Ministrul Transporturilor despre accidentele colective din România: „La noi, sunt doi factori: ignorarea totală a pericolului şi traficul foarte agresiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent la Braşov, la inaugurarea tronsonului I al centurii ocolitoare a oraşului, Petru Sorin Buşe, ministrul Transporturilor, a oferit o variantă de educare a şoferilor pentru preveni accidente grave pe autostradă.

Întrebat de cum pot fi prevenite accidentele colective cum au fost cele de pe Autostrada Soarelui, Ministrul Transporturilor a venit o idee din experienţa sa în industria de automobile.

„Din experienţa mea, lucrând în companii de automobile, un număr foarte mic dintre accidente este cauzat de condiţiile drumului. La noi în ţară sunt doi factori reali: traficul foarte agresiv şi ignorarea totală a pericolului. Şoferii îşi asumă riscuri într-un fel de teribilism, fără să se gândească că un astfel de gest poate nenoroci 20 de oameni. Din combinaţiile astea două ajungem la astfel de situaţii. Când lucram la o companie privată aveam o şcoală de conduită preventivă unde erau înrolaţi toţi şoferii care aveau accidente la activ sau cei care prin natura funcţiei lor conduc mult. Veneau în poligon unde erau puşi să frâneze brusc, ca să vadă în cât timp te opreşti la o viteză de 50 de kilometri pe oră, de exemplu. Nu învăţau, dar li se schimbau perspectivele“, a mai spus Petru Sorin Buşe.

Doar săptămâna aceasta, în 16 noiembrie, în urma unui carambol pe Autostrada Soarelui au fost avariate 17 maşini. 22 de persoane au primit îngrijiri medicale la faţa locului, patru dintre ele fiind transportate la Spitalul Bagdasar Arseni si Spitalul Sfântul Pantelimon.

În 5 noiembrie, un alt accident extreme de grav s-a petrecut tot pe A2, tot din cauza vremii nefavorabile. 33 de maşini s-au tamponat în lanţ, 4 persoane au murit, iar 48 au fost rănite.

Conform Ministerului Afacerilor Interne, peste o sută de salvatori au intervenit în cazul accidentului rutier produs pe Autostrada A2, la km 67, în care au fost implicate 33 de maşini, dintre care 2 microbuze care transportau persoane şi un camion. În accidentul din 5 noiembrie, produs în condiţii de ceaţă densă, au fost implicate 52 de persoane, dintre care patru au decedat, 41 au fost transportate la spitale, iar alte 16 au refuzat transportul.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Lehliu Gară a deschis dosar penal în cazul accidentului în lanţ produs sâmbătă dimineaţă, 5 noiembrie, pe autostrada A2. Conform prim-procurorului Liliana Bănescu, încadrarea este de ucidere din culpă şi vătămare corporală.Procurorii implicaţi în anchetarea tragediei de pe A2 spun că, deocamdată, nu se poate vorbi despre niciun vinovat. Necropsia celor 3 persoane decedate şi rezultatele probelor biologice vor atârna greu în anchetă şi probabil, dacă este cazul, vor schimba încadrarea juridică.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite