Cum reuşesc 10 bucătari români să gătească pentru Casa Regală Britanică şi pentru bogaţii din Oxford, la unul dintre cele mai de fiţe restaurante englezeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de zece români prepară delicatese de top la unul dintre cele mai pretenţioase restaurante din Anglia, din cadrul lanţului hotelier „Four Pillars“, care deţine peste 60 de localuri în Marea Britanie. Specialiştii în gastronomie sunt conduşi de Maestrul bucătar Claudio Costea şi au gătit inclusiv pentru Casa Regală Britanică.

Maestrul bucătar Claudio Costea a venit la Braşov, zilele trecute, la invitaţia „chef“ Georgy Valery, pentru a le destăinui studenţilor de la Horeca School Braşov din secretele sale. Costea trăieşte în Marea Britanie, este bucătarul-şef al unui restaurant din Oxford şi coordonează o echipă de talentaţi bucătari cu care şi-a propus ca localul să obţină prima stea Michelin. La această oră, România nu are niciun restaurant cotat cu o stea Michelin, Ungaria are trei, iar Polonia patru.

„Am început să lucrez în Italia, la 17 ani. Mai întâi la spălat vase, apoi în bucătărie. Pe urmă, am plecat pe un vas de croazieră, ca bucătar. Aveam 21 de ani, iar după trei ani, am mers în Anglia. Acum, coordonez echipa mea, iar cea mai mare provocare este să trecem examenul şi să obţinem pentru restaurant prima stea Michelin. Este o confirmare a calităţii şi serviciilor noastre”, ne-a declarat chef Claudio Costea.

Au răsfăţat cu bucate echipa Top Gear
Specialistul în gastronomie mai spune că e singurul ardelean din echipă, fiind de loc din Târgu Mureş, iar colegii lui sunt din Bucureşti, Moldova, Oltenia şi Constanţa. „Au fost mulţi români care au lucrat la noi. După un stagiu de un an-doi de înalt profesionalism, ajung să fie bine cotaţi şi mult mai bine remuneraţi. Mulţi au plecat să lucreze la alte restaurante din Anglia sau alte ţări ori au revenit acasă, în România, şi mă bucur că sunt apreciaţi“, ne-a mai precizat Claudio.

Ca mai toţi românii care au ajuns în Marea Britanie, şi membrii echipei lui Claudio Costea au fost priviţi cu suspiciune de cei din jur. „Când întrebau de unde suntem şi le spuneam România se strâmbau“, relatează Costea. Dar nu şi cei din managementul hotelului, unde profesionalismul românilor şi-a spus cuvântul şi s-au impus în ceea ce făceau. Aşa se face că, în urmă cu doi ani, a ajuns să pregătească masa pentru echipa Top Gear sau chiar pentru Casa Regală Britanică.

„Au avut un eveniment chiar lângă hotelul nostru, la care a participat şi Prinţul Charles. Au venit cu meniurile lor, le-am propus şi noi preparatele noastre. Totul se desfăşura sub o securitate extem de strictă. Le-am oferit şi un preparat oarecum românesc, bruschete cu salată de vinete, însă diferită de cea preparată acasă de noi, românii, pentru că am adăugat suc de lime şi coriandru“, îşi aminteşte Costea dineul la care a lucrat pentru Casa Regală Britanică.

Porcul, singura carne evitată de englezi
În ceea ce priveşte mâncarea pe care o preferă englezii, bucătarul spune că aceştia comandă în special vită, miel şi curcan, mai puţin porc, iar la desert au prăjiturile lor tradiţionale: „Diferenţa foarte mare este modul de preparare a cărnii, care se face sub vid, la temperaturi foarte mici. Porcul se găteşte la 57 de grade Celsius, iar peştele la 52 de grade Celsius. Este preferat acest procedeu pentru că se rupe textura din produse şi face carnea foarte fragedă. Reversul este că se măreşte foarte mult timpul de preparare. Sunt preparate care durează şi 70 de ore, cum ar fi «lumb belly» - burta de miel, gătit cu legume şi un sos special“.

O altă provocare pentru echipa românilor este să se menţină în „sezonalitate“. Adică trebuie să adapteze meniurile specifice atât zonei, cât şi internaţional, cu trufandalele de sezon. Claudio Costea s-a căsătorit cu o poloneză, cu care are doi copii. Şi-au cumpărat o casă în Anglia şi spune că nu ar reveni în România. „Chiar dacă unii nu mă vor crede, să ştiţi că am primit oferte financiare mult mai bune faţă de cea pe care o am acum, de la restaurante din Bcureşti. Le-am refuzat pentru că am casa acolo, nu vreau să îmi bulversez viaţa de familie, ar fi o problemă de comunicare şi pentru soţie. Viaţa noastră merge înainte aici, în Anglia“, a mărturisit Claudiu Costea, maestrul bucătar de la Oxford.

image

Reţetă recomandată de Claudio Costea 
Iată şi o reţetă premium de la chef Claudio Costea, pe care o pregăteşte la Hotelul „Four Pillars“.
Ingrediente: 1 kg caracatiţă proaspătă, sare kosher, piper, 2 foi de dafin, seminţe de cumin, lemon juice, lemon thyme, ţelină fresh, fasole cannellini, 300g morcov, 200g chorizo.

Mod de preparare: Se pune caracatiţa în vacuum pack cu ulei de măsline, suc de lămâie, foile de dafin, lemon thyme, sare, piper şi seminţele de cumin şi se găteşte în vid la temperatura de 73 grade de Celsius pentru 5 ore şi 20 de minute.

Piureul de morcovi şi chorizo – se taie morcovii şi chorizo cuburi mici se pun în termomix şi se gătesc la temperatura de 80 de grade timp de 20 de minute pe viteza 8. Fasolea cannellini se fierbe până se înmoaie şi se serveşte cu preparatul, la care se mai adaugă şi ierburi proaspete pentru prospeţimea farfuriei.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite