Bastioanele şi turnurile Braşovului, cu lacătul pe uşă până la primăvară. O investiţie de 290.000 de euro stă nefolosită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Virtual de la Bastionul Postăvarilor a costat 290.000 de euro. FOTO: Arhivă.
Muzeul Virtual de la Bastionul Postăvarilor a costat 290.000 de euro. FOTO: Arhivă.

Turnurile şi bastioanele Braşovului sunt închise pe timp de iarnă pentru că nu au vizitatori şi nu justifică cheltuielile. Situaţia lor juridică este în continuare incertă, dar Consiliul Judeţean dă asigurări că vor fi redeschise din primăvară.

Turnurile şi bastioanele Braşovului sunt administrate de Consilprest, societatea comercială a Consiliului Judeţean. Firma a fost la un pas să intre în insolvenţă din cauza faptului că aceste obiective turistică nu atrag suficienţi vizitatori şi merg mereu în pierdere. Nici promovare nu a fost făcut cum trebuie. Consiliul Judeţean a avut o tentativă de a iniţia un circuit al lor cu un bilet unic, dar nu a reuşit să atragă doritori, aşa că a renunţat. Edilii au încercat spoi să le transfere la Muzeul de Istorie, dar acest lucru nu s-a putu realiza deoarece clădirile sunt în proprietatea primăriei şi doar administrate de Consiliul Judeţean prin Consilprest.

Pagubă de 290.000 de euro

Cea mai mare dezamăgire este Primul Muzeu Virtual din România de la Bastionul Postăvarilor în care s-au investit 290.000 de euro. Banii au fost daţi de Consiliul Judeţean prin compania proprie- Consilprest. Muzeul a fost inaugurat în 2012, dar chiar şi la trei ani de la deschidere merge în pierdere. Amortizarea investiţiei este de doar 10.280 de lei pe lună, adică 30.000 de euro pe an. Ar fi nevoie de cel puţin 10 ani pentru recuperarea banilor, asta dacă muzeul ar avea cheltuieli zero.

Muzeul Virtual de la Bastionul Postăvarilor este însă unul interesant. 32 de specialişti au muncit timp de şase luni la realizarea lui. Are două gigapanorame instalate pe mesele multitouch care prezintă Braşovul văzut de pe Tâmpa până în cel mai mic detaliu, utilizatorii acestor dispozitive având posibilitatea să exploreze oraşul printr-o simplă atingere de ecran. Pe dispozitivele multitouch instalate pe şevalete pot fi făcute tururi virtuale ale unora dintre cele mai importante monumente şi puncte de interes ale Braşovului: Biserica Neagră, Casa Sfatului, Prima Şcoală Românească, Zona Bastionului Graft (După Ziduri), Scheii Braşovului, Turnul Alb şi Turnul Negru.

image

Foto

Turnul alb din Braşov. FOTOAdevarul.

Redeschise din primăvară

Ca să nu aducă pierderi şi mai mare turnurile şi bastioanele au fost închise pe timp de iarnă. Consiliul Judeţean a decis ca până la rezolvarea problemelor juridice de bastioane şi turnuri se va ocupa tot Consilprest. Pe lângă Primul Muzeu Virtual, în bastioane se pot vedea expoziţii, se pot organiza evenimente. Turnurile prezintă şi ele istoria oraşului şi oferă o superbă panoramă asupra Centrului Istoric. Din primăvară se vor redeschide. „În perioada iernii, acestea sunt închise, dar în primăvară, vor fi puse în valoare rămânând în administrarea Consilprest“, a spus Claudiu Coman, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Busul turistic, o altă afacere păguboasă

Arătat publicului cu mare tam-tam ca un adevărat magnet pentru turişti, autobuzul etajat s-a dovedit a fi o afacere păguboasă făcută de Consiliul Judeţean Braşov. A fost cumpărat în 2007 şi a costat 300.000 de euro. Făcea curse în centrul istoric, dar de multe ori a stat degeaba. Nu era acoperit şi în zilele ploioase nu era folosit. Cum la Braşov vremea nu este una extrem de caldă, autobuzul era practic folosit cam patru luni pe an. De asemenea nu pleca în cursă dacă nu se strângeau măcar 10 turişti pentru că nu se justifica consumul de combustibil. A fost tras pe dreapta.


 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite