Anchetă penală în cazul studiului pe baza căruia s-au stabilit cotele de vânătoare pentru urşi, lupi şi râşi. Parchetul Curţii de Apel Braşov s-a autosezizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii s-au atutosesizat şi fac cercetări în rem sub aspectul mai multor infracţiuni în legătură cu scandalul iscat cotele de vânătoare. Anchetatorii vor să afle dacă studiul privind numărătoarea animalelor a fost unul corect.

Procurorii au decis să se autosesizeze în acest caz după ce mai multe asociaţii de protecţie a animalelor au contestat vehement studiul pe baza căruia s-a decis câte animale sălbatice pot fi împuşcate. „Ne-am autosesizat şi facem cercetări in rem sub aspectul infracţiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu, fals intelectural şi uz de fals. Vom face verificări asupra acestui studiu şi a modului în care el a fost realizat“, ne-a declarat Ramona Diaconu, procuror şef de şecţie la Parchetul Curţii de Apel Braşov. 

Potrivit unor surse apropiate anchetei, procurorii verifică şi cum s-au cheltuit banii pentru studiu. Universitatea Transilvania a primit 30.000 de euro de la Ministerul Mediului pentru realizarea studiului. Pe lângă specialiştii de la Facultatea de Silvicultură, la studiu au ajutat şi reprezentanţii unei fundaţii ai cărei membrii ar fi rude cu persoane din conducerea Universităţii Transilvania. De asemenea se verifică dacă la stabilirea cifrelor au luat parte şi vânători care ar fi avut vreun interes ca aceste cote de vânătoare să fie cât mai mari.

Ministerul Mediului propunea În 21 sepetembrie un ordin care permitea împuşcarea a 1.691 de animale protejate prin lege: 552 de urşi, 657 de lupi şi 482 de pisici sălbatice. Acesta a stârnit revoltă printre asociaţiile de protecţie a animalelor care l-au contestat vehement şi au acuzat că studiul pe baza căruia s-au stabilit cifrele nu reflectă realitatea. Între timp ordinul a fost suspendat de Ministerul Mediului şi se fac noi verificări.

 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite