Grevă spontană la IAR Ghimbav

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IAR Ghimbav

150-160 de persoane au refuzat să intre la lucru în această dimineaţă, la IAR Ghimbav. Muncitorii sunt nemulţumiţi că în Legea bugetului de stat s-a plafonat fondul de salarii şi nu pot să îşi negocieze salariile mai mult de indicele de inflaţie, în contextul în care a crescut volumul de muncă.

„Nu este legal să fim împiedicaţi să negociem creşterile salariale, cu atât mai mult cu cât societatea este în fiecare an pe profit. Oamenii au decis să întrerupă lucrul  până la ora 9.00, pentru a trage un semnal de alarmă”, a precizat Şuba Arpad, liderul sindicaliştilor de la IAR Ghimbav.

„Salariatii SC IAR SA reprezentati de Sindicatul ICA, care au dreptul la negocieri colective conform Constitutiei Romaniei dar si a actelor si tratatelor internationale, la care Romania este parte, citate mai sus, le-a fost restrictionat in mod evident dreptul de a negocia si, echivalent, dreptul la actiuni colective, cu privire la cel mai important obiect al negocierii colective, respectiv salariul. Astfel, Sindicatul ICA nu poate negocia clauze in contractul colectiv cu privire la cresteri salariale decat conditionate conform articolelor invocate mai sus. Mai mult, in contextul in care propune spre negociere cresteri salariale in afara limitelor impuse prin actele normative, nu poate declansa conflict de munca dat fiind posibila o interpretare de natura ca acest conflict ar contraveni limitarii dreptului impus prin art.157 din Legea 62/2011, respectiv s-ar putea interpreta ca pentru rezolvarea revendicarilor angajatilor este necesara adoptarea unei legi sau a unui act normativ. Acest lucru cu toate ca in acest caz nu este vorba de functionari publici ci de salariati, membri de sindicat, ai unei societati comerciale”, precizează Suba Arpad.

Potrivit acestuia, reglementarile la care face referire extind sfera restrictionarii dreptului la negocieri colective si a dreptului la actiuni colective dincolo de zona functionarilor publici, respectiv in toate societatile, unitatile si companiile unde statul este actionar majoritar, „apreciem noi in mod nepermis si total in contradictie cu reglementarile din actele internationale invocate dar mai ales cu textul constitutional”.

Cu alte cuvinte, din interpretarea reglementarilor legale precum si cele invocate mai sus, drepturile prevazute in Constitutia Romaniei si in tratatele internationale la care Romania este parte, le sunt recunoscute doar (in mod exclusiv) salariatilor din sectorul privat.

In cazul SC IAR SA, legea reglementeaza o situatie aberanta in sensul ca societatea nu are datorii restante, a obtinut profit in anii anteriori şi se poate justifica o crestere salariala datorita cresterii productivitatii muncii.

In cazul SC IAR SA nu numai ca nu se poate negocia o crestere salariala mai mare decat indicele mediu de crestere al preturilor, dar se poate ajunge inclusiv la imposibilitatea onorarii unor contracte din cauza unor limitari legislative care, in opinia sindicaliştilor, incalca cadrul constitutional.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite