Medicina, cea mai căutată specializare la Universitatea Transilvania. Foarte puţini candidaţi la Ingineria Lemnului, deşi facultatea este unică în ţară
0Până acum, 5.149 de tineri s-au înscris la Universitatea Transilvania. Cea mai căutată specializare este Medicina, facultate la care se dă şi examen. Înscrierile continuă până luni.
Universitatea Transilvania pune la bătaie 6.050 de locuri. Până acum, la cele 18 facultăţi s-au înscris 5149 de tineri. Cea mai căutată specializare este Medicina unde s-au înscris 819 candidaţi pe 330 de locuri. Şi la Ştiinţe Economice sunt 620 de înscrişi, dar aici numărul locurilor este mare, respectiv 610.
Şi facultăţile tehnice au căutare. La Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor s-au înscris 612 candidaţi pe 465 de locuri, la Matematică Informatică sunt 448 de candidaţi pe 275 de locuri, iar la Inginerie Mecanică sunt 321 de candidaţi, numărul locurilor fiind de 390.
Există însă şi specializări care nu prea au căutare. La Ingineria Lemnului s-au înscris doar 22 de candidaţi deşi sunt 155 de locuri. Specializarea este unică în România, dar situaţia este la fel de câţiva ani. La Ingineria Materialelor s-au înscris 41de candidaţo pe 340 de locuri, iar la Construcţii sunt doar 80 de candidaţi pe 190 de locuri.
Taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2017-2018 sunt cuprinse între 2.800 de lei şi 6.000 de lei. Cele mai mari taxe sunt la Facultatea de Muzică şi Medicină. Taxele de înscriere la facultate sunt de 150 de lei, 160 de lei (Facultatea de Muzică) şi 180 de lei (Facultatea de Medicină)
10 dintre facultăţi vor organiza admiterea exclusiv pe baza mediei de la Bacalaureat, în timp ce cinci facultăţi vor lua în calcul pentru admitere şi nota de la bacalaureat la o disciplină aleasă de instituţie, conform profilului şi programului de studiu.
Facultatea de Medicină şi Facultatea de Muzică sunt singurele care nu vor lua în calcul media la bacalaureat, selectându-şi studenţii pe baza unor teste scrise la Medicină şi probe orale sau practice, la Muzică. La Medicină la toate programele de studii admiterea se realizează pe baza unui examen scris (test grilă) la disciplinele biologie şi chimie pentru medicină şi doar la biologie pentru celelalte programe de studiu. Probe teoretice şi practice se susţin şi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sporturi Montane, unde media de la bacalaureat contează doar în proporţie de 30%.