FOTO Casa Sfatului, cea mai vizitată clădire din Braşov, se reinventează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Sfatului este una dintre principalele atracţii turistice ale Braşovului. FOTOAdevărul.
Casa Sfatului este una dintre principalele atracţii turistice ale Braşovului. FOTOAdevărul.

Casa Sfatului adăposteşte acum Muzeul de Istorie şi este una dintre principalele atracţii turistice din Braşov. Reprezentanţii muzeului vor ca fiecare încăpere să prezinte o perioadă istorică pentru a-l face mai atractiv pentru turişti. Casa Sfatului a avut anul trecut peste 300.000 de vizitatori.

Potrivit planurilor prezentate de noua conducere a Muzeului Judeţean de Istorie, fiecare sală din Casa Sfatului va exprima povestea unei perioade istorice. De exemplu sala „Ultima Frontieră a Imperiului Roman” va aminti de graniţa de est a acestui imperiu, „Sfânta Fecioară Maria” va face referire la hramul pe care l-a purtat în evul mediu Biserica Neagră, dar şi la Ordinul Cavalerilor Teutoni (care o aveau ca protectoare). Nu vor fi ocolite personalităţi ca Johannes Honterus sau subiecte precum înfruntările inter-etnice dintre români şi maghiari în timpul Revoluţiei de la 1848-1849, perioada de după primul război mondial (atunci când a existat posibilitatea mutării capitalei României Mari la Braşov), dar nici cele din perioada comunistă, căreia îi va fi dedicată sala „Oraşul Stalin“. Modificările vor fi făcute în următoarele luni.

Începutul unei construcţii pe locul Casei Sfatului este atestat în documente în data de 23 decembrie 1420, când s-a semnat un acord între Breasla Blănarilor şi Adunarea Districtului Ţării Bârsei. Conducerii oraşului i s-a îngăduit atunci să constuiască deasupra magazinului de desfacere al blănarilor o cameră pentru „acordarea dreptăţii" şi pentru şedinţele sfatului orăşenesc.

„Construcţia a fost completată şi de aceea, se pot observa astăzi stiluri diferite de arhitectură. În partea de jos se observă stilul gotic, iar la etaj stilul renascentist şi baroc. În secolul al XVI-lea turnul era străjuit de patru turnuleţe, semn că oraşul avea dreptul de a pronunţa sentinţe capitale, «Jus Gladi»", a explicat Radu Ştefănescu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie.

În timp, Casei Sfatului i s-au adăugat noi încăperi, iar turnul a fost prevăzut cu un ceas cu cadrane pe toate cele patru laturi. Din turnul ei, trompeţii anunţau evenimentele importante ale urbei, tradiţie care astăzi a fost reluată. Turiştii pot vedea trompeţii în fiecare zi la ora 18.00, iar în weekend şi de la ora 12.00.

Asupra Casei Sfatului s-au abătut de-a lungul vremii cutremure, trăsnete şi incendii, a suferit modificări, dar, mai ales, clădirea a supravieţuit dorinţei de demolare a conducătorilor de la începutul secolului XX. Un tur al clădirii poate oferi o imagine mai amplă asupra oraşului medieval, inclusiv al sălii de tortură din Evul Mediu.

Pe aceeaşi temă

Cum a ajuns Braşovul să poarte 10 ani numele de Oraşul Stalin

Braşovul de acum 100 de ani

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite