Culmea aberaţiei birocratice la Braşov: şefii judeţului refuză, mai nou, să dea bani Muzeului de Istorie invocând că din titulatura instituţiei lipseşte un cuvânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Braşov a refuzat să acorde o finanţare de 600.000 de euro (2,6 milioane de lei) pentru pentru achiziţionarea unei instalaţii de climatizare care să protejeze exponatele. Unele dintre ele au fost retrase din expoziţii pentru a nu suferi avarii grave. Motivul refuzului este unul stupid. Muzeul se numeşte simplu Muzeul de Istorie şi nu Muzeul Judeţean de Istorie.

Problema denumirii este una veche. În anii 90 Muzeul Judeţean Braşov a fost împărţit în trei: Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă şi Muzeul de Etnografie. Niciunul dintre cele trei noi muzee nu a avut în titulatură cuvântul Judeţean. În 2009, Muzeul de Istorie a fost acreditat greşit ca Muzeul Judeţean de Istorie de către Ministerul Culturii. Greşeala a fost sesizată de actualul director, istoricul Nicolae Pepene, iar instituţa a redevenit simplu: Muzeul de Istorie. Această denumire apare pe ştampilă şi la conturile bancare. Până acum denumirea nu a fost motiv de dispută.

O dispută stupidă

La ultima şedinţă de Consiliul Judeţean, când s-a discutat despre solicitările de finanţare s-a găsit imediat o chichiţă pentru neacordarea banilor şi anume faptul că denumirea de Muzeul de Istorie nu este corectă şi că o instituţie cu o asemenea denumire nu există legal.

Claudiu Coman

„Dacă în acte este scris Muzeul Judeţean de Istorie aşa trebuie să fie. Noi nu putem să le alocăm fondurile respective decât Muzeului Judeţean de Istorie. Dacă Muzeul de Istorie, care nu există, ne cere ceva, n-am ce să-i aloc“, a spus Claudiu Coman (foto dreapta), vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov care a preluat interimatul după suspendarea lui Aristotel Căncescu.

Motivul invocat de Consiliul Judeţean nu prea stă în picioare mai ales că la începutul acestui an denumirea era deja cea de Muzeul de Istorie, iar bugetul a fost aprobat tot de Consiliul Judeţean. Nu este exclus ca după ancheta DNA în cazul lui Aristotel Căncescu şi ultimul raport al Curţii de Conturi care a scos la iveală nereguli la alte finanţări, actuala conducere a Consiliului Judeţean să sufle şi în iaurt şi să se lege de orice chichiţă.

Buget foarte mic

Replica de la Muzeul de Istorie a venit imediat. Directorul instituţiei Nicolae Pepene crede că motivele refuzului finanţării sunt altele. „Denumirea corectă este Muzeul de Istorie, iar Ministerul Culturii a recunoscut că a greşit atunci când a acreditat denumirea de Muzeul Judeţean de Istorie. Avem o adresă prin care recunosc acest lucru. Avem nevoie de aceşti bani o o instalaţie performantă dacă vrem să fim un muzeu european. Nu cred că este o coincidenţă faptul că este primul meu an ca director la Muzeul de Istorie şi este şi anul în care avem cel mai mic buget din ultimii 25 ani, repectiv 1,6 milioane de lei. Din aceşti bani trebuie să plătim salariile la 50 de oameni, dar şi utilităţile pentru muzeu, birouri, Bastionul Graf şi Bationul Ţesătorilor“, a spus Nicolae Pepene (foto jos), directorul Muzeul de Istorie.

Nicolae Pepene

Finanţarea se refuză, dar se schimbă motivele

După ce scandalul a luat amploare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean a mai îndulcit puţin pastila şi a spus că există şi alte motive pentru care finanţarea nu a fost aprobată. „Este clar că trebuie să se rezolve problema denumirii, dar nu asta este principalul impediment. Clădirea Casei Sfatului în care funcţionează muzeul aparţine de primăriei şi noi facem demersuri să o primim în administrare pentru că nu vrem să investim în ceva ce nu ne aparţine. Este adevărat că bugetele sunt mici, dar aşa este la toate instituţiile care au primit mai puţini bani decât este necesar nu doar la Muzeul Judeţean de Istorie. De asemenea suma cerută, aproximativ 2,6 milioane de lei nu se poate da dintr-o dată ci eşalonat pe 3-4 ani“, a declarat azi Claudiu Coman.

Demersurile predecesorilor săi îl contrazic din nou la Claudiu Coman. În 2013, când la Consilului Judeţean, preşedinte era Aristotel Căncescu, instituţia a dat 300.000 de lei pentru renovarea exterioară a Casei Sfatului, iar proprietarul clădirii era tot Primăria. În plus, Primăria nu are nicio intenţie să schimbe destinaţia Casei Sfatului. Clădirea este intabulată de Primărie pentru că este pe teritoriul municipiului.

Exponate unicat la Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie prezintă istoria oraşului de acum 35.000 de ani şi până în prezent. Aici pot fi văzute piese ale culturilor din epoca bronzului  descoperite pentru prima dată în România la Braşov, dar şi inscripţia care a dat prima denumire a oraşului (Cumidava), piesă descoperită la castrul roman de lângă Râşnov. Alte piese de rezistenţă sunt o candelă din argint comandată special de Constantin Brâncoveanu, sabia judelui Braşovului, dar şi chipiul cu căptuşală tricolor al Şaguniştilor, care se salutau ca şi români, când să fii român nu era văzut cu ochi buni. Tot aici pot fi văzute şi peste 30 de lăzi care atestă breslele meşteşugarilor de la Braşov. Muzeul de Istorie are peste 4500 de piese care abia aşteaptă să fie descoperite.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite