Obiective turistice care nu trebuie ratate într-o vizită la Braşov: bisericile fortificate din jurul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica fortificată de la Hărman FOTO Ioan Buciumar
Biserica fortificată de la Hărman FOTO Ioan Buciumar

În satele din jurul Braşovului există biserici fortificate care merită vizitate de orice turist care ajunge în zonă, mai ales că au şi o istorie foarte interesantă

O vizită la Braşov nu poate fi lipsită de o escapadă în Poiană şi de câteva ore petrecute în Piaţa Sfatului şi la Biserica Neagră. Oraşul şi împrejurimile au atât de multe locuri interesante pentru turişti, încât sunt uitate locuri deosebite. Unii dintre vizitatori fac mai multe de 100 de kilometri dus-întors ca să vadă biserici fortificate, deşi chiar satele de lângă Braşov au asemenea construcţii. 

Bisericile fortificate din jurul Braşovului sunt cel puţin la fel de spectaculoase precum cele din zonele mai îndepărtate ale judeţului, cunoscute mai ales după ce prinţul Charles a început să viziteze satul Viscri. Hărman, Sânpetru şi Prejmer sunt trei mari comune de lângă Braşov care au biserici fortificate ce au jucat un rol extrem important în istorie.

Îndeosebi biserica de la Prejmer reprezenta primul obstacol pe care îl întâlneau turcii când năvăleau în Ardeal. Saşii din cele două comune au construit bisericile şi le-au fortificat şi aici se strângeau la fiecare incursiune otomană ca să se ascundă şi să se apere. 

Biserica de la Hărman este o basilică romană modificată în stil gotic şi fortificată, construită în secolul al XIII-lea, pe baza unei biserici în stil roman mai veche cu cel puţin un secol. Tot la doar câţiva kilometri de Braşov se află şi Cetatea Feldioara, astfel că turiştii pot vizita într-o singură zi toate cele patru fortificaţii.

Biserica are 7 turnuri, iar turnul clopotniţă este vizibil de la mare distanţă. Chiar dacă şi-au pierdut scopul military încă din secolul al XVII, fortificaţiile au fost utilizate în continuare ca spaţii de depozitare, astfel că s-au păstrat foarte bine. 

Cea mai recentă dintre biserici este cea de la Sânpetru, construită în 1794, în locul unei bazilici medievale din secolul al XIV-lea. Din zidul triplu de apărare de secolul al XV-lea s-au păstrat doar ruine ale celor două fortificaţii exterioare, zidul interior însă fiind conservat în întregime, cu cele cinci turnuri de apărare şi bastioane şi la interior cu cămările construite pe două niveluri. 

Biserici de asemenea dimensiuni şi atât de bine realizate ar stârni admiraţie şi în zilele noastre şi cu atât mai mult dacă ne gândim că acestea au fost construite cu 7 sau chiar 8 secole în urmă. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Protest spontan al patronilor de chioşcuri din Centrul Istoric al Braşovului, amendaţi şi ameninţaţi cu ridicarea tarabelor de către Poliţia Locală

Recensământ 2022. Cum putem şti dacă ne-am autorecenzat corect, cum îi recunoaştem pe recenzori

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite