FOTO Trei spectacole de excepţie la Herghelia Sâmbăta de Jos. Dresură de lipiţani pe acordurile muzicii clasice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun animal nu poate fi mai nobil decât calul care execută mişcări în stil academic, face piruete sau îngenunchează în faţa publicului pe acordurile simfoniilor celor mai renumiţi clasici.

În zilele de 13, 14 şi 15 august, cu începere de la ora 18.00, vor avea loc trei spectacole deosebite, anunţă „Bună Ziua, Făgăraş”. Vom organiza în cele trei zile, timp de două ore în fiecare după masă, împreună cu o echipă de spectacole de la circul din Bucureşti, un show incendiar ecvestru. Va fi ceva unic în zona noastră, astfel de spectacole nu se pot urmări oriunde şi nu vor avea loc în fiecare zi, spune Cosmin Drăgan, administratorul de la Herghelia de la Sâmbăta de Jos. Cei care vor să ia parte la astfel de spectacole ecvestre vor cheltui 20 de lei de persoană, iar copii au reducere 50%.

Herghelia de la Sâmbăta de Jos este situată la 12 kilometri de Sâmbăta de Sus. Este una dintre cele mai vechi din Europa. Înfiinţată în anul 1874, a funcţionat aici până la începutul Primului Război Mondial, când caii au fost transferaţi într-o localitate din Ungaria. La 18 octombrie 1920 a fost înfiinţată herghelia Făgăraş, redenumită apoi herghelia de la Sâmbăta de Jos, cu un efectiv de 22 de exemplare.

În prezent, cea mai mare herghelie din România are aproape 100 de lipiţani. Herghelia poate fi vizitată de luni până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Biletul de intrare costă opt lei. În apropiere poate fi admirat şi Palatul Brunkenthal, care datează din secolul al XVIII-lea. Clădirea urmează să fie transformată în „Muzeul calului lipiţan".

Caii lipiţani proveniţi din Herghelia de la Sâmbăta au ajuns în ultimii ani în aproape toate ţările europene şi uneori au trecut chiar Oceanul. Inteligenţa Lipiţanului, frumuseţea şi aspectul exterior, eleganţa mersului, culoarea lui caracteristică, dar şi aptitudinile de tras la atelaj fac din această rasă una dintre cele mai importante şi apreciate rase din România.

„Sunt foarte buni prieteni, sunt blânzi şi uşor de crescut. România este unul dintre cele mai importante centre din lume de creştere a cailor Lipiţan“, crede Karl Reiter, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Crescătorilor de Lipiţani.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite