Cum ne pot da viaţa peste cap anumite microorganisme. Sunt rezistente la tratament şi ne putem lupta cu ele ani întregi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Helicobacter Pylori este o bacterie care afectează jumătate din populaţia globului. FOTO Arhivă.
Helicobacter Pylori este o bacterie care afectează jumătate din populaţia globului. FOTO Arhivă.

Unele bacterii sau ciuperci ne pot invada organismul fără să ne dăm seama. Nu dau uneori simptome alarmante, sunt rezistente la tratament şi ne fac să ne schimbăm complet regimul de viaţă.

Helicobacter Pylori afectează cam 50% din populaţie Globului. Este pe locul al doilea într-un top nefast al celor mai răspândite bacterii din lume după cele care provoacă majoritatea cariilor dentare. Bacteria se transmite destul de uşor, de la calea aerului, prin sărut, prin folosirea aceloraşi obiecte de igienă sau prin atingerea de lucruri contaminate. Odată ajunsă în organism, bacteria Helicobacter Pylori poate persista toată viaţa, deoarece este extrem de rezintentă. Este una dintre puţinele bacterii care rezistă în mediul acid al stomacului şi nu este distrusă.

„Ce este periculos la această bacterie este că uneori nu dă simptome alarmante, iar pacienţii nu vin la medic. Cu toţii mai avem mici disconforturi abdominale pe care nu le băgăm în seamă. Helicobacter Pylori dă însă şi o respiraţie urât mirositoare, care ar putea fi un semn de alarmă. Bacteria se depistează printr-un test de sânge. Ulterior, după tratament este nevoie o analiză de scaun în care se depistează antigenul pentru această bacterie“, explică dr. Aurelia Voican, medic gastroenterolog.

Printre cele mai întâlnite simptome pe care le dă această bacterie se numără durerile în capul pieptului care apar imediat după mesele principale, balonare, greaţă, indigestie sau tulburări de tranzit intestinal. Tratamentul de bază este cel cu antibiotic, dar există cazuri în care acesta nu este eficient 100% şi trebuie repetat la anumite intervale de timp. Dacă un membru al familiei este infectat cu această bacterie, toată familia trebuie să îşi facă teste. „Din experienţa mea, dar şi a studiilor clinice, s-a constatat că dacă un membru al familiei are această bacterie şi ceilalţi sunt infectaţi. Asta deoarece se folosesc aceleaşi tacâmuri, există un contact permanent între membrii familiei. De aceea este bine ca toată familia să îşi facă teste mai ales dacă au avut simptome de discomfort abdominal sau indigestie“, mai spune medicul.

Ciuperca perfidă care ne dă viaţa peste cap

Candida este o ciupercă comună care poate apărea şi se poate înmulţi rapid, de obicei după un tratament cu antibiotice, dar şi pe fondul unui sistem imunitar slăbit. În general, candida se localizează în cavitatea bucală, iar la femei în multe cazuri în părţile intime ale corpului. În gură apar multe pete albe, iar în zonele intime dă mâncărimi îngrozitoare. Un exudat faringian ne va arăta dacă ciuperca este localizată în cavitatea bucală. De asemenea o analiză de scaun specială poate depista candida intestinală. Există şi analize mai complicate din sânge care se fac atunci când ne bănuieşte că această ciupercă a invadat tot organismul.

„În cazul în care candida este în cavitatea bucală sau zonele intime se poate scăpa uşor de ea, cu medicamente antifungice şi creme speciale pentru zonele intime. Dacă însă ajunge în sistemul gastro-intestinal atunci situaţia se schimbă. Există şi cazuri extrem de grave în care această ciupercă se poate răspândi în tot corpul şi atunci se ajunge la un stadiu sistemic extrem de periculos. Nu trebuie însă să intrăm în panică, deoarece aceste cazuri sunt rare“, explică Florin Tudor, medic internist.

Dă simptome înşelătoare

Candida poate avea simptome din cele cele mai neplăcute şi înşelătoare atunci când pătrunde în organism. Apare o oboseală permamentă, tulburări intestinale, dureri musculare în cele mai ciudate locuri, dureri de cap şi chiar simptome neurologice (agitaţie permanentă, stare de nervozitate) atunci când ajunge în creier. Pot apărea chiar şi erupţii pe piele. Uneori, medicamentele nu sunt suficiente şi trebuie intervenit şi cu probiotice, un regim de viaţă strict, dar şi anumite produse naturale care au afect.

„Principalul pas pe care trebuie să îl facem este să nu îi mai dăm alimente cu care să se hrănească. Trebuie renunţat definitiv la dulciuri, la lapte, pâinea cu drojdie, dar şi la alimentele acre sau acide. Se recomandă renunţarea la anumite tipuri de carne. Regimul este unul draconic şi nu oricine îl poate ţine. Pe lângă regim se dau tratamente antifungice, combinate cu probiotice, dar şi cu produse naturiste care ajută în tratament“, mai spune medicul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite