Ministerul Sănătăţii plăteşte transplantul unui copil bolnav de cancer. Banii au fost daţi după mediatizarea cazului şi intervenţia Avocatului Poporului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai şi Nicoleta Spiridon sunt în Italia alături de fiul lor David. FOTOFacebook Mihai Spiridon
Mihai şi Nicoleta Spiridon sunt în Italia alături de fiul lor David. FOTOFacebook Mihai Spiridon

Ministerul Sănătăţii refuzase iniţial să aprobe finanţarea, pe motiv că transplantul se poate face în România. Asta deşi copilul era în Italia în spital şi nu putea fi transportat. După mediatizarea cazului şi intervenţia Avocatului Poporului, autorităţile au acceptat să plătească transplantul.

David Spiridon (5 ani) a fost diagnosticat în primăvară la Cluj cu neuroblastom slab diferenţiat stadiul 4. Este o formă rară şi agresivă de cancer care apare la copiii de până la şase ani. După şocul diagnosticului, părinţii au început lupta. Au plecat cu David la o clinică din Roma, unde copilul a fost supus mai multor şedinţe de chimioterapie şi radioterapie. În urma investigaţiilor medicale, specialiştii italieni au stabilii că băiatul are nevoie de un transplant cu celule stem. De aici a început coşmarul.

Ministerul Sănătăţii a decontat tratamentul de chimioterapie şi radioterapie, pentru că acestea nu se puteau face în ţară (după cum spune mama copilului, este vorba despre nişte procedee specifice care, pe acest tip de cancer şi la această vârstă, nu se pot face în România), dar  a refuzat să deconteze transplantul pe motiv că intervenţia (transplantul de celule stem) se poate face şi în România la Institutul Clinic Fundeni Bucureşti sau Louis Ţurcanu din Timişoara. Decizia a fost luată de o comisie regională din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, de care aparţine teritorial Braşovul.

Chiar dacă părinţii aveau acte care arătau că băiatul nu poate fi transportat, autorităţile române au refuzat să deconteze costul tranplantului. După mediatizarea cazului, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi după demersuri care au durat aproape trei luni, Ministerul Sănătăţii a acceptat să suporte costurile medicale.

„Comisia Ministerului Sănătăţii care aprobă solicitările de trimitere a bolnavilor la tratament medical în străinătate s-a întrunit în regim de urgenţă, în 9 octombrie 2017, în urma demersurilor Avocatului Poporului, şi a aprobat finanţarea sumei de 60 458 Euro + 4% comisioane bancare (aproximativ 288 mii lei) pentru prelevare şi autotransplant de celule stem şi chimioterapie la Fondazione Policlinico Universitario A. Gemelli, Universita del sacro Cuore, Roma, Italia, pentru un copil în vârstă de 5 ani, bolnav de cancer. Iniţial, autorităţile române au refuzat sa-i semneze autorizaţia pentru acest transplant, iar copilul era obligat să revină în ţară, deşi medicii italieni opinaseră că nu va supravieţui călătoriei. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în urma apariţiei cazului în presă, şi a întreprins, prin Biroul Teritorial Braşov, demersuri către Ministerul Sănătăţii“, a declarat Matei Vîrtosu purtător de cuvânt al Avocatului Poporului.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite