Cetatea Făgăraş va fi păzită de străjeri. Armurile sunt copii fidele ale celor care au existat în secolul al XVII-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costumele sunt copii fidele ale celor din secolul al XVII-lea. FOTObzf.ro
Costumele sunt copii fidele ale celor din secolul al XVII-lea. FOTObzf.ro

Cetatea Făgăraş a devenit a treia fortificaţie din ţară după Sighişoara şi Alba Iulia care are o gardă format din străjeri.

Garda este format din zece străjeri (pedestraşi cum li se spunea în urmă cu câteva secole) şi este un nou punct de tracţie pentru turişti. Soldaţii vor purta armuri şi vor face schimbul de gardă în fiecare sâmbătă şi duminică la ora 12.00. Costumele sunt cât se poate de autentice şi sunt copii fidele ale celor care au existat în secolul al XVII-lea. Au fost realizate după schiţele existente la muzeul cetăţii din Făgăraş.

„Este vital să reconstituim astfel de elemente de atracţie turistică. Sunt simboluri ale Făgăraşului. Garda Cetăţii, temniţa din perioada comunistă, Fecioara de fier, chiar şi lebedele de pe lac sunt elemente care fac parte din istoria Cetăţii. Misiunea noastră e să le oferim turiştilor istoria din Cetate, fie prin poveşti, fie prin expoziţii, fie prin personaje vii. Unele există deja, altele le vom împlini în anii următori“, a declarat Sorin Mănduc, primarul din Făgăraş, citat de bzf.ro.

Străjeri Cetatea Făgăraş

Alte atracţii ale cetăţii

Cetatea din Făgăraş are şi alte atracţii de anul acesta. Sala tronului a fost refăcută şi poate fi acum vizitată după ce a fost închisă jumătate de secol.

Turiştii pot vedea şi Fecioara de Fier, unul dintre cele mai crude instrumente de tortură din Evul Mediu. A devenit cunoscut în 1515, când se spune că a fost folosit pentru prima dată. Fecioara de Fier era de fapt o cuşcă de metal, care avea în interior un sistem cu mai multe cuţite. În momentul în care cuşca era închisă, ţepuşele străpungeau trupul celui condamnat la moarte. Cum scopul era ca victima să sufere cât mai mult, sistemul de ţepuşe era construit în aşa fel încât să nu ucidă instantaneu. Cuţitele străpungeau picioarele, mâinile, pieptul şi chiar ochii persoanei condamnate. Legenda spune că putea dura şi două zile până când cel rănit îşi dădea sfârşitul după chinuri groaznice. Practic, cel torturat sângera până murea.

image

600 de ani de istorie

Cetatea Făgăraş este un loc încărcat de istorie. A fost locul celebrelor baluri date de Doamna Stanca, dar şi o temută închisoare în vremea comuniştilor. Datează de peste 600 de ani şi are un muzeu unde pot fi admirate peste 20.000 de exponate. Anul acesta a fost redeschisă, după 50 de ani, şi sala tronului cu ajutorul unei investiţii de 1,3 milioane de lei de la bugetul local. Turiştii pot vizita 39 de încăperi. Biletul de intrare costă 10 lei, iar cetatea este deschisă zilnic între orele 10.00 şi 19.00. Cetatea a primit recent şi un certificat de excelenţă din partea TripAdvisor.

Cetatea Făgăraş a fost inclusă şi într-un top al celor mai frumoase castele din lume. A fost pe locul al doilea al clasamentului întocmit de Hopper, un site dedicat turismului, şi prezentat de publicaţia americană Huffington Post. Construcţia este descrisă ca fiind o fortăreaţă impresionantă, printre cele mai bine păstrate cetăţi feudale din Europa de Est. Jurnaliştii străini amintesc şi de faptul că cetatea a fost o temută închisoare în vremea comuniştilor. În acelaşi top realizat de Hopper şi prezentat de Huffington Post, pe locul al treilea se află Castelul Durham, din Marea Britanie. Topul mai conţine castelul Frontenac din Canada, castelul Cardiff din Ţara Galilor sau castelul Heidelberg din Germania.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite