Scăldatul a fost interzis în Lacul Sfânta Ana, acolo unde se află cea mai pură apă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăldatul şi înotul au fost interzise în Lacul Sfânta Ana, o decizie în premieră în ultimii peste 100 de ani. Aici este cea mai curată apă din România, puritatea ei fiind apropiată de cea a apei distilate.

Scăldatul şi înotul au fost interzise în Lacul Sfânta Ana, din judeţul Harghita, singurul lac vulcanic din România. Decizia a fost luată după ce s-au făcut numeroase măsurători, care au arătat că scăldatul va afecta mult puritatea apei în următorii ani. Astfel, lângă bariera aflată la poteca de unde începe coborârea spre lac a fost montată o parcartă care anunţă în cinci limbi (română, maghiară, engleză, germană şi rusă) că scăldatul este interzis. Momentan nu se vor da amenzi, mai ales că turiştilor şi localnicilor le va fi greu să se obişnuiască cu restricţiile, având în vedere că în Lacul Sfânta Ana scăldatul a fost permis încă din 1900.  Vara, aici veneau anual zeci de mii de turişti. Înotul va mai fi permis doar în cazul competiţiilor oficiale. Zona este arie protejată.

„Pentru a evita poluarea şi în timp distrugerea zonei protejate şi ca să evităm degradarea calităţii apei Lacului Sfânta Ana şi a zonei protejate, s-a dispus interzicerea scăldatului. La lac vine foarte multă lume. Unii foloseau tot felul de soluţii de protecţie solară şi intrau în apă, iar pe lac apărea o peliculă. Mai grav, alţii erau în stare să pregătească mâncarea de picnic şi apoi să îşi spele vasele şi ustensilele tot în apa lacului. Prin această decizie, poluarea creată de activitatea umană se va reduce la minimum posibil. E un pas înainte, care trebuia făcut. Pentru scăldat există ştranduri şi bazine“, a declarat Darvas János, reprezentant al Serviciului de Gospodările al Apelor Harghita.

De ce este unic Lacul Sfânta Ana

Lacul are câteva caracteristici unice. Nivelul apei nu creşte şi nu scade niciodată, deşi lacul nu are izvoare şi este alimentat doar de apa de ploaie. Lacul are forma unei palete de pictor. Puritatea apei este foarte apropiată de cea a apei distilate. Are doar  0,0029 ml minerale. Este cea mai curată apă din România.

Localnicii de aici nu au nevoie de prognoze meteo. Spun că dacă aerul „pişcă“ la nas atunci este semn de furtună. Dacă nu se întâmplă acest lucru, este semn de vreme frumoasă. Fenomenul are şi o explicaţie ştiinţifică. În muntele de lângă lac mai există încă o activitate post-vulcanică, extrem de sensibilă la schimbările din atmosferă. Când presiunea atmosferică scade, gazele, precum bioxidul de carbon şi sulful, urcă spre suprafaţă şi inundă fisurile cu un miros înţepător, semn că vine ploaia. Lacul Sfânta Ana se află la o distanţă de 55 de kilometri de Municipiul Miercurea Ciuc, la 48 de kilometri de Municipiul Sfântu Gheorghe, respectiv la 33 km de oraşul Târgu Secuiesc.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite