Baza Olimpia, daca nu se închiriază la licitaţie redevine muzeu al sportului braşovean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Judeţean vrea să transforme baza sportivă Olimpia în muzeu
Consiliul Judeţean vrea să transforme baza sportivă Olimpia în muzeu

În anul 2013, judeţul Braşov a devenit proprietarul Bazei Sportive Olimpia, imobil format din teren de 5.098 mp şi construcţii aferente (clădire-monument istoric de categoria B, în suprafaţă de 317 mp şi magazie de 93 mp), trecute în domeniul public al judeţului. La această oră, complexul sportiv este închis şi se degradează.

„Oamenii sunt nemulţumiţi pe bună dreptate. La nivelul Consiliului Judeţean nu ne propunem să facem cârrciumi pe care să le adminsitrăm. Cred că astăzi Consiliul Judeţean are nevoie de mai multe spaţii pentru a adăpsti viitor sediul administrativ al Regiunii Centru, iar noi să nu mai fim împărţiţi în diverse spaţii. Revenind la Olimpia, în cazul în care nu există interes din partea mediului privat de a administra această bază – s-au făcut deja două licitaţii succesive fără succes -, dacă nu vom avea o finalitate, o parte din clădirea respectivă ne gândim să amenajăm un muzeu la sportului braşovean, unde să avem tot felul de colecţii de la diverse persoane care au amintiri despre fotbal, hochei, scrimă etc., iar partea de teren de tenis, să găsim o formă asociativă, cu Clubul Sportiv Braşovia sau alt club, cu Inspectoratul Şcolar, astfel încât să le poată administra dumnealor, prin cluburile pe care le au aceste instituţii şcolare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea.

Ulterior dobândirii calităţii de proprietar al Bazei Olimpia, Consiliul Judeţean a făcut toate demersurile pentru evacuarea din incintă a asociaţiilor care au continuat să ocupe imobilul fără drept şi să desfăşoare activităţi comerciale în mod nelegal, în absenţa unui contract cu proprietarul.

Astfel, judeţul Braşov a formulat o cerere de evacuare a Asociaţiei Clubul Sportiv Societatea de Patinaj Braşov şi a Clubului Sportiv Olimpia 2011 Braşov din imobil, pentru lipsă de titlu. Evacuarea asociaţiilor s-a finalizat efectiv în luna mai 2016, în prezenţa executorului judecătoresc.

În anul 2014, plenul CJ a aprobat demararea procedurilor pentru închirierea bazei sportive. În anul 2015, Consiliul Judeţean şi-a însuşit Raportul de evaluare privind stabilirea tarifului de închiriere, realizat de un evaluator acreditat ANEVAR. Preţul de pornire a licitaţiei pentru închirierea imobilului a fost următorul:1,2 euro/mp/lună pentru teren, 7,7 euro/mp/lună pentru Clădirea Olimpia şi 2,3 euro/mp/lună pentru magazie.

Comisia de evaluare a ofertelor constituită prin Dispoziţia Preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov a făcut toate demersurile prevăzute de regulament pentru scoaterea la licitaţie a imobilului în vederea închirierii, de două ori: în luna august 2015 şi în luna septembrie 2015. Comisia de evaluare a constatat faptul că la ambele termene-limită nu s-au depus oferte.

În luna octombrie 2015 plenul CJ Braşov a aprobat reluarea procedurii de închiriere cu actualizarea tarifului pe mp pentru construcţia şi terenul aferent, precum şi modificarea regulamentului de închiriere.

În luna iulie 2016 plenul Consiliului Judeţean Braşov şi-a însuşit un nou raport de evaluare pentru actualizarea tarifului minim de închiriere prin licitaţie publică a imobilului, la următoarele valori: 0,892 euro/mp/lună pentru teren; 5,8 euro/mp/lună pentru Clădirea Olimpia şi  2,2 euro/mp/lună pentru magazie.

La şedinţa de plen din această lună urmează aprobarea prin hotărâre de Consiliu Judeţean a documentaţiei de licitaţie pentru desfăşurarea activităţilor sportive şi de agrement la Baza Sportivă Olimpia.

De precizat este faptul că Judeţul Braşov, ca asociat în Clubul Sportiv Societatea de Patinaj, a făcut de-a lungul timpului investiţii la Baza sportivă Olimpia pe care Tribunalul Specializat Argeş le-a recunoscut prin hotărâre irevocabilă. Astfel, CJ a fost acceptat la masa credală cu suma de 9,1 milioane de lei: 1,9 milioane de lei au fost contracte de cooperare ale Consiliului Judeţean cu Clubul Sportiv Societate de Patinaj şi 7,2 milioane de lei au reprezentat investiţiile directe ale Consiliului Judeţean (reparaţii capitale la clădire, lucrări de înlocuire a tuturor instalaţiilor, construcţia tribunei cu 1000 de locuri şi montarea scaunelor, construcţia vestiarului şi anexei, realizarea zidului de sprijin în zona vestiarelor, refacerea căilor de acces, alei şi trotuare din zona bazei sportive, lucrări de montare şi amenajare patinoar).

În urma aprobării Planului de reorganizare a debitoarei Club Sportiv Societatea de Patinaj Braşov şi a însuşirii Raportului de evaluare a imobilului, s-a achiziţionat baza sportivă de către judeţul Braşov, preţul fiind achitat prin operaţiunea de dare în plată în contul creanţei cu care judeţul Braşov s-a înscris în tabelul definitiv al creditorilor.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite