Trucuri simple pentru cele mai bune preparate din porc. Cum faceţi caltaboşi, cârnaţi sau tobă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea aleasă este foarte importantă pentru cârnaţi delicioşi. FOTOArhivă.
Carnea aleasă este foarte importantă pentru cârnaţi delicioşi. FOTOArhivă.

Tot românul preferă de sărbători preparatele tradiţionale din porc. Chiar dacă sunt migăloase, cele mai bune sunt cele preparate făcute în casă. Există câteva secrete simple pentru ca totul să iasă delicios.

Cârnaţii de casă sunt printre preferaţii românilor. „Dacă vreţi să faceţi cârnaţi de casă trebuie să alegeţi carne mai grasă gen fleică sau ceafă. Dacă alegeţi pulpă puteţi pune puţină grăsime (slănină). Este necesar să fie carne mai grasă deoarece atunci când îi afumaţi o parte din grăsime dispare şi nu vreţi să aveţi cârnaţi seci. Carnea se toacă prin maşină, se adaugă sare, piper, usturoi şi boia dulce după gust. Nu turnaţi mult deodată, condimentaţi treptat şi amestecaţi bine toată compoziţia. Un secret este ca atunci când amestecaţi să puneţi puţină apă minerală, iar compoziţia va fi mai pufoasă. După ce aţi dres de gust, cârnaţii se pun în maţe de porc. Este bine ca pe măsură ce introduceţi compoziţia să înţepaţi din când în când cu un ac pentru a nu prinde aer. Cârnaţii se leagă la capete şi se întind pe un băţ, după care se lasă la scurs 24 de ore. Abia apoi se afumă“, spune Marian Toma, bucătar.

Secretul caltaboşilor delicioşi

Caltaboşii sunt foarte gustoşi, dar trebuie mare atenţie la prepararea lor pentru a nu strica toate muncă. „La caltaboş se folosesc organe de porc: ficat, inima, plămâni şi rinichi. Toate acestea se fierb bine înainte de condimentare. Recomand ca rinichii să fie fierţi separat deoarece au toxine şi pot avea miros şi chiar gust de urină. Nu aruncaţi zeama în care au fost fierte celelalte organele. După ce aţi terminat de fiert, daţi prin maşină organele şi condimentaţi cu sare, piper şi ienibahar. Acesta din urmă dă un gust foarte bun, dar are şi un rol important într-o digestie mai uşoară. Peste organele tocate turnaţi puţin din zeama în care au fiert, dar aveţi grijă să nu puneţi prea multă. Compoziţia trebuie să fie moale, dar nu apoasă. După ce aţi introdus caltaboşii în maţ, aceştia se mai dau în clocot odată. Aşezaţi-i pe rând într-o sită şi introduceţi-i în apă clocotită câteva secunde. Apoi îi puneţi la uscat. Mulţi români preferă să pună orez în caltaboşi. Eu nu recomand deoarece acesta acreşte preparatul destul de repede. Poate fi pus dacă aveţi de gând să consumaţi rapid calraboşul. Dacă vreţi să congelaţi o parte din el şi să îl comsumaţi să spunem după 2-3 săptămâni nu recomand să se adauge orez“, mai spune bucătarul.

Cum facem toba

Toba este un alt preparat de porc care nu lipseşte de sărbători. „Toba se face din carnea de pe capul porcului la care se adaugă şorici, limbă şi inimă. Toate acestea se fierb foarte bine şi se condimentează cu sare, piper şi usturoi. Se pun apoi într-o membrană, poate fi chiar stomacul porcului sau una artificială. După ce se aşează ingredientele se toarnă zeama în care au fier şi se leagă la capăt. Pentru o formă mai plată se poate aşeza o greutate peste tobă. Acesta se scoate apoi la răcit 24 de ore“, mai spune specialistul.

Nu congelaţi imediat carnea

Pentru a fi mai gustoasă carnea de la porcul proaspăt tăiat nu se congelează imediat. „După ce aţi tranşat porcul nu vă grăbiţi să porţionaţi carnea şi să o puneţi la congelator. Lăsaţi-o 24 de ore afară la rece. Se spune că este bine să se răcească toată carnea. Abia a doua zi o puteţi porţiona, pune în pungi şi aşeza la congelator“, mai spune bucătarul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite