Substanţa perfidă care se găseşte în toate alimentele procesate, ne păcăleşte creierul şi ne face să mâncăm nesănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monoglutamatul de sodiu sau E 621, cum poate apărea pe unele ambalaje, este cel mai periculos dintre cele peste 300 de E-uri declarate legale de Uniunea Europeană. Această substanţă ne păcăleşte creierul şi ne poate cauza boli grave.

Deşi pare ciudat, monoglutamatul de sodiu face ca produsele în care este introdus să ni se pară mai bune, deşi la bază substanţa nu are niciun gust. Practic, creierul nostru este păcălit.

„Monoglutamatul de sodiu acţionează practic ca un excitant pentru papilele gustative, care transmit creierului că alimentul pe care îl consumăm în acel moment este foarte bun. Practic, simţim o plăcere care nu este reală atunci când consumăm produse cu această substanţă. Suntem păcăliţi legal, deoarece, deşi s-au făcut studii despre cât de periculos este acest aditiv, el este încă pe lista celor legale. Monoglutamatul de sodiu nu are absolut nicio valoare nutriţională, niciun beneficiu pentru organism“, spune nutriţionistul Eva Iorţan.

Se găseşte peste tot

Monoglutamantul de sodiu se găseşte în mai toate alimentele procesate, de la mezeluri, semipreparate, supele instant, tot felul de snackuri şi chiar şi în condimentele pe care le folosim la murături. „Monoglutamatul de sodiu se găseşte în majoritatea alimentelor procesate, de la mezeluri, la conserve şi multe alte produse din supermarket. Este folosit pe scară largă deoarece dă dependenţă. Ne place atunci când mâncăm un produs cu acest aditiv şi cu siguranţă îl vom consuma din nou. De aceea, toţi producători mari îl folosesc, este foarte bun pentru vânzări, dar dezastruos pentru organism“, mai spune specialistul.

Duce la boli grave

Monoglutamatul de sodiu este foarte periculos pentru copii. „Femeile însărcinate care consumă produse care conţin monoglutamat de sodiu riscă să aibă copii obezi. Şi copiii mici care consumă acest aditiv pot avea probleme cu greutatea sau cu imunitatea. În plus, produce foarte multe alergii, de la erupţii pe piele, până la indigestii care se manifestă cu ameţeli, greaţă, dureri de burtă şi diaree repetată. De aceea, este greu să ne dăm seama la ce produs este alergic copilul. Eliminăm pe rând din alimentaţie tot felul de lucruri, dar el tot are probleme. Nici nu este de mirare având în vedere că acest aditiv este peste tot“, mai spune medicul.

Şi la adulţii care consumă alimente care conţin monoglutamat de sodiu mult timp efectele sunt grave. „Sunt studii care arată că acest aditiv afectează în timp creierul şi poate duce la Parkinson, Alzheimer, dar şi la tipuri agresive de cancer, cele mai frecvente fiind cele ale tractului intestinal, stomacului şi ficatului“, mai spune medicul.

Evitaţi-l pe cât posibil

Specialiştii ne sfătuiesc să limităm pe cât posibil consumul acestui aditiv. „Chiar dacă nu îl putem elimina total din alimentaţie, deşi ar fi ideal, este bine să limităm pe cât posibil consumul de alimente care conţin monoglutamat de sodiu. Citiţi cu atenţie etichetele produselor şi evitaţi-le pe cele care conţin aditivul. Gătiţi mâncare în casă şi nu apelaţi la semipreparate. Evitaţi pe cât posibil mezelurile şi conservele. Oricum, alimentele procesate nu sunt prea sănătoase“, mai spune specialistul.

Citeşte şi:

Topul celor mai nocive alimente de pe piaţă. Care sunt bombele calorice pe care le consumăm în mod frecvent

Ce, cât şi cum să mâncăm ca să nu ne îngrăşăm: regulile simple care ar trebui respectate şi greşelile periculoase pe le facem zi de zi

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite