FOTO Cel mai înalt brad din România este în pădurea de la Şinca Veche şi are 62,5 metri înălţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bradul este mai înalt decât un bloc cu 22 de etaje. FOTO Catalin Roibu
Bradul este mai înalt decât un bloc cu 22 de etaje. FOTO Catalin Roibu

O echipă ce cercetători de la Facultatea de Silvilcultură din Suceava a descoperit, în pădurea virgină din Şinca Veche, cel mai înalt brad din România. Dimensiunile arborelui le depăşesc pe cele ale unui bloc de 22 de etaje.

Echipa condusă de Călătin Roibu are autorizaţie pentru a face cercetări în zonă.

„Avem un contract cu asociaţia WWF România (World Wide Fund for Nature) pentru inventarierea arborilor din pădurile virgine din Şinca Veche. În timp ce făceam cercetări am descoperit acest brad care are 62,5 metri şi este cel mai înalt din România la ora actuală. Măsurătorile au fost realizate cu un hipsometru digital cu ultrasunete Recordul precedent este el unui brad de 61,5 metri din pădurea din Penteleu din zona Buzăului, descoperit de profesorul Ion Popescu-Zeletin. Am luat o probă mică neinvazivă din acest brad pentru a-i determina vârsta, dar eu că are peste 300 de ani vechime. Însă ce e spectaculos la Şinca e că majoritatea brazilor din acea zonă au peste 55 de metri“, ne-a declarat Cătălin Roibu, şef de lucrări la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.

Pădurea de la Şinca ar putea deţine şi un record european. Cătălin Roibu şi-a dat doctoratul în studierea fagului şi a descoperit, tot la Şinca, un fag de 56 de metri înălţime. Deocamdată acest record nu a fost omologat, deoarece se fac cercetări europene pentru a vedea dacă s-a descoperit în vreo altă pădure vreun fag mai înalt. „Eu mi-am dat doctoratul în fag şi am fost şi în pădurile Nerei, însă fagi ca aici la Şinca nu am mai văzut“, a mai spus cercetătorul.

brad pe lung

Ce înseamnă o pădure virgină 

Asociaţia World Wide Fund for Nature a reuşit să obţină în 2012 un ordin de ministru prin care pădurea de la Şinca Veche să fie pusă sub protecţie absolută.

Cel mai înalt brad din România. FOTO Cătălin Roibu

„Asociaţia se ocupă din 2011 de protejarea pădurilor virgine, iar în 2012 am obţinut un ordin de ministru pentru a le pune sub protecţie. Pădurea de la Şinca este un ecosistem natural unic. Acest lucru înseamnă că se dezvoltă fără niciun fel de intervenţie a omului. Faptul că este o pădure virgină şi totodată protejată înseamnă că nu se taie de acolo absolut niciun copac“, a spus Ioana Deţianu, reprezentant al Asociaţiei World Wide Fund for Nature.

Pentru ca o pădure să fie declarată virgină şi pusă sub protecţie în ea trebuie să existe arbori de toate stadiile, exact ca şi într-o comunitate omenească, unde trebuie să ai şi tineri şi bătrâni. Asta înseamnă că trebuie să existe brazi de 300-400 de ani şi fagi de 250-350 de ani, dar şi copaci mai tineri de 50-100 de ani.

Unicitatea pădurilor virgine din România, cum este şi cea de la Şinca Veche, constă în faptul că ele sunt un amestec de fag, brad şi molid. Ceea ce nu se întâlneşte în alte zone ale Europei, unde pădurile virgine sunt preponderant doar de molid. Pădurea de la Şinca acoperă circa 350 de hectare. Majoritatea arborilor au peste 50 de metri înălţime şi un diametru de aproximativ 1,5 metri.
 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite