FOTO Junii din Braşov vor defila sâmbătă pentru a susţine oraşul în cursa pentru capitala Regiunii Centru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tradiţia junilor este unică în România,
dar şi în Europa.FOTOSimona Suciu
Tradiţia junilor este unică în România, dar şi în Europa.FOTOSimona Suciu

Cele şapte cete de juni vor să susţină, prin demersul lor Braşovul în cursa pentru capitala Regiunii Centru. Parada va mai putea fi văzută şi în Duminica Tomii, la o săptămână după Paşte, ziua tradiţională în care junii se întâlnesc cu braşovenii şi turiştii veniţi special pentru acest eveniment.

Sâmbătă, junii şi juniţele, îmbrăcaţi cu portul popular tradiţional, vor începe să se adune în Piaţa Unirii la ora 11.15, iar la ora 11.34 vor pleca pe traseul Piaţa Unirii – strada George Bariţiu – strada Mureşenilor – B-dul Eroilor – Precectură. Aici, vor înmâna reprezentanţilor Guvernului o carte cu istoria junilor din Şchei şi tabele cu câteva mii se semnături de susţinere pentru desemnarea Braşovului drept Capitală Regională, cu solicitarea ca acestea să-i fie transmise premierului Victor Ponta.

De aici, grupul de juni va pleca pe strada Republicii cu punct final Biserica Neagră. Junii fac apel la braşoveni să-i însoţească pe întregul traseu pentru a arăta tuturor că mai importantă ca decizia politică este cea a comunităţii.

Tradiţie unică în România şi în Europa

Tradiţia Junilor Braşovului este unică în România, la fel ca şi parada lor anuală din prima duminică de după Paşte. Junii simbolizează cetele de „flăcăi“ care erau luaţi din sânul familiei şi duşi pentru o perioadă la Pietrele lui Solomon, unde erau supuşi unui antrenament dur care să-i pregătească pentru apărarea cetăţii Braşovului. În fiecare an junii, însoţiţi de fanfară, şi călare pe cai îi salută pe braşoveni. În Piaţa Unirii înconjoară de trei ori statuia Eroului Necunoscut, iar apoi cele şapte grupuri de juni se încolonează într-o ordine devenită lege şi trec prin tot centrul Braşovului.  Cu toţii îi salută pe oamenii veniţi să-i vadă cu tradiţionalul „Hriston a Înviat“. După paradă junii şi braşovenii se aducă la o petrecere câmpenească la Pietrele lui Solomon.

Ordinea defilării este mereu aceeaşi

Ordinea defilării cetelor de juni este deja tradiţie: mai întâi Junii Tineri, urmaţi de Junii Bătrâni, Curcani, Dorobanţi, Braşovecheni, Roşiori şi Albiori. Coloana este deschisă de fanfară. Fiecare grup are în frunte vătaful, urmat de stegar, încadrat de cei doi armaşi. Vătaful poartă lenta roşie pe piept, iar armaşii, mare şi mic, albastră şi galbenă, formând astfel tricolorul, ca pe vremea când acesta era interzis. Cele şapte cete de juni există încă de la 1700. Cea mai veche este ceata Junilor Tineri, iar ultima înfiinţată, este cea a Junilor Dorobanţi, grup format din bărbaţi căsătoriţi.

Junii tineri numără astăzi circa 30 de membri. Steagul acestora are pe o faţă imaginea Liceului Şaguna, iar pe cealaltă un june călare. Ei poartă pălării cu tricolor. Junii bătrâni (1834) provin din grupul junilor tineri, care s-au căsătorit între timp. În fiecare an, de Rusalii, ei organizează pentru tineri „Jocul strămoşesc din Varişte“.  Junii curcani (1879) au pe drapel chipul lui Mihai Viteazul şi junele călăreţ. Ei poartă căciulă neagră cu „ţoc“ şi pene de curcan.  Junii Dorobanţi (1924) sunt un grup desprins din cel al curcanilor. Ei poartă o căciulă brumărie. Junii Roşiori (1908) numără aproximativ 80 de membri. Au acelaşi steag ca Junii Curcani, dar poartă chipiu cu pompon roşu. Junii Albiori (1869) poartă căciuli albe, iar Junii Braşovecheni (1922) poartă căciuli negre cu ţugui.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite