Cum să economisim bani de sărbători. Specialiştii ne învaţă cum să nu rămânem cu buzunarele goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu plecaţi la cumpărături fără să faceţi un buget şi o listă. FOTO Shutterstock.
Nu plecaţi la cumpărături fără să faceţi un buget şi o listă. FOTO Shutterstock.

Cu toţii cheltuim de sărbători mai mult decât ne-am propus sau mai mult decât este nevoie. Specialiştii ne învaţă cum să facem inteligent cumpărături ca să nu cheltuim toţi banii.

Bugetul este sfânt atunci când vine vorba despre economie. Trebuie să fiţi organizaţi ca să reuşiţi. „Pentru a nu cheltui peste măsură este bine să ne facem un buget şi să punem totul pe hârtie. În funcţie de veniturile fiecărei familii, bugetul va fi şi el diferit. Puneţi pe hârtie exact ce vreţi să cumpăraţi, de la alimente şi până la cadouri. Puteţi estima un buget pentru mâncare şi unul pentru cadouri. Odată ce l-aţi stabilit nu îl mai depăşiţi“, spune Valentin Stroescu, economist.

Înainte să mergeţi la cumpărături faceţi o listă. „Când mergeţi la cumpărături faceţi o listă clară cu ce doriţi să achiziţionaţi. Nu luaţi nimic în plus chiar dacă promoţiile din magazine vă vor tenta foarte mult. Rămâneţi la listă şi veţi face economie. Dacă mergeţi fără o listă veţi cumpăra vrute şi nevrute şi acasă veţi afla că aveţi în pungă şi multe lucruri de care nu aveaţi nevoie. Nu cumpăraţi lucruri doar pentru că sunt la promoţie“, mai spune specialistul.

Mergeţi la cumpărături cu cash

Când mergeţi la cumpărături nu luaţi mulţi bani în plus. „Dacă aţi stabilit bugetul este bine să mergeţi la cumpărături cu cash. Nu luaţi cardul dacă aveţi pe el bani mai mulţi că veţi intra cu siguranţă şi în rezerve. Este bine să luaţi la dumneavoastă doar cât aţi stabilit de acasă să chetuiţi sau cât aţi estimat că este nevoie pentru a lua ce aveţi pe listă. Puteţi avea o rezervă de 50-100 de lei în cazul în care estimările nu au fost precise“, mai spune specialistul.

Nu exageraţi la capitolul cadouri

Atunci când în familie există şi copii chetuielile cresc. Avem tendinţa de a le lua cât mai multe cadouri. „Dacă adulţii pot stabili clar ce cadou îşi doresc sau cât să cheltuie pentru a-l cumpăra, când vine vorba de copii avem tendinţa de a exagera. Nu luaţi tot ce îşi pun ei pe lista pentru Moş Crăciun. Ca să nu fie dezamăgiţi, puteţi face împreună lista şi astfel puteţi limita din cerinţe. Le puteţi explica că Moşul duce cadouri la toţi copiii şi nu poate lua pentru fiecare multe lucruri. Alegeţi 2-3 lucruri pe care şi le doresc cei mici pentru că este suficient“, mai spune Valentin Stroescu.

Cum să economisim în timpul anului

Dacă anul acesta nu aţi pus nimic deoparte, specialistii vă învaţă cum să faceţi pentru anul viitor. „De obicei ne trezim de sărbători că nu avem economii, că am cheltuit în fiecare lună exact cât am câştigat. Pentru a ne fi mai uşor de sărbători, putem să punem bani deoparte restul anului. Dacă în fiecare lună puneţi câte 50 sau 100 de lei deoparte veţi avea bani de cadouri de sărbători. Nu este greu şi veţi vedea că nu veţi simţi lipsa acestor sume din buget“, mai spune specialistul. 

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite