Scriitorul Daniel Drăgan a devenit Cetăţean de Onoare al Braşovului
0Daniel Drăgan este o figură marcantă a vieţii culturale braşovene, fiind apreciat ca unul dintre scriitorii importanţi ai Braşovului, lucru confirmat de premiile obţinute şi de prodigioasa carieră publicistică.
Daniel Drăgan, s-a născut la 20 decembrie 1935, în comuna Glodeni, jud. Dâmboviţa. Este cunoscut ca prozator, poet, dramaturg, editor. A absolvit Şcoala de Literatură şi Critică Literară „Mihai Eminescu” a Uniunii Scriitorilor (1955) şi Facultatea de Ziaristică din Bucureşti (1977). A fost preşedinte al filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România între 1966 şi 1967. A lucrat aproape trei decenii în redacţia ziarului „Drum nou" din Braşov“.
A debutat publicistic în anii de liceu, iar apoi a semnat articole în reviste importante: “Gazeta literară”, “Contemporanul”, Viaţa românească”, “Tribuna”, “Cronica”, “Ateneu”, “Ramuri”, “România literară”, “Litere”, “Luceafărul”, “Argeş”, “Convorbiri literare”, Astra. Debutul editorial s-a produs în 1978 cu romanul Doi ori doi, Cartea românească. Texte literare semnate Daniel Drăgan au fost traduse în germană, franceză, maghiară, engleză şi rusă.
A fondat şi condus revistele „Astra” (1966-1968; 1980-1990). A înfiinţat şi condus Editura Arania şi Fundaţia Culturală Arania. A fost preşedinte două legislaturi (2004-2006) al Societăţii Patronilor de Edituri din România (SPER).
A primit numeroase distincţii literare: trei premii ale filialei Braşov ale Uniunii Scriitorilor din România pentru proză, în 1984, pentru Mărgele roşii, în 2002 pentru Părintele Thom şi în 2004 pentru Caravana, dar şi premiul „Opera Omnia” al Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România (2006). În cele şapte decenii de activitate a publicat 33 de volume bine primite de critica literară.