Cum a reuşit Remus Truică şi apropiaţii lui să dea un tun de aproape 136 de milioane de euro. Curtea de Apel decide azi dacă suspecţii vor fi arestaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit procurorilor, Remus Truică ar fi capul afacerii. FOTOAdevărul.
Potrivit procurorilor, Remus Truică ar fi capul afacerii. FOTOAdevărul.

Remus Truică a fost reţinut alături de alte persoane pentru că a constituit un grup infracţional menit să obţină retrocedarea ilegală mai multor proprietăţi către prinţul Paul. Totul în schimbul unor comisioane grase.

10.10 Prinţul Paul a ajuns la sediul DNA Braşov, unde va fi audiat în dosarul în care sunt implicaţi omul de afaceri Remus Truică şi directorul Evenimentului Zilei, care a anunţat că s-a suspendat din funcţia pe care o are la acest cotidian.

Prinţul Paul a refuzat să facă orice comentarii la intrarea în sediul DNA Braşov, unde a venit însoţit de un avocat. Doar a dat din cap că nu se simte prea bine.

5.00. După o şedinţă de judecată care a durat 12 ore, magistraţii Curţii de Apel au rămas în pronunţare şi vor anunţa astăzi la prânz dacă cei cinci suspecţi vor fi sau nu arestaţi. 

16.05 Remus Truică, Dan Andronic, Marius Andrei Marcovici şi Lucian Mateescu au fost aduşi la sediul Curţii de Apel, unde magistraţii vor delibera asupra solicitării procurorilor DNA de a-i aresta pentru o perioadă de 30 de zile. 

15.30 Prinţul Paul este aşteptat la DNA Braşov, după ce a fost externat astăzi din Spitalul de la Ploieşti. Aceasta a fost internat ieri acuzând afecţiuni cardiace, întrucât starea de sănătate a acestuia s-a ameliorat. Prinţul Paul s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalul Ploieşti iar în urma consultului şi investigaţiilor el a fost internat pe Secţia de Cardiologie. Prinţului Paul i s-a făcut rău atunci când se îndrepta cu autoturismul personal spre Braşov unde urma să fie audiat de procurorii DNA într-un dosar privind retrocedările ilegale de păduri. 

11.20 Remus Truică, Dan Andronic, Robert Roşu, Lucian Mateescu şi Andrei Marcovici au fost reţinut de procurorii DNA Braşov după audieri marator care au durat aproape 15 ore. Suspecţii sunt acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi complicitate de trafic de influenţă şi spălare de bani. Toţi cei cinci suspecţi urmează să fie prezentaţi astăzi Curţii de Apel Braşov cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit procurorilor Remsu Truică şi ceilalţi suspecţi din dosar au făcut tot ce au putut pentru a obţine retrocedarea ilegală a unor terenuri către prinţul Paul. Din ordonanţa întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora : „ Începând cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truică Remus, Roşu Robert Mihăiţă şi alte persoane au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de o persoană interesată, prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi, instigarea şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici.  Inculpaţii Andronic Dan, Marcovici Marius Andrei şi Mateescu Lucian au aderat la grupul infracţional: primii doi în anul 2007, ultimul în anul 2011“, se arată în comunicatul procurorilor.

Remus Truică a avut un rol crucial în derularea afacerii ilegale

Potrivit procurorilor, Remus Truică a fost unul dintre iniţiatorii afacerii ilegale. „Rolul inculpatului Truică Remus în cadrul grupului a fost esenţial, în sensul că persoana, reputaţia şi susţinerile acestuia au fost determinante în convingerea persoanei interesate pentru cumpărarea influenţei. Pe de altă parte, inculpatul Truică Remus a prezentat „afacerea” celorlalţi membri ai grupului, hotărând împreună cu aceştia să se implice în realizarea demersului infracţional, singura cale în obţinerea bunurilor pe care persoana interesată le revendica în mod nelegal. De asemenea, a acţionat ca mandatar al unei societăţi comerciale în actele întocmite cu cumpărătorul de influenţă, s-a întâlnit în mod repetat cu acesta pentru a discuta stadiul demersurilor întreprinse, a negociat cu aceştia în interesul grupului, a discutat cu inculpatul Roşu Robert, avocat, pentru întocmirea documentelor necesare creării aparenţei de legalitate, s-a prezentat în faţa autorităţilor în numele cumpărătorului de influenţă, a discutat cu notari şi avocaţi pentru întocmirea de înscrisuri necesare revendicărilor, şi-a traficat influenţa în mod real şi a corupt funcţionari pentru atingerea scopului urmărit“, se mai arată în comunicatul procurorilor
 

Retrocedare ilegală în schimbul unui comision

Mai mult Remus Truică a promis că poate ajuta la revendicarea întregii averi. Totul în schimbul unui commision. „În acest context, începând cu anul 2006 i-a promis cumpărătorului de influenţă că poate să îi recupereze averea revendicată nelegal, pretinzând că are relaţii în lumea politică şi în justiţie la cel mai înalt nivel (consilier al primului ministru, serviciile unei firme de avocatură de top, prin care influenţa poate ajunge chiar la ÎCCJ), cerând în schimb o parte considerabilă din această avere, atât pentru el cât şi pentru membrii grupului, între 50 – 80% din fiecare bun care va fi obţinut.

„În realizarea scopului grupului, inculpatul Truică Remus împreună cu ceilalţi membrii a grupului şi cu cumpărătorul de influenţă au ascuns apoi natura ilicită a înţelegerii prin încheierea, la data de 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii. Contractul a fost încheiat între cumpărătorul de influenţă şi o societate comercială reprezentată de Truică Remus. În concret, acest contract redactat de inculpatul Roşu Robert prevede că persoana cumpătătoare de influenţă, în calitate de cedent, transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi „Ferma Băneasa”, teren în suprafaţă de 28,63 ha). Societatea comercială reprezentată de Truică Remus se obligă să plătească, în anumite condiţii, o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, inculpatul Truică Remus a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei bunurilor retrocedate“, mai spun procurorii.

Prejudiciu de aproape 136 de milioane de euro

Prejudiciul în acest caz este uriaş. „În cursul anului 2008, ca urmare a notificării susmenţionate având ca obiect Ferma regală Băneasa, transmisă spre soluţionare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, inculpatul Truică Remus, a acţionat în aşa fel încât, prin intermediul unor persoane, să îi determine pe membrii consiliului de administraţie al institutului să aprobe, în mod vădit nelegal, solicitarea cumpărătorului de influenţă. Ulterior, prin decizia nr. 30 din 26.09.2008 s-a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor din Legea nr.10/2001, restituirea în natură a Fermei regale Băneasa, în aceeaşi zi, 26.09.2008, fiind încheiat un protocol de predare – preluare. Decizia de restituire este abuzivă, cererea nefiind însoţită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moştenitor îndreptăţit sau incidenţa Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii. Prin această activitate infracţională s-a cauzat un prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro (echivalent a 500.399.713 lei), sumă care reprezintă totodată folos necuvenit pentru cumpărătorul de influenţă, Truică Remus şi asociaţii acestuia în grupul infracţional“.

 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite