă. Aceste „simptome“ pot să fie mai mult sau mai puţin pronunţate de o persoană la alta, pentru că unele sunt mai sensibile decât altele la schimbările de anotimp.

Îmbunătăţeşte viaţa sexuală

Antropologii spun că „febra de primăvară“ ar fi apărut în cursul evoluţiei speciei umane, scrie publicaţia „Los Angeles Times“. Strămoşii oamenilor supravieţuiau iernilor intrând într-o stare similară hibernării. Apoi, odată cu venirea primăverii, deveneau foarte activi, începând să vâneze intens şi să procreeze, susţin oamenii de ştiinţă. Oricare i-ar fi originile, cert este că „febra de primăvară“ ne încarcă de energie şi ne face mai productivi decât de obicei. Iar acestea nu sunt singurele schimbări în starea de spirit pe care le aduce primăvara. Multe persoane devin mai creative şi vin adesea cu idei noi şi proiecte noi ori se implică mai mult în diverse activităţi.  

Efectul energizant de la schimbarea de anotimp se face smţit şi în viaţa de cuplu. Activitatea sexuală este mai dinamică primăvara, iar o dovadă în acest sens este numărul mare de sarcini neplanificate care se înregistrează în lunile martie-mai. Potrivit publicaţiei „Scientific American“, secreţia de testosteron (hormon sexual masculin) creşte în lunile de primăvară, iar calitatea spermei şi a ovulelor este mai bună decât în celelalte anotimpuri.

Reversul medaliei: insomnii şi epuizare

Poate că stimulează creativitatea şi dinamizează viaţa sexuală, însă „febra de primvară“ are şi câteva inconveniente. Lumina solară poate să scadă atât de mult secreţia de melatonină, încât ajunge uneori să provoace insomnii. „Există mai multă lumină, aşa încât oamenii au mai multă energie şi dorm mai puţin“, explică Sanford Auerbach, directorul Centrului pentru Tulburări de Somn din cadrul Universităţii Boston (SUA). Surplusul de energie ne face mai activi, dar, corelat cu lipsa de somn, ne poate solicita peste măsură, cu riscul de epuizare fizică şi psihică.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite