Cele mai murdare lucruri din bucătărie. Locurile unde colcăie bacteriile

Cele mai murdare lucruri din
bucătărie. Locurile unde colcăie bacteriile

Bucătăria trebuie igienizată odată la două săptămâni. FOTO beautician.

Bureţii de vase, tocătoarele, prosoapele de bucătărie, suporturile de vase, dar şi lavetele umede sau uscate se pot transforma în adevărate muşuroaie de microbi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bureţii pe care îi folosim atunci când spălăm vasele sunt printre cele mai murdare lucruri din bucătărie. „Bureţii pe care îi folosim atunci când spălăm vasele adună în timp foarte multe bacterii, care ajung apoi pe veselă şi implicit în organismul nostru. Bureţii sunt mai mereu uzi şi de aceea bacteriile se pot dezvolta uşor. Le place mediul umed. Un burete nu ar trebui folosit mai mult de trei zile“, spune Adina Vesea, medic alergolog.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru lavetele de bucătărie, fie ele umede sau uscate. „Lavetele sunt foarte utile şi cu toţii le folosim. Atât cele umede, cât şi cele uscate trebuie schimbate cel puţin săptămânal. Nu aşteptaţi până când au prins un miros neplăcut, deoarece atunci sunt deja pline de bacterii. Când ştergem cu ele mobile automat împrăştiem microbi peste tot“, mai spune specialistul.

Şi prosoapele de bucătărie sunt pline de microbi. „Prosoapele din material textil trebuie evitate pe cât posibil. Ştergem cu ele masa, apoi ne ştergem pe mâini şi aşa împrăştiem bacteriile. Ar fi bine să folosim prosoape de hârtie, sunt mult mai igienice. Puteţi folosi prosoape din material textil, însă doar pentru mâini“, mai spune medicul.

Când schimbăm suporturile de vase şi tocătoarele

Tocătoarele (tradiţionalele funduri de lemn) sunt şi ele un pericol. „Este recomandat să le folosim pe cele din plastic sau sticlă pentru că sunt mai uşor de curăţat sau dezinfectat. În cazul celor din lemn bacteriile pot intra în timp în crăpături şi sunt foarte greu de eliminat. Degeaba le spălăm pentru că nu îndepărtăm microbii. Şi cele din plastic trebuie înlocuite odată la două trei luni“, mai spune spune Adina Vesea.

Suporturile de vase atrag şi ele microbii. „Suporturile de vase care sunt de obicei din plastic sau inox atrag şi ele microbii tot din cauza mediului umed. Trebuie curăţate temeinic odată pe săptămână şi înlocuite cam la 2-3 trei luni, mai ales cele din plastic. De asemenea dacă aceste suporturi sunt într-un dulap neaerisit atunci va mai apărea şi mucegaiul. Eu nu aş recomanda mascarea lor în mobilă, chiar dacă arată mai bine aşa. Bucătăria cu totul trebuie curăţată cu produse care dezinfectează cam odată la două săptămâni. Este nevoie de o astfel de igienizare periodic“, mai spune specialistul. 

citeste totul despre: