Petreceri câmpeneşti în weekend la Fundata şi Săcele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest weekend în cele două localităţi se vor desfăşura sărbători în aer liber. Micii vor sfârâi pe grătar, berea va fi la rece, iar ansamblurile folclorice vor asigura o atmosferă de sărbătoare.

În acest sfârşit de săptămână (19-20 iulie), pe platoul Muchia,  Primăria Comunei Fundata, în colaboarea cu Consiliul Local Fundata, Consiliul Judeţean Brasov, organizează ,,Nedeia Munţilor”. Sărbătoarea tradiţională ,,Nedeia Munţilor” este ,,urmaşa” sărbătorii pastorale Sântilia, ţinută pe Muntele Sântilie, situat pe hotarul Branului cu Muscelul şi Dâmboviţa. Nedeia a fost reluată la Fundata în anul 1969.

Sărbătoarea de anul acesta îşi propune să reînvie tradiţiile locale, să prezinte Fundata turiştilor cu varietatea şi autenticitatea tradiţiilor sale.  Din farmecul acestei sărbători nu lipseşte nimic din ceea ce a făcut farmecul şi importanţa  sărbătorii de altădată: mândria de a fi român, obiceiurile şi meşteşugurile tradiţionale, costumele populare, muzica şi voia bună, ciobanii şi negustorii, dar şi  vestitele preparate culinare ale oierilor de la stânile din strungile Carpaţilor.

Sântilia la Săcele

Zilele Săcelelor (Sântilia), este o veche sărbătoare a mocanilor din Săcele, care se sărbătorea în fiecare an în alt sat, care are loc în jurul Sărbătorii Prorocului Sfântul Ilie şi care în prezent se sărbătoreşte într-un loc ştiut de toţi săcelenii numit Poiana Angelescu. Scopul sărbătorii „Sântilia” era de a face schimb de produse şi de cunoaştere a tinerilor în vederea căsătoriei. Astăzi săcelenii sarbatoresc timp de patru zile, prin spectacole artistice specifice, consumă produse tradiţionale şi participă la târguri.

Sâmbătă, începând cu orele 17:00, este seara dedicată tinerilor săceleni, care vor urmării un spectacol oferit de Clubul elevilor Săcele îndrumaţi de domnul Florin Spulber şi seara va continua cu un recital oferit de artista Anna Lesko.

Ziua de duminică începând cu orele 13:00, este dedicată folclorului românesc, unde diferiţi artişti ne vor încânta cu muzica populară românească. Seara va continua cu un foc de artificii începând cu orele 21.30.
Ultima zi a Sărbătorii Mocăneşti, luni 21, iulie, se va încheia la Liceul Victor Jinga cu o piesă de teatru religioasă ”Hoţul de Mărgăritare”, oferită de elevii Colegiului ”Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, îndrumaţi de instructorul Ilie Cristian Manta.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite