Moş Nicolae este aşteptat cu plăcinte şi baluri tradiţionale la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tradiţie specială de Moş Nicolae care se păstrează şi astăzi în satele din judeţul Braşov este petrecerea din ajunul marii săbători de Sfântul Nicolae.

În 5 decembrie, fetele nemăritate se adună şi coc plăcinte, iar la ora 9.00 seara, flăcăii care le curtează „năvălesc“ peste ele şi se încinge o petrecere. De obicei se fac baluri la Căminele Culturale, baluri unde tinerii îmbracă costume populare specific zonei. A doua zi toată lumea merge la biserică pentru slujba de Sfântul Nicolae.

În Ardeal, Moş Nicolae este cunosct şi sub numele Sânnicoară şi este ocrotitorul copiilor, al oamenilor bolnavi şi ai celor aflaţi în necaz. Cea mai cunoscută tradiţie este curăţarea ghetuţelor cu o seară înainte. La copiii cuminţi Moşul lasă dulciuri şi fructe, iar la ceicare au fost mai năzdrăvani câte o nuieluşă. Tradiţia nuielei are şi un sâmbure de adevărul istoric. Se spune că Episcopul Nicolae îi lovea cu nuiaua pentru mâini pe cei care se abăteau de la credinţă.

Dacă acum Moşul îşi cumpără darurile direct de la magazine, există şi sate unde tradiţia este lege. În zona Făgăraşului de exemplu, Moşul lasă în ghetuţe plăcinte, ciocolată de casă, nuci şi mere.

Moş Nicolae este şi un vestitor al iernii. În zona Harghitei de exemplu dacă ninge în această zi se pune că iarna va fi lungă şi troienită. În zona Bran-Moieciu există o tradiţie asemănătoare care ne anunţă cum va fi vremea în anul ce urmează. Se pun ramuri tinere de pomi fructiferi în apă, iar dacă acestea înfloresc până la Anul Nou se crede că va veni un an cu recolte bogate.

Pe aceeaşi temă:

În aşteptarea lui Moş Nicolae, sfântul-pedagog

Tradiţii de Moş Nicolae. În Prahova, copiii încep să umble cu „Steaua“, iar Moşul este aşteptat să aducă zăpadă

În ajun de Mos Nicolae, primeşte abundenţa în viaţa ta!

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite