UPDATE Iohannis, despre publicarea listei celor care au vizitat arhiva SIPA: „Mi se pare o iniţiativă interesantă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohanis a participat la o dezbatere pe tema cercetării la Braşov. FOTOSimona Suciu
Preşedintele Klaus Iohanis a participat la o dezbatere pe tema cercetării la Braşov. FOTOSimona Suciu

Preşedintele Klaus Iohanis a făcut o vizită oficială la Braşov unde a vizitat Institutul de Cercetare al Universităţii Transilvania, Spitalul Sfântul Constantin şi Baza de Sărituri cu Schiurile de la Râşnov.

UPDATE ORA 19.00. Vizita preşedintelui Klaus Iohanis s-a încheiat la Râşnov unde a vizitat Baza Olimpică de Sărituri cu Schiurile. Aici preşedintele a asistat la o demonstraţie de sărituri cu schiurile a sportivilor români. Klaus Iohanis a vizitat şi Detaşamentul de Pompieri Voluntari din Râşnov cărora le-a urat să nu aibă parte de intervenţii. 

UPDATE  ORA 17.25. Preşedintele Klaus Iohanis a comentat avertismentul Comisiei Europene care a anunţat într-un comunicat de presă că există o abatere semnificativă în 2016 faţă de traiectoria de ajustare pentru obiectivul bugetar pe termen mediu al României. Întrebat despre această situaţie, preşedintele Klaus Iohanis a atras atenţia că stabilitatea economică este crucială. „Stablitatea economică este parte din toate discuţiile pe care le-am avut cu Guvernul. Stabilitatea, nu numai economică, dar şi bugetară este extrem de importantă. Primul draft care conţine recomandările de ţară, la primul punct se referă la acest lucru. Nu vorbim de un moft politic al cuiva. Este nevoie de această stabilitate. Guvernul este responsabil să facă proiecţiile pe bugetele pe anii următori şi pe banii care se cheltuie pe salarii pentru a nu fi pus în pericol acest echilibru important“, a declarat preşedintele Klaus Iohanis.  

De asemenea, preşedintele a comentat şi declaraţia Guvernatorului BNR care a anunţat că avem o situaţie macroeconomică bună, dar şi riscuri la fel de mari. „Cu cât mai performantă este economia, cu atât mai mari sunt şi potenţialele riscuri. Trebuie să fim conştienţi de aceste riscuri şi dezechilibrele de acest tip fac parte din acest riscuri şi să acţionăm preventiv. Economia romîneascvă este într-o situaţie foarte bună mommentan, şi ar fi păcat este într-o să o ducem într-un dezechilibru când avem oportunitatea unei dezvoltări bune pe mulţi ani“ a mai spus Klaus Iohanis. 

UPDATE ORA 16.00 Klaus Iohannis a fost întrebat cum comentează afirmaţia Ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind desecretizarea listei celor care au vizitat arhiva SIPA. Preşedintele a răspuns: „Mi se pare o iniţiativă interesantă, sper să o şi facă“.

UPDATE 15.30. După dezbaterea de la Universitate Klaus Iohanis a vizitat Spitalul Sfântul Constantin din Braşov, o instituţie medicală privată. Cadrele medicale i-au prezentat Preşedintelui României performanţele spitalului, începând de la intervenţiile chirurgicale complexe efectuate, unele în premieră judeţeană sau naţională, până la rezultatele obţinute în domeniul prevenirii şi controlului infecţiilor nosocomiale, concretizate în obţinerea unui premiu internaţional în cadrul unei campanii OMS. „În centrul sistemul de sănătate nu trebuie să fie forma de proprietate a spitalului, ci pacientul. În România avem şi spitale de stat şi private, iar eu imi dorec ca şi unele şi alte să funcţioneze bine. Câteodată merg la unul de stat, altă dată la unul privat ca să îi incurajez pe toţi să lucreze bine în beneficiul pacientului“.

