Doi directori de la CEC Braşov şi un administrator de firmă au fost trimişi în judecată pentru acordarea de credite ilegale de 7 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ancheta la CEC Braşov a început după ce s-au raportat restanţe uriaşe la credite. FOTOArhivă.
Ancheta la CEC Braşov a început după ce s-au raportat restanţe uriaşe la credite. FOTOArhivă.

Directorii sunt acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu după ce au condiţionat acordarea unor credite pentru a obţine avantaje materiale de la clienţi. Au acordat credite preferenţiale care au fost garanatate cu stocuri de marfă inexistente.

Florentina Tăvălică şi Afrodita Nicoleta Renţea au fost trimise în judecată după o ancheată de amploare la Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Alături de  directorii de bancă va mai fi judecat şi Mugur Babciuc administratorul unei firme din Braşov.

Potrivit procurorilor: „Inculpata Tăvălică Florentina, în calitate de director al CEC Bank S.A. – Sucursala Braşov, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă ale anului 2008, a condiţionat acordarea unor credite bancare societăţii S.C. „On Astor” S.R.L. Braşov, de efectuarea unor lucrări de amenajare a unui imobil, lucrări evaluate la suma de 6.886,20 lei, pe care le-a pretins de la administratorului societăţii menţionate, inculpatul Babciuc Mugur. Acesta din urmă a acceptat cererea şi a dispus efectuarea lucrărilor.

După acest moment, inculpatele Tăvălică Florentina şi Renţea Afrodita Nicoleta au oferit inculpatului Babciuc Mugur varianta de obţinere de bani de la CEC Bank S.A. – Sucursala Braşov, prin intermediul altor firme (care să nu aibă datorii la bugetul de stat şi care să obţină credite succesive până la pragul maxim de 600.000 lei) şi garantarea lor doar formală, prin facturi care să ateste existenţa unui stoc de marfă nereal. Prin urmare, în perioada aprilie 2008 – februarie 2009, inculpatele Tăvălică Florentina şi Renţea Afrodita Nicoleta, în calitatea lor de director al sucursalei Braşov, respectiv director operaţiuni (până la data de 5 ianuarie 2009 şi, în continuare, şef serviciu credite la CEC Bank S.A. – Sucursala Braşov), cu ştiinţă şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu aprobând şi acordând, cu încălcarea normelor bancare, un număr de 12 credite, în favoarea a 12 societăţi comerciale deţinute de cunoscuţi ori de angajaţi ai lui Babciuc Mugur ori de persoane care deţineau firme fără activitate. Ca urmare, s-a produs o pagubă totală patrimoniului CEC Bank SA în sumă totală de 7.020.000 lei şi s-a obţinut de către S.C. „On Astor” S.R.L. Braşov un avantaj patrimonial echivalent cu valoarea creditelor“ se arată în rechizitoriu

Inculpatul Babciuc Mugur, care a pus la dispoziţie acte necorespunzătoare realităţii, le-a ajutat pe cele două inculpate menţionate anterior să aprobe şi să acorde, în mod nelegal, un număr de 9 credite în favoarea unor societăţi comerciale.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor aparţinând inculpatei Tăvălică Florentina până la concurenţa sumei de 7.027.693 lei, (compusă din 7.020.000 lei - prejudiciului cauzat din acordarea ilegală a creditelor şi suma de 7.693 lei - contravaloarea lucrărilor de construcţie primite ca mită), precum şi asupra bunurilor aparţinând inculpatei Renţea Afrodita Nicoleta.  Dosarul se va judeca la Tribunalul Braşov.

Braşovul a mai fost zguduit de un scandal bancar în 2011, când directoarea de la Credit Europe Bank a furat banii clienţilor. Banca a despăgubit toţi clienţii.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite