Downtown-ul Braşovului, în schiţele administraţiei locale
0
Zona gândită de autorităţi să fie Downtown pentru Braşov este Centrul Civic. Altfel spus, zona centrală a Braşovului, delimitată în partea de nord şi vest de str. M. Kogălniceanu cu intersecţiile acesteia cu str. Hărmanului, b-dul Victoriei, str. Bihorului şi b-dul Griviţei, la sud de b-dul 15 Noiembrie (de la intersecţia cu str. Iuliu Maniu până la Calea Bucureşti), iar în partea de est cu str. Verii, conform PLanului Urbanistic General (PUG).
Iniţial, pe acest amplasament au existat locuinţe individuale ce au fost demolate pentru realizarea noului Centru Civic al oraşului şi pentru rezolvarea circulaţiei majore a acestuia. La sfârşitul anilor ’80 s-au realizat primele clădiri ale noului centru.
Începând din anul 1990 s-a început mobilarea fronturilor de nord şi vest ale zonei (de-a lungul str. M. Kogălniceanu), cu clădiri care au regimul de înălţime de P+M+10E pentru birouri, sedii de banci şi administraţie.
În decembrie 2005, prin hotărarea Consiliului Local Braşov, a fost aprobată documentaţia «Actualizare PUZ Centrul Civic Braşov », întocmită de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti. Cu această ocazie s-au prevăzut clădiri reprezentative, cu regim de înălţime P+30E (hotel, birouri, centru de afaceri).
De la centru financiar-bancar, la centru social-cultural şi de servicii
Imaginea noului ansamblu a preluat regimul de înălţime şi indicii urbanistici din vechea documentaţie, dar schimbă esenţial caracterul funcţional al zonei şi anume din centru financiar-bancar în centru social-cultural şi de servicii al municipiului Braşov.
Pentru realizarea întregului ansamblu arhitectural se propun amenajarea a două zone cu funcţiune mixtî – birouri, hotel, comerţ. Prima zonă este propusă în partea de sud-vest a amplasamentului, la intersecţiile dintre str. M. Kogălniceanu şi b-dul. 15 Noiembrie. Regimul de înălţime pentru această zonă P+M+25E. A doua zonă este amplasată în partea estică a zonei. Regimul de înălţime aici este de P+M+10÷14E.
Planşa cum va arăta Centrul Civic o găsiţi AICI!
Centrul cultural şi parc
Tot în Centrul Civic ar trebui construit, conform, PUG, şi un centru cultural – cu săli de spectacole, conferinţe, expoziţii, bibliotecă şi spatii comerciale specifice funcţiunii. Regimul de înălţime propus este de P+3E. Ansamblul va fi amplasat în partea de vest a zonei centrale şi are alocată o suprafaţă de 10.379 de metri pătraţi.
Nu dispar zonele verzi. Va fi amenajat un parc central – cu alei pietonale, spaţii de odihna, platforme pentru expoziţii în aer liber şi spaţii de joacă pentru copii.
Zona pentru locuinte si dotari existente din partea estica a zonei studiate va fi completata cu noi dotări pentru şcoala existentă, biserica şi cladiri de locuinţe prin completarea frontului la b-dul 15 Noiembrie, si înlocuirea clădirilor P – P+1 din zona străzii Gh. Şincai.
Cum este rezolvată problema parcărilor?
„Se propune scoaterea circulaţiei auto şi desfiinţarea parcajelor existente de suprafaţă din întreaga zonă a Centrului Civic. Excepţie fac străzile din zona destinată locuinţelor. Realizarea unui parcaj subteran pe două niveluri, compus din strazi interioare şi zone pentru parcare, cât şi pentru spaţiile tehnice necesare reţelelor edilitare”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
Accesele în parcajul subteran se vor realiza din inelul de circulatie principal cu sens unic. În total, vor fi opt accese amplasate pe toate cele patru laturi ale Centrului Civic. În felul acesta, în zona centrală va exista numai o circulaţie pietonală la suprafaţă.
Primul nivel subteran va avea o suprafata de cca 4,3 ha, iar cel de al doilea 4,4 ha. Se vor realiza circa 1400 locuri de parcaje publice la care se vor adauga parcajele private de sub cladirile existente şi propuse a se realiza.
Aprovizionarea magazinelor, a clădirilor existente şi a celor propuse a se realiza se va face numai prin subsoluri.
Modernizarea circulaţiei
Circulaţia majoră din zona compusă din str. M. Kogalniceanu, b-dul 15 Noiembrie şi str. Toamnei, care formează inelul circular cu sens unic, rămâne neschimbată.
În schimb, se propune eliminarea aproape în totalitate a circulaţiei auto de suprafaţă. Singura zona în care s-au păstrat străzile existente: str. Verii şi str. Gh. Şincai este zona cu locuinţe individuale, colective şi şcoala.
La limita vestică a acestei zone s-a propus realizarea unei strazi noi, cu profil transversal de 7,0 m şi trotuare bilaterale cu lăţimea de 1,5 m. Această stradă porneşte din b-dul 15 Noiembrie – la est de biserica de lemn – până în str. Verii, pe lângă clădirea Finanţelor Publice.
A doua stradă propusă în această zonă porneşte din str. Verii până la str. Gh. Şincai şi prin prelungirea str. Gh. Şincai ajunge în cealaltă stradă nou propusă. Această strada va avea profilul transversal de 6,0 m şi trotuare bilaterale de 1,5 m lăţime.