UPDATE 15.00. Preşedintele Klaus Iohanis a vizitat mai multe laboratoare de cercetaere ale Universităţii Transilvania. Institutul de Cercetare Dezvoltare al Universităţii Transilvania din Braşov este cel mai mare  construit cu fonduri europene. Investiţia totală a fost de 97,7 milioane de lei. Institutul are 12 clădiri cu autonomie energetică ridicată în care sunt 29 de centre de cercetare. În anul 2016 au fost implementate 158 de granturi într-o multitudine de domenii de la industrie, sănătate şi servicii de internet.

„Universitatea Transilvania din Braşov este singura din România care contribuie la cel mai important experiement de la cel mai mare accelerator circular de particule elemente din lume. O echipă din cadrul Universităţii în colaborare cu Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele a proiectat şi implementat uhn circuit integrat pentru achiziţia şi procesarea datelor de la viitori detectori de miuoni din cadrul experimentului Atlas.  Circuitul urmează să fie produs în 7.000 de exemplare şi instalat la CERN (Organizaţia Europeană penyru Cercetări Nucleare) până la finele anului 2018. Universitatea Transilvania este singura din ţară care o specializare de Ingineria Lemnului şi singura unde studenţii construiesc un monospost de Formula Student cu care participă la competiţii. Recent un cercetător a inventat în premieră mondială primul motor termis în doi timpi cu piese realizate la o imprimantă 3D“, a spus Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universităţii Transilvania din Braşov.

După vizita în laboratoare a urmat o întâlnire cu studenţi, profesori, cercetători şi oameni de afaceri la Aula Universităţii Transilvania. Concluzia discuţiilor a fost aceea că este nevoie ca România să finanţeze cercetatrea pentru a-şi păstra geniile acasă. De asemenea este nevoie de promovarea domeniului cercetării pentru a un tânăr să ştie exact pe care carieră se poate baza dacă decide să rămână în ţară şi să se dedice cercetărilor.

„Am participat la o dezbatere cu mediul academic  şi economic privind cercetarea  şi inovarea în România. A fost o dezbatere foarte bună şi mi-a dat ocazia să subliniez progresele care au fost făcute la Braşov. Este o zonă cu o dezvoltare economică care să fie luată de exemplu de mulţi. Universitatea prin Institutul de Cercetare are un proiect unic în ţară cu rezultate notabile Municipiul Braşov este un exemplu de dezvoltare eonomică, iar judeţul face o figură foarte bună“, a spus preşedintele Klaus Iohanis. 

UPDATE ORA 13.45 Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, luni la prânz, la Braşov, la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare a Universităţii ”Transilvania”, unde a fost întâmpinat de cercetători şi reprezentanţi ai instituţiei, dar şi de un robot creat aici, care i-a urat bun venit. Şeful statului a ajuns la ora 13.00, aşa cum era programat, şi a fost întâmpinat de un robot care i-a urat: ”Bine aţi venit la Universitatea Transilvania”. Robotul a fost creat de cercetătorii braşoveni.

Prima oprire a preşedintelui Klaus Iohannis va fi la Institutul de Cercetare - Dezvoltare al Universităţii Transilvania unde va putea vedea Centrul Cercetare Informatică industrială virtuală şi robotică. Apoi, la Aula Universităţii Transilvania va participa la o dezbatere cu membrii comunităţii ştiinţifice şi ai mediului privat din Braşov pe tema colaborării între mediul universitar şi cel privat în zona cercetării.

În continuarea vizitei, preşedintele Klaus Iohannis va vizita Spitalul Sfântul Constantin, o instituţie medicală privată care a primit numeroase distincţii europene pentru faptul că a reuşit să menţină la un nivel extrem de mic numărul infecţiilor intraspitaliceşti.

Klaus Iohanis va avea şi o întâlnire cu iniţiatorii proiectului „Plant for the Planet” şi cu membrii comunităţii academic. De asemenea, va planta puietul cu numărul 2.000.000 din cadrul proiectului.

În finalul vizitei preşedintele României va merge la Râşnov, unde va vizita Baza Olimpică de Sărituri cu Schiurile unică în România şi care găzduieşte deja de trei ani etape din cupa mondială feminină.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite