Campanie pentru mersul pe jos: 21.813 de kilometri nu au mai fost parcurşi de elevi cu maşina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au preferat să meargă cu autobuzul sau pe jos la şcoală FOTO TSG 2015
Copiii au preferat să meargă cu autobuzul sau pe jos la şcoală FOTO TSG 2015

Ediţia 2015 a campaniei europene Traffic Snake Game a generat economii de CO2 cu 15% mai mari faţă de 2014 şi a crescut cu 19% utilizarea modurilor de transportul sustenabil.

Campania europeană Traffic Snake Game (TSG), aflată la cea de-a doua ediţie naţională, s-a desfăşurat în cadrul Săptămânii Europene a Mobilităţii, în perioada 21 septembrie – 02 octombrie 2015. Creată pentru a încuraja elevii, părinţii şi cadrele didactice să adopte moduri sustenabile pentru a se deplasa la şcoală, campania propune mersul pe jos, cu bicicleta, cu mijloacele de transport în comun, în defavoarea deplasărilor cu maşina.

În paralel, campanii similare au loc în alte 18 ţări europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria.

În România, campania TSG s-a derulat sub denumirea „Oscar, şarpele hoinar”. Acţiunile s-au derulat pe trei paliere, incluzând activităţi atât în perioada pre-campanie, cât şi la o lună după finalizarea jocului efectiv, pentru a se putea măsura efectele generate pe termen mediu şi lung.

Ulterior, datele din toată ţara au fost colectate, analizate şi înregistrate pe site-ul oficial al campaniei de Asociaţia „Oraşe Energie România”, coordonatorul naţional TSG.

Ediţia 2015 s-a desfăşurat în 17 oraşe din România: Aiud, Alba Iulia, Bistriţa, Braşov, Bucureşti, Făgăraş, Focşani, Giurgiu, Iaşi, Mihăeşti, Mizil, Moineşti, Ocnele Mari, Odorheiu Secuiesc, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureş şi Timişoara.

La nivel naţional, în campanie au participat peste 12.000 de elevi, provenind din 62şcoli primare. În perioada derulării campaniei, elevii au obţinut economii de peste 65.000 km care nu au mai fost parcurşi cu maşina, conducând la o reducere cupeste 11.000 kg a emisiilorde CO2. În urma analizei, s-a constatat că TSG 2015 aduce economii de CO2 cu 15% mai mari faţă de anul 2014.

«Schimbarea în comportamentul de deplasare este spectaculoasă. Unii părinţi au declarat că ajutaţi de proiectul nostru, au căpătat încredere să-şi lase copiii să călătorească cu mijloacele de transport în comun. Iar copiii se bucură că sunt independenţi, chiar dacă trebuie să sune şi ”să dea raportul” imediat cum ajung la şcoală», spune Loredana Petcu, cadru didactic coordonator TSG în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 13 din Braşov.

Mergând pe jos sau cu bicicleta, copiii devin conştienţi de mediul înconjurător şi îşi dezvoltă aptitudini privind siguranţa în deplasare şi capacitatea de a anticipa acţiunile celorlalţi participanţi la trafic. În plus, mersul pe jos sau cu bicicleta contribuie la atingerea necesarului de mişcare fizică zilnică recomandată copiilor.

tsg Braşov

Pe termen lung însă, campania ţinteşte spre crearea unei percepţii adaptate înţelesului copiilor, cu privire la ce înseamnă o comunitate sănătoasă, guvernată de libertatea de mişcare, de calitatea vieţii şi de independenţa faţă de mijloacele de transport motorizat.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite