Cetatea Teutonilor mai aşteaptă până când îşi va recăpăta gloria de altă dată
0
După ce marile cetăţi ale judeţului au fost reabiliate rând pe rând, acum Consiliul Judeţean nu mai are bani în acest an şi pentru finalizarea lucrărilor la Cetatea Feldioara, care este cea mai veche din judeţ.
Lucrările de reabilitare au început în 2013 şi costă 15 milioane de lei. La finele acestui an cetatea ar fi trebuit să arată ca în vremurile de glorie, dar lucrările nu au fost efectuate decât în proporţie de 30%. Consiliul Judeţean a dat anul trecut 4,3 milioane de lei şi anul acesta doar 1 milion de lei, din cele 15 milioane. Pentru că nu sunt fonduri lucrările se amână, nu se ştie până când. Cetatea ar fi trebuit să reintre în circuitul turistic în 2016.
Licitaţia pentru renovarea cetăţii a fost câştigată de o firmă din Satu Mare. Compania Euras, este membră a Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice din anul 1997 şi este autorizată de către Ministerul Culturii şi Cultelor pentru execuţia lucrărilor de restaurare a monumentelor istorice. Lucrările de reabilitare sunt extrem de dificile deoarece pereţii zidurilor se pot prăbuşi în orice moment.
Cetatea Feldioara este cea mai vechi fortificaţie şi datează din 1225. A fost construiă de cavalerii teutoni. În perioada ei de glorie, cetatea medievală de la Feldioara avea ziduri puternice, fiind cea mai importantă fortificaţie ridicată de teutoni în Transilvania, dar acum, monumentul este o ruină. Din ea s-au mai păstrat doar turnul din Nord-Vest, fântâna din mijloc, care este acum astupată, temelia de piatră a capelei, precum şi o bună parte din pivniţă.
Pe aceeaşi temă: