Să nu uităm de traseismul politic!
0Agenda noastră publică e mereu plină de surprize, de la dramele Biancăi şi ale lui Victor Slav, la noul 007 fără talent, domnul Ponta. Asta ne face însă de multe ori să uităm de indignarea legitimă faţă de unele măsuri. De ce? Pentru că între timp, şi relativ rapid, „s-a mai întâmplat ceva". Este ceva normal, mai ales în societatea alertă în care trăim.
Ceea ce nu e normal însă e să lăsăm guvernarea să scape cu una cu două când îşi bate joc de principii de bază care ţin de funcţionarea vieţii publice. Un caz cheie în acest sens este chestiunea traseismului în administraţia locală. Este o problemă fundamentală care ţine de moralitatea clasei politice, iar soluţia e una singură: alegeri locale anticipate căci încrederea electoratului a fost înşelată.
Sunt Consilier Local din partea Forumului Democrat German din Braşov, am fost votat de 9.348 de alegători. Nu 10.000 sau aproape 10.000, ci 9.348, pentru că îmi place să fiu exact, punctual şi corect. Pe parcursul anilor de mandat am muncit pentru Braşov şi braşoveni, cu energie, respect, încăpăţânare şi dragoste. Am reuşit să concretizez câteva proiecte importante, cum ar fi: Sărbătorirea Zilei Europei la Braşov, împreună cu Institutul Regiunilor Europene din Austria, înfrăţirea Braşovului cu Nurnberg-ul şi ecologizarea unor zone istorice ale oraşului: Aleea După Ziduri şi Dealul Cetăţii. Totodată, ca Preşedinte al Asociaţiei de Promovare şi Dezvoltare Turistică am promovat intens Braşovul pe plan internaţional, cu rezultate. Activitatea mea ca şi consilier local nu ar fi fost posibilă fără încrederea pe care mi-au acordat-o cei 9.348 de braşoveni care m-au votat. Şi am făcut asta, ca mulţi alţi consilieri sau primari din ţară, în ciuda oricărei presiuni sau tentaţii politice.
Ceea ce se întâmplă însă acum, de peste o lună, mă afectează şi pe mine şi pe toţi oamenii de bună credinţă din administraţia locală. Am rezistat cu toţii de-a lungul timpul şi la intimidari şi la varii oferte, şi nu am trecut nici unul din noi in alta tabara fata de cea aleasa initial. Ceea ce se întâmplă acum pe scena politică locală din România, din cauza Ordonanţei de Urgenţă care a aprobat, fariseistic, traseismul politic este strigător la cer. Practic, opţiunea politică şi încrederea alegătorilor a fost batjocorită şi înşelată. Abia acum, nu cum spune PSD-ul prin faptul ca USL nu mai există.
Ce vedem este că mulţi consilieri locali, primari şi viceprimari s-au repoziţionat după cum le-au dictat interesele. Rezultatul? Alegerile Locale din 2012 nu mai au legitimitate! Cetăţenii au votat atunci nişte oameni care făceau parte din anumite partide care acum migrează unde vor, chiar şi la formaţiuni politice unde nu ar fi primit niciun vot în 2012; există un exemplu foarte clar şi concret din Braşov unde viceprimarul Adrian Atomei a părăsit PNL, formaţiunea datorită căreia a obţinut în 2012 voturile necesare pentru mandatul respectiv. Acum s-a înscris în Partidul Liberal Reformator al lui Călin Popescu Tăriceanu, un partid care nu are nici în clin, nici în mânecă cu opţiunile electoratului braşovean din 2012. Un partid care a luat naştere prin transformarea şi redenumirea unui partid de apartament, tot din Braşov, aşa numitul Partid Naţional al Mediului, cu care are legaturi ministrul pesedist Nita.
Situaţii de acest fel există în toată ţara. Iată de ce propun, ca un act minim de onoare şi bun-simţ faţă de cetăţeni, organizarea de alegeri locale anticipate! Susţin această propunere cu riscul de a pierde mandatul de consilier local din partea FDGR, deşi nu am migrat şi nici nu o voi face. E un pas necesar!
P.S.: Avem nevoie şi de soluţii la problemele locale. Dar, despre necesara revenire la alegerea Primarilor şi preşedinţilor Consiliilor Judeţene în două tururi, vă propun un episod viitor.