Două poduri şubrede din Braşov nu pot fi reparate din cauza unei legi stupide
0
Primăria trebuie să amâne începerea reparaţiilor la la podul de pe str. Zizinului (după intersecţia cu tronsonul 1 al ocolitoarei) şi podul de pe str. Lânii (peste canalul Timiş) deoarece legea spune că este nevoie de o hotărâre de guvern care să ateste proprietatea în cazul în care pe sub pod trece un fir de apă.
Pentru a elibera avizele necesare demarării acestor lucrări, Serviciul de Gospodărire a Apelor solicită documente care să facă dovada proprietăţii asupra albiilor râurilor, în zonele în care se derulează aceste investiţii. Având în vedere că aceste terenuri se află în proprietatea statului român, pentru a trece în proprietatea Municipiului Braşov este necesară o procedură destul de greoaie, care să fie finalizată cu o Hotărâre de Guvern. Perioada de timp necesară iniţierii şi emiterii Hotărîrii de Guvern duce la o decalare cu câteva luni a termenelor de începere a lucrărilor de execuţie. În această situaţie, lucrările vor putea fi demarate doar anul viitor, deşi există bani în acest an.
„Atât pentru investiţiile noi, de interes public, cât şi pentru lucrările de întreţinere/reparaţii la construcţiile de interes public existente, la solicitările entităţilor mai sus menţionate, de emitere a avizului de gospodărire a apelor, este necesar ca acestea să facă dovada că au demarat toate demersurile necesare pentru promovarea unei Hotărâri de Guvern privind transferarea dreptului de administrare a suprafeţelor proprietate publică a statului, din albia minoră a cursurilor de apă, din administrarea AN „Apele Române” în administrarea titularului avizului de gospodărire a apelor, în conformitate cu prevederile art 28 alin 3 din Legea nr 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local“, se arată în lege.
Podurile au nevoie urgentă de reparaţii
Podul de pe strada Zizinului este construit înainte de 1960, după un proiect tip folosit în Uniunea Sovietică, şi are o lungime de 57 de metri şi o lăţime a carosabilului de 7 metri. Din cauza vechimii au început să apară fisuri şi să cadă tencuiala. Primăria a pregătiti 4,3 milioane de lei pentru repararea acestui pod. Şi podul de pe strada Lânii care asigură accesul în Stupini şi care va deveni principala cale de acces spre Aeroport are nevoie de reparaţii de 1,4 milioane de lei.
„Trebuie dezmembrată respectiva suprafaţă de apă din zona podului sau a pasajului, iar prin hotărâre de Guvern să ni se facă dovada proprietăţii, astfel ca să putem interveni. Ţinând cont că avem experienţa de la Rulmentul, unde de câţiva ani încercăm, să obţinem avizele şi hotărârea de Guvern pentru a putea intra în proprietate, cred că ajungem să se dărâme podurile şi nu reuşim să obţinem aceste documente. Cred că era suficient doar avizul de la Serviciul de Gospodărire a Apelor, fără să se complice atât de mult procedura”, a spus primarul George Scripcaru.