Fabrica de Jante se demolează. Terenul de sub ea valoarează peste 10 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terenul Fabricii de Jante valorează peste 10 milioane de euro. FOTOArhivă.
Terenul Fabricii de Jante valorează peste 10 milioane de euro. FOTOArhivă.

Uzina Roman este nevoită să renunţe la active pentru a-şi plăti datoriile. Fabrica de Jante va fi astrfel demolată pentru ca terenul care este extrem de valoros să fie vândut pe bucăţi.

Administratorul judiciar al companiei Roman SA, firma Cenţu SPRL, a obţinut autorizaţia necesară demolării terenului Fabricii de Jante, aşa-zisul Roman 2. Aurel Cenţu, lichidatorul judiciar, susţine că clădirile respective trebuie demolate pentru că în zona respectivă nu mai sunt permise construcţii industriale, ci doar rezidenţiale, scrie bizbrasov.ro. 

  Terenul fabricii de jante de 130.000 de metri pătraţi se va vinde pe bucăţi pentru că lichidatorul nu a găsit un cumpărător pentru întreaga suprafaţă. Terenul a fost împărţit în 18 parcele, iar acum se caută cumpărători. Terenul se vinde cu 87 de euro metro pătrat. La un calcul simplu se speră ca pe teren să se obţină 10.5 milioane de euro. Cu banii obţinuţi se speră ca Uzina Roman, sau ce a mai rămas din ea, să fie ţinută pe linia de plutire.

Uzina Rimna are comenzi, dar nu are fondurile necesare pentru producţie. Potrivit planului de reorganizare propus de lichidatorul Cenţu SPRL, firma ar urma să deruleze contracte de aproape 1,7 miliarde de lei (383 de milioane de euro) cu statul român. Tot potrivit planului de reorganizare, mai multe companii străine vor face comenzi către Roman SA în valoare de peste 100 de milioane de lei.  Până la materializarea contractelor uzina, ultima din vechea istorie a Braşovului, abia se mai menţine pe linia de plutire.

De la glorie la dezastru

Uzina Roman a fost fabrica fanion a Braşovului. A fost iniţial fabrică de armament la înfiinţare în 1938, iar începând cu anul 1953, după naţionalizare a fost numită Steagu Roşu şi a început să fabric autocamioane. Primul a fost produs în 1954, iar uzina a început să aibă comenzi tot mai mari. Aşa s-a ajuns ca în 1977 să aibă o producţie record de 33.000 de maşini pe an. Şi numărul de angajaţi a crescut vertiginos de la un an la altul. Dacă în 1954 fabrica avea 4.400 de salariaţi, în 1978 s-a ajuns la 26.000. „Steagul Roşu" devenise cea mai mare uzină din Braşov şi un succes peste hotare. Celebrele modele Carpaţi, Bucegi, ROMAN sau DAC aveau mare căutare la export în Ungaria, RDG, Polonia, Statele Unite sau Grecia.

Declinul uzinei a început după anul 1990, iar comenzile au tot scăzut. În 2004, uzina a fost privatizată şi mii de oameni au fost daţi afară. Acum doar 200 de oameni mai lucrează la Roman, iar compania a intrat în insolvenţă anul trecut. Ultimul an pe profit a fost în 2009, iar acum compania are datorii de 120 de milioane de lei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite