Explicaţia Ministerului Muncii cu privire la colapsul financiar de la Protecţia Copilului din Harghita

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o zi după ce cotidianul Adevărul a publicat un material în care a prezentat o petiţie a angajaţilor de la Protecţia Copilului din Harghita în care oamenii spun că nu sunt nici măcar bani şi medicamente şi mâncare, Ministerul Muncii a trimis un comunicat de presă prin care face precizări la acest subiect.

Cotidianul „Adevărul“ a publicar ieri un material în care a prezentat o petiţie semnată de angajaţii de la Protecţia Copilului Harghita. Angajaţii au spus că nu sunt bani pentru hrană, medicamente, rechizite pentru copii şi nici pentru salarii în următoarele luni. Petiţia a fost trimisă luni la Ministerul Muncii şi cel de Finanţe.

În comunicatul de presă trimis astăzi, la o zi după publicarea materialului, Ministerul Muncii arată că finanţarea sistemului de protecţie a copilului se face din mai multe surse: bugetul de stat; bugetul judeţului, în completarea cuantumului pentru acoperirea cheltuielilor de organizare şi funcţionare a serviciilor, din venituri proprii sau din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale; donaţii, sponsorizări şi alte forme private de contribuţii băneşti, permise de lege“, se arată în comunicatul de presă.

În acelaşi comunicat Ministerul Muncii anunţă că nu are ca atribuţie direcţionarea sumelor, dar că face propuneri cu privire la bugetele care urmează să fie alocate Direcţiei pentru Protecţia Copilului. Pe baza acestor propuneri însă, Ministerul de Finanţe stabileşte bugetul.

„Conform prevederilor legale în vigoare, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale nu are ca atribuţie direcţionarea sumelor către direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului. În ceea ce priveşte finanţarea sistemului de asistenţă socială şi protecţia copilului, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi formulează propuneri pe baza standardelor de cost şi a numărului de beneficiari de servicii, pe care le transmite Ministerului Finanţelor Publice. Pe baza propunerilor menţionate, Ministerul Finanţelor Publice stabileşte, în limita sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale, sumele destinate finanţării sistemului de asistenţă socială şi protecţie a copilului de la bugetul de stat. Conform prevederilor legale în vigoare, sumele repartizate de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea sistemului de asistenţă socială şi protecţia copilului pot reprezenta cel mult 90% din propunerile formulate“, se mai arată în comunicat.

Prin acelaşi comunicat de presă Ministerul Muncii transmite că nici Consiliul Judeţean Harghita nu acordat sumele necesare. „Din analiza datelor şi informaţiilor publicate pe site-ul DGASPC referitoare la bugetul de venituri şi cheltuieli, reiese că de la bugetul judeţului nu au fost asigurate sumele care să completeze bugetul asigurat de la bugetul de stat, conform prevederilor art. 127 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Pe cale de consecinţă, rezultă că pentru anul 2017, Consiliul Judeţean nu a asigurat din bugetul judeţului nici bugetul aferent cheltuielilor necesare aparatului propriu al DGASPC, care conform prevederilor legale nu a fost finanţat niciodată de la bugetul de stat“, se mai arată în comunicatul de presă.  

Ce spun angajaţii de la Protecţia Copilului Harghita

Cei 748 de angajaţi au intrat în grevă japoneză şi au trimis o petiţie colectivă Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor Publice prin care se solicită alocarea unui buget mai mare.

„Instituţia se află în imposibilitatea de a mai putea asigura susţinerea întreţinerii celor peste 1000 de copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi aflaţi în centrele de plasament, respectiv în centrele de îngrijire şi asistenţă. De asemenea, nu poate asigura nici salariile angajaţilor pentru lunile următoare, iar contribuţiile salariale la bugetul general consolidat nu au fost virate nici pe luna august“, se arată în petiţia angajaţilor.

Nu sunt bani pentru hrană, rechizite sau haine pentru copiii instuţionaţizaţi, dar nici pentru medicamente. De asemenea utilităţile ar putea fi tăiate deoarece nu s-au plătit facturile. 

„Direcţia a semnalat în repetate rânduri ministerelor competente faptul că nu dispune de fonduri pentru hrană, duce lipsă acută de produse de igienă personală, nu poate asigura medicamentele necesare pentru persoanele cu dizabilităţi, nu are fond de îmbrăcăminte şi încălţăminte, ca atare nu poate achiziţiona aceste articole nici măcar copiilor cărora cele de anul trecut le-au rămas mici. Elevii au început anul şcolar fără rechizitele necesare, în curând se va întrerupe în curând furnizarea apei, gazului şi a energiei electrice din cauza neplatei facturilor. De asemenea nu se pot achiziţiona lemne de foc pentru iarna care începe în curând“, se mai arată în petiţie.

Situaţia critică a fost confirmată şi de directorul instituţiei. „Situaţia este una gravă şi se acutizează pe zi de ce trece. Noi am ştiut de la începutul anului că banii nu vor fi suficienţi şi am tras semnale de alarmă, am avut discuţii şi vizite la Bucureşti. Partea cea mai mare a bugetului nostru vine de la Ministerul de Finanţe care ne-a dat mai puţini bani. Mai primim fonduri de la Consiliul Judeţean, care anul aceasta ne-a dat mai mult, dar nu a fost suficient. De exemplu pentru protecţia copilului am primit 17 milioane de lei în condiţiile în care în 2016 am primit 21 de milioane de lei. În plus a trebuit din aceşti bani să acoperim creşterile de salarii, care au fost de 50%. Situaţia este foarte gravă. Nu am plătit facturile la utilităţi şi nu avem nici bani să cumpărăm lemne de foc. În august am plătit salariile nete, dar nu şi contribuţiile la stat. La rectificare am primit ceva bani, dar aceştia nu ne ajung nici măcar o lună“, ne-a declarat Elekes Zoltan, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite