Top 3 cele mai vizitate cetăţi medievale din judeţul Braşov. Care sunt principalele atracţii pentru turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţile Medievale sunt principalele obiective turistice din judeţul Braşov. Au fost reabilitate, au o istorie bogată şi atrag sute de mii de vizitatori în fiecare an.

Cetatea Râşnov este vedeta judeţului Braşov şi continuă să atragă tot mai mulţi turişti în fiecare an. Anul trecut a fost vizitată de 419.000 de oameni, cu aproape 20.000 mai mulţi decât anul anterior. Şi la aceste cifre se adaugă încă aproximativ 7.000 de oameni care au vizitat cetatea gratuit. 

Centrul istoric al Râşnovului, locul de plecare spre cetate fie că alegeţi creamaliera, fie că vreţi să mergeţi pe jos, a devenit pietonal. Turiştii se pot relaxa exact ca în marile oraşe europene şi pot admira cetatea fără să mai fie deranjaţi de maşini. În cetate sunt străjeri îmbrăcaţi în haine de epocă, iar aceştia le povestesc turiştilor istoria fortificaţiei. Intrarea la Cetatea Râşnov costă 10 lei.  

Cetatea Râşnov datează de 1335, când a reuşit să rămână în picioare în timpul unei invazii a tătarilor. Cu ziduri puternice de peste doi metri grosime, cetatea a rezistat tuturor asalturilor şi a salvat viaţa oamenilor care s-au adăpostit aici. Este unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. În cetate s-au filmat mai multe pelicule celebre printre care „Dacii“ (1966) şi „Nemuritorii“ (1974) ale lui Sergiu Nicolaescu. În toamna lui 2014, cetatea a devenit din nou platou de filmare pentru pelicula americană „Vlad The Impaler” (Vlad Ţepeş: Imperiul sângelui). 

Cel mai mare mister de la Râşnov este ţesut în jurul fântânii din cetate despre care legendele spun că ar agvea 147 de metri adâncime, adică aproximativ cât un bloc cu 50 de etaje. Despre ea se mai spune că ascunde o mare comoară, dar nimeni nu se încumetă să coboare atât de adânc în subteran pentru a vedea dacă comoara există sau nu. Că fântâna există nu există niciun dubiu, dar este încă un mister cât de adâncă este şi dacă ascunde sau nu comori. Legenda locului spune că fântâna a fost construită de doi prizonieri turci care au lucrat la ea aproape 15 ani. Se spune că li s-a promis că dacă termină lucrarea vor fi eliberaţi. Tot legenda spune că după ce au ajuns la o adâncime de 147 de metri prizonierii au fost eliberaţi. Datele istorice confirmă faptul că fântâna a fost construită în 15 ani, între 1625 şi 1640, dar că fântâna are doar 75 de metri adâncime. Se mai spune că pe pereţii fântânii prizonierii turci ar fi scris mai multe versete din Coran. Legenda mai spune că în fântână au fost ascunşi saci întregi de galbeni care şi astăzi ar mai fi acolo. Nimeni nu s-a încumetat însă să-i caute. Fântâna încă există şi poate fi admirată de turişti.

Unul dintre cele mai frumoase castele din lume

Cetatea Făgăraş a fost inclusă în topul celor mai frumoase castele din lume de către Huffington Post şi a avut în 2017 peste 150.000 de vizitatori. În ultimii cinci ani numărul de turişti a crescut exponenţial datorită investiţiilor făcute de autorităţi.Turnul Roşu, Turnul Temniţă, dar şi fosta Cramă vor putea fi vizitate anul acesta pentru prima dată în istoria fortăreţei. Primăria a investit 1,3 milioane de lei pentru redeschiderea celor trei atracţii. O altă mare atracţie a cetăţii este garda formată din zece străjeri (pedestraşi cum li se spunea în urmă cu câteva secole). Soldaţii poartă armuri şi vor face schimbul de gardă în fiecare sâmbătă şi duminică la ora 12.00. Costumele sunt cât se poate de autentice şi sunt copii fidele ale celor care au existat în secolul al XVII-lea. Au fost realizate după schiţele existente la muzeul cetăţii din Făgăraş. 

Sala tronului a fost deschisă acum doi pentru prima dată în istoria obiecitvului turistic. A fost amenajată aşa cum a fost ea în perioada de glorie a edificiului. Aici au fost primiţi zeci de regi şi regine din toată lumea. Au fost aduse 67 de zilţuri şi candelabra toate aparţinând stilului renascentist. Tot mobilierul a fost făcut la comandă, iar investiţia s-a ridicat de 1,3 milioane de lei bani de la bugetul local.

La Făgăraş se poate vedea acum şi temutul instrument de tortură Fecioara de Fier, o cuşcă de metal, care avea în interior un sistem cu mai multe cuţite. În momentul în care cuşca era închisă, ţepuşele străpungeau trupul celui condamnat la moarte. Cum scopul era ca victima să sufere cât mai mult, sistemul de ţepuşe era construit în aşa fel încât să nu ucidă instantaneu. Cuţitele străpungeau picioarele, mâinile, pieptul şi chiar ochii persoanei condamnate. Legenda spune că putea dura şi două zile până când cel rănit îşi dădea sfârşitul după chinuri groaznice. Practic, cel torturat sângera până murea. 

Pe lângă atracţiile noi, cetatea are o istorie de peste 600 de ani. A fost preferata Doamnei Stanca soţia lui Mihai Viteazu care a ţinut aici celebrele baluri medievale, dar a fost şi o temută închisoare comunistă. Turiştii pot vizita acum 40 de încăperi. „Cetatea Făgăraş este un obiectiv încărcat de istorie şi este minunat că în ultimii ani a fost pusă tot mai mult în valoare. Aici au fost celebrele baluri medieval ale Doamnei Stanca, dar fortăreaţa este cunoscută mai mult pentru rolul negativ pe care l-a jucat în anii comunismului. Aici a fost o închisoare comunistă de temut, dar este bines ă ne asumăm istoria“, spune Vasile Corteanu, istoric.  Biletul de intrare costă 15 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru copii şi elevi. Cetatea este deschisă zilnic între orele 10.00 şi 19.00. 

Bijuteria refăcută dintr-o ruină

Cetatea Rupea este atestată documentar în anul 1357 şi a depăşit şi ea pragul de 100.000 de vizitatori. Cetatea a fost lăsată în ruină, dar complet reabilitată. Acum arată extraordinar şi este pregătită să primească turişti. Turiştii care vor ajunge să o viziteze vor avea la dispoziţie căi de acces de calitate, 110 locuri de parcare din care 10 pentru autocare, centru de informare turistică, sistem special de iluminare care va pune în evidenţă obiectivul istoric. Cetatea se află la 70 de kilometri de Braşov.

Cetatea Rupea este acum punctul major de atracţie pentru turiştii care vin în zonă. Este deschisă publicului, zilnic, în intervalul orar 10.00 – 20.00. Preţul unui bilet de intrare este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.Este vizibilă din drumul naţional, astfel că intrarea spre obiectivul turistic nu poate fi ratată.

Odată pătrunşi în fortăreaţă, turiştii pot admira şi vizita cele patru turnuri impunătoare. Turnul Porţii avea rol de apărare şi este prevăzut cu guri de scurgere a păcurii. În faţa lui a existat un şanţ adânc care îi impiedica pe atacatori să ajungă la cetate. Turnul Slăninii este şi el o atracţie. Aici erau depozitate rezervele de hrană. Pe ferestrele din piatră se pot vedea cârligele de care era atârnată slănina pentru a fi ţinută la rece pe perioada iernii. Turnul Slujitorilor este cel în care stăteau străjerii care păzeau cetatea, dar şi toţi supuşii în vremea asediilor. Cel mai puternic turn este cel al Cercetaşilor. Este cel mai înalt şi are trei niveluri. Din acest turn, turiştii au o panoramă superbă. În Cetatea Rupea mai pot fi descoperite cele 100 de încăperi din piatră, dar şi o fântână de 41 de metri adâncime care datează de la 1613.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite