FOTO Cetăţile Braşovului au adus sute de mii de turişti sub Tâmpa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţile şi legendele lor sunt un atuu important în turismul din Braşov. Investiţiile în reabilitarea lor au dat roade, iar acum primăriile din localităţile în care se află fac bani frumoşi din aceste obiective turistice. În ultimii ani în cetăţile din Braşov s-au făcut investiţii de peste 15 milioane de euro, majoritatea fonduri europene.

Cea mai vizitată este Cetatea Râşnov (355.418 turişti în 2014), o cetate care era în trecut un adevărat bastion de apărare al Transilvaniei. La Râşnov se va inaugura în primăvară şi o cremalieră care va creşte numărul de turişti cu 20%. Prima menţiune documentară despre cetatea Râşnov datează din anul 1335 când, cu ocazia unei noi năvăliri a tătarilor în Ţara Bârsei a fost pustiit întregul ţinut, în afară de cetate, care fiind puternic fortificată a rezistat atacurilor, salvând viaţa locuitorilor refugiaţi între zidurile ei.

Cetatea Râşnov este unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri păstrate până în prezent datează din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortificaţiei din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni a începutul sec. al XIII-lea.

Cetatea Rupea a avut în 2014, 115.000 de vizitatori. Cetatea Rupea, punctul de atracţie, pentru turiştii care vin în zonă, este atestată documentar în anul 1357. Cetatea a fost lăsată în ruină, dar a fost reabilitată în ultimii trei ani. Acum arată extraordinar şi este pregătită să primească turişti. Turiştii care vor ajunge să o viziteze vor avea la dispoziţie căi de acces de calitate, 110 locuri de parcare din care 10 pentru autocare, centru de informare turistică, sistem special de iluminare care va pune în evidenţă obiectivul istoric. Cetatea se află la 70 de kilometri de Braşov.

image

Cetatea Prejmer care a primit trei stele Michelin a avut şi ea peste 100.000 de turişti. Cetatea a fost construită în 1218 de către Cavalerii Teutoni, în stil gotic şi este înscrisă pe lista patrimoniului cultural modial UNESCO. Biserica adăposteşte unul dintre cele mai vechi altare din Transilvania, pictat în secolul al XV-lea, dar şi o orgă din 1803, denumită „orga morţii", datorită sunetelor menite să-i sperie pe atacatori. Cetatea în interiorul căreia se află Biserica Fortificată din Prejmer este principala atracţie a comunei şi a fost vizitată în 2012 şi de prinţul Charles.

Un record s-a înregistrat şi la Cetatea Făgăraş. În 2014 au fost 55.000 de turişti. Cetatea Făgăraş datează de peste 600 de ani. Cea mai râvnită cetate-castel de pe timpuri are 66 de încăperi, întinse pe cinci niveluri. Apropiată de Munţii Făgăraşului, loc de refugiu al militanţilor pentru rezistenţa anti-comunistă, cetatea a devenit una dintre cele mai temute puşcării ale timpului. Numărul celor care au pătimit între zidurile cetăţii pentru că au refuzat să se supună regimului comunist nu se cunoaşte cu exactitate.

Cetatea Prejmer

Cetăţuia Braşovului, turnul de veghe al oraşului

Cetatea Braşovului a devenit din nou vizibilă în 2013, iar seara este luminată. Primăria a tăiat peste 300 de arbori de pe Dealul Straja, pentru ca obiectivul turistic să fie vizibil din centrul oraşului.

Aleile au fost pietruite, iar străduţele au fost lărgite, astfel încât, în cetate să aibă acces şi autocarele. În jurul Cetăţii există o promenadă, pentru ca turiştii să se poată bucura de privelişte, iar în interior sunt amenajate trei locuri speciale pentru admirarea şi fotografierea oraşului. Cetatea este o atracţie turistică, iar primăria vrea să o cumpere pentru a o pune şi mai mult în valoare. Numărul de vizitatori nu se cunoaşte deoarece acum nu există taxă de intrare.

Iniţial, pe dealul Schlossberg, cel pe care azi se află cetatea, s-a ridicat, în anul 1524, un turn de veghe, din piatră şi cărămidă, în formă de potcoavă. Acesta avea trei niveluri, dotate cu ambrazuri la nivelurile inferioare şi guri de păcură la nivelul superior. Nucleul a fost completat în perioada următoare cu un bastion ce avea patru turnuri din lemn. În 1773 a funcţionat ca închisoare pentru prizonierii turci şi francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă aici era o secţie pentru cei cu simptomele bolii.

image

Pe aceeaşi temă:

Castelul lui Dracula, obiectivul turistic nr1 al României

Viscri satul vedetă al Braşovului

FOTO Trenuleţ pentru turiştii care vizitează rezervaţia de urşi de la Zărneşti. Sanctuarul, unic în Europa, adăpoteşte 73 de animale

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite