Turnurile şi bastioanele Braşovului, obiectivele turistice ale nimănui. Au doi „proprietari“, dar stau cu lacătul pe uşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Muzeul virtual de la Bastionul Postăvarilor s-au investit aproape 300.000 de euro. FOTOArhivă.
În Muzeul virtual de la Bastionul Postăvarilor s-au investit aproape 300.000 de euro. FOTOArhivă.

Turnurile şi bastioanele Braşovului, toate situate în buricul târgului, stau cu lacătul pe uşă de aproape doi ani. Problema este una juridică, dar stupidă. Proprietar este Primăria Braşov, administrator este Consiliul Judeţean. Şi mai stupid este că în trecut Consiliul Judeţean a investit sute de mii de euro în renovarea lor.

Turnurile şi bastioanele sunt gestionate de Consiliul Judeţean Braşov, dar în Cartea Funciară aparţin Primăriei. Consiliul Judeţean găsise o soluţie să le preia de la Primărie în administrare şi să le dea Muzeul de Istorie, dar o lege nouă a pus lacătul pe uşa obiectivelor turistice. Aceasta spune că o instituţie nu mai poate da spre administrare altei instituţii nimic din patrimoniul său. Cei care suferă sunt turişti. Până la găsirea unei soluţii obiectivele turistice rămân cu lacătul pe uşă.

„În şedinţa CJ Braşov de săptămâna trecută, consilierul judeţean Caroline Fernolend a făcut o interpelare pe această temă. Maria Dumbrăveanu, secretarul Judeţului, a explicat că în hotărârea de guvern din 2002 referitoare la inventarul domeniului public al judeţului, monumentele istorice (Casa Sfatului, bastioane, turnuri, zidurile cetăţii) au fost trecute în administrarea Judeţului Braşov şi în proprietatea Primăriei Braşov. Având în vedere că Primăria era proprietarul terenului, iar construcţia urmează proprietarul terenului, Municipiul Braşov s-a înregistrat ca proprietar tabular al acestor imobile. Potrivit legislaţiei, proprietarul este cel care gestionează şi se pronunţă asupra modului de utilizare a monumentului istoric. Din punct de vedere funcţional, între Primăria Braşov şi CJ Braşov se pot stabili relaţii, dar în ceea ce priveşte dreptul de administrare ce poate fi acordat de Primăria Braşov există o dispoziţie a Curţii Constituţionale (nr. 1 din 2014), care nu permite preluarea dreptului de administrare între două unităţi administrative între care nu există relaţii de subordonare. Conform Legii administraţiei publice locale, între Judeţul Braşov şi Municipiul Braşov nu există relaţii de subordonare, ci de cooperare“, se arată în răspunsul Consiliului Judeţean faţă de solicitatea Adevărul.   

Obiectivele turistice au închise acum aproape doi ani pe motiv că nu aduc profit şi merg doar în pierdere. Nici promovare nu a fost făcută cum trebuie. Consiliul Judeţean a avut o tentativă de a iniţia un circuit al lor cu un bilet unic, dar nu a reuşit să atragă doritori, aşa că a renunţat.

Pagubă de 290.000 de euro

Cea mai mare dezamăgire este Primul Muzeu Virtual din România de la Bastionul Postăvarilor în care s-au investit 290.000 de euro. Banii au fost daţi de Consiliul Judeţean prin compania proprie- Consilprest. Muzeul a fost inaugurat în 2012, dar chiar şi la trei ani de la deschidere mergea în pierdere. Amortizarea investiţiei era de doar 10.280 de lei pe lună, adică 30.000 de euro pe an. Ar fi fost nevoie de cel puţin 10 ani pentru recuperarea banilor, asta dacă muzeul ar avea cheltuieli zero.Aşa că mai bine a fost închis. 

Muzeul Virtual de la Bastionul Postăvarilor este însă unul interesant. 32 de specialişti au muncit timp de şase luni la realizarea lui. Are două gigapanorame instalate pe mesele multitouch care prezintă Braşovul văzut de pe Tâmpa până în cel mai mic detaliu, utilizatorii acestor dispozitive având posibilitatea să exploreze oraşul printr-o simplă atingere de ecran. Pe dispozitivele multitouch instalate pe şevalete pot fi făcute tururi virtuale ale unora dintre cele mai importante monumente şi puncte de interes ale Braşovului: Biserica Neagră, Casa Sfatului, Prima Şcoală Românească, Zona Bastionului Graft (După Ziduri), Scheii Braşovului, Turnul Alb şi Turnul Negru.

Turnurile Braşovului, respectiv  Turnul Alb şi Turnul Negru sunt şi ele închise. Sunt însă atractive pentru turişti,  prezintă şi ele istoria oraşului şi oferă o superbă panoramă asupra Centrului Istoric. 

Retrocedare de 14 ani la Bastionul Ţesătorilor

Nici Bastionul Ţesătorilor nu poate fi explotat la adevărata valoare din cauza unei retrocedări care durează de 14 ani. Epopea proprietarului Bastionului Ţesătorilor datează încă de după al doilea război mondial. Atunci statul român a naţionalizat construcţia, a preluat-o practic, dar nu a făcut şi modificările în Cartea Funciară. Proprietar apare Biserica Evanghelică care deţinea Bastionul Ţesătorilor şi înainte de naţionalizare. Cu toate acestea este nevoie de retrocedare deoarece statul român a intrat în posesia obiectivului turistic în timpul comunismului. Administrator al bastionului este Consiliul Judeţean Braşov. Nici Biserica şi nici Consiliului Judeţean  nu se încumetă să facă investiţii majore până când situaţia juridică nu se va clarifica. Biserica a decis însă să facă reparaţii de urgenţă pentru ca această clădire de patrimoniu să nu se deterioreze şi mai mult. Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor este cea care trebuie să rezolve situaţia.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite