Cum trebuie să ne comportăm dacă ne întâlnim cu ursul. „Este printre puţinele animale care distinge culorile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ursul atacă atunci când este speriat sau deranjat. Deşi este considerat carninvor, preferă vegetalele, dulciurile şi berea. Când mergeţi în pădure trebuie să respectaţi câteva reguli.

Ursului îi place mult să se deplaseze. Poate să parcurgă şi 100 kilometri într-o singură zi. Deşi este cunoscut ca un animal fioros, nu este un prădător prin definiţie. Nu atacă decât dacă se simte ameninţat sau dacă este rănit.

„Ursul poate atinge la maturitate dimensiuni împresionante. Poate avea până la 2,5 metri şi poate cântări chiar şi 600 de kilograme. În libertate trăieşte până la 35 de ani, dar este mai longeviv dacă este ţinut în captivitate şi poate ajunge până la vârsta de 50 de ani. Ursul este printre puţinele animale care distinge culorile, dar se bazează foarte mult pe miros. Mirosul este de 100 de ori mai dezvoltat decât la oameni. Se poate căţăra în copaci, iar în zonele în pantă preferă să se rostogolească“, spume medicul veterinar Ioan Cucer.

Amator de dulciuri şi bere

Ursul este cunoscut ca un animal pofticios care mănâncă aproape orice. Deşi este catalogat drept carnivore, prefer vegetalele. În pădure se hrăneşte cu jir, ghinde, castane, fructe de pădure, dar şi insecte melci, peşte sau păsări. Îi plac mult şi dulciurile, lucru demonstrat deja. Vânătorii le duc de multe ori dulciuri urşilor în pădure, iar acestea reprezentă un adevărat festin. În România au fost şi mulţi urşi ţinuţi în captivitate care au fost hrăniţi ca oamenii. Aşa s-a aflat că ursului îi place foarte mult berea.

Sfaturi de la salvamontişti ca să evitaţi întâlnirea cu ursul

Nu părăsiţi niciodată poteca marcată. Animalele sălbatice evită zonele frecventate de oameni. Astfel, minimizaţi riscul de a vă întâlni cu ele;

Nu mergeţi singur pe munte. O simplă discuţie cu partenerul este suficientă pentru a ţine animalele sălbatice la distanţă. Puteţi, de asemenea, să strigaţi din când în când, sau să luaţi la dumneavoastră un fluier (un astfel de fluier se găseşte de regulă la catarama de prins la piept a rucsacului);

Ţineţi câinii legaţi în lesă. Aceştia pot agita animalele sălbatice şi le pot trimite înspre dumneavoastră;

Luaţi cu dumneavoastră şi ţineţi la îndemână spray-ul pe baza de piper împotriva animalelor sălbatice; Acesta este foarte mic şi compact (mai mic decât un deodorant obişnuit, se poate achiziţiona de la magazinele cu specific vânătoresc) şi poate fi de un real folos;

Evitaţi să faceţi plimbări seara târziu sau noaptea. Animalele sunt mult mai active în această perioadă;

Dacă aveţi de gând să campaţi cu cortul, nu o faceţi în locuri izolate. Asiguraţi-vă ca montaţi cortul într-o zona de campare organizată şi că nu ţineţi niciun fel de mâncare în acesta (animalele sălbatice pot detecta chiar şi mirosul conservelor nedesfăcute). Hrana legaţi-o la înălţime undeva mai departe de cort. Nu mâncaţi în cort sau în imediata apropiere a acestuia şi spălaţi-vă pe mâini după ce luaţi masa pentru a îndepărta orice urmă de miros de mâncare.

 Sfaturi pentru întâlnirea cu ursul

Dacă aveţi ghinionul să vă întâlniţi cu ursul nu trebuie să intraţi în panică. „Dacă vedeţi ursul, dar el nu v-a observat, îndepărtaţi-vă încet pe traseul pe care aţi venit şi nu vă opriţi vreo 500 de metri. Dacă ursul vă observă şi vine spre voi atunci faceţi gălăgie cât mai mare. Fluierul ajută foarte mult, deoarece urşii se sperie de ţiuitul puternic. Îndepărtaţi-vă, dar mergeţi cu spatele ca să vedeţi ursul. Dacă aveţi mâncare aruncaţi totul spre urs inclusiv rucsacul în speranţa că se va opri la ele. Dacă ursul vă urmăreşte puteţi fugi, de preferat la vale, dar nu este sigur că nu vă va ajunge. Tot timpul faceţi cât mai mult zgomot. Mitul cu întinsul pe jos şi făcutul pe mortul nu funcţionează, deci nu încercaţi. Cel mai bine este să vă îndepărtaţi cât puteţi de animal.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite