Record la Săptămâna Haferland: peste 4000 de turişti la cea de-a patra ediţie a festivalului
0Peste 4000 de turişti şi saşi întorşi acasă au participat, în perioada 10-15 august, la festivalul Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării zonei săseşti din Transilvania.
Cu un număr aproape dublu de participanţi faţă de ediţia precedentă, festivalul a atras participanţi de toate vârstele datorită programului variat de activităţi din Fişer, Rupea, Saschiz, Viscri, Roadeş, Criţ, Cloaşterf şi Meşendorf.
Astfel, participanţii au fost atraşi atât de activităţile de timp liber, precum atelierele pentru copii sau spectacolele în aer liber, cât şi de cele culturale, precum concertele din bisericile fortificate sau de Balul Tradiţional Săsesc din satul Criţ.
„Sunt mândru că Săptămâna Haferland reuşeşte să redea satelor săseşti viaţa pe care o aveau odinioară. Le mulţumesc pe această cale atât personalităţilor prezente, cât şi turiştilor care au venit în număr atât de mare şi le promit că vom susţine în continuare dezvoltarea acestei regiuni”, a declarat Michael Schmidt, preşedintele Fundaţiei Michael Schmidt şi a grupului Automobile Bavaria.
Tot în ziua dedicată satului Criţ, Fundaţia Michael Schmidt a marcat finalizarea a două proiecte importante: lansarea cărţii „Criţ, istoria, poveştile şi viaţa unui sat de saşi” de Ruxandra Hurezean, o monografie a satului Criţ, scrisă într-un stil aparte, de către unul din cei mai apreciaţi jurnalişti şi scriitori români contemporani, şi a colecţiei de cartoline „Pe urmele saşilor”, proiect dezvoltat în parteneriat cu Curtea Veche Publishing, care include 45 cărţi poştale cu imagini din Sighişoara, Criţ, Mălâncrav, Rupea, Meşendorf, Cloaşterf, Saschiz, Roadeş, Buneşti şi Viscri, realizate de Barna Nemethi.
Atât cartea, cât şi colecţia de cărţi poştale vor putea fi găsite în librăriile din toată ţara începând de săptămâna aceasta.
Fundaţia Michael Schmidt, împreună cu Fundaţia Tabaluga, susţinute de Fundaţia Adept şi Fundaţia Mihai Eminescu Trust, îşi propun să sprijine activ conservarea şi restaurarea moştenirii culturale a saşilor, inclusiv promovarea turistică a acestei zone.
Regiunea săsesacă din Transilvania a fost denumită „Ţara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obişnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.