Şcoala profesională, de la Cenuşăreasă la vedetă: oraşul din România în care sistemul e un adevărat succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Şcoala Profesională Kronstadt concurenţa a fost anul trecut de şase elevi pe un loc. FOTOArhivă.
La Şcoala Profesională Kronstadt concurenţa a fost anul trecut de şase elevi pe un loc. FOTOArhivă.

Dacă în anii trecuţi la Braşov bătălia mare să dădea pe licee, anul acesta şcoala profesională este la loc de cinste. Absolvenţii sunt atraşi de faptul că obţin un loc de muncă sigur la finalul celor trei ani de studiu. La Braşov din toamnă vor fi 19 clase cu specializări în toate domeniile, de la industrie la turism.

Tonul l-a dat în 2012 Şcoala Profesională Germană Kronstadt (SPGK), un proiect pilot la acea vreme şi un model care a fost preluat în toată ţara. Anul trecut concurenţa a fost de şase candidaţi pe un loc. Până în prezent, Şcoala Profesională Germană Kronstadt numără 298 de absolvenţi ai tuturor celor trei generaţii de până acum, din care 284 sunt deja angajaţi ai companiilor partenere. Absolvenţii celei de-a treia generaţii au primit, în procent de 100%, oferte de angajare. Elevii de la profesională primesc o bursă de 400 de lei pe lună, masă caldă atunci când fac practică în fabricile din Braşov, dar şi transport gratuit către uzine, hoteluri sau companii de alimentaţie publică.

În anul şcolar 2016-2017, SPGK a început cu 5 calificări şi un număr de 704 elevi. Şcoala Profesională Germană Kronstadt din Braşov este prima şcoală profesională în sistem dual, după model german, din România. Cu susţinerea a 15 companii de renume mondial din regiunea Braşovului, şcoala oferă elevilor o formare profesională sub îndrumarea atentă a companiilor. Tinerii învaţă meserii tehnice căutate pe piaţa muncii, în condiţiile cele mai moderne şi performante. După 3 ani de pregătire preponderent practică, elevii ies de pe băncile şcolii cu competenţele necesare pentru a începe o carieră profesională, având prioritate la angajare în cadrul firmelor partenere.

Din toamna anului trecut La Colegiul Transilvania s-a înfiinţat o clasă cu 28 de locuri cu profil aeronautic. Partener este Compania Airbus Helicopters care a adus toate dotările necesare în atelierele şcolii şi a amplasat chiar şi un elicopter. De asemenea Airbus şi-a luat angajamentul că va oferi locuri de muncă cu prioritate acestor elevi.

Reprezentanţii mediului de afaceri menţionează că şcolile profesionale au o foarte mare importanţă pentru bunul mers al companiilor. „Şcoala profesională este o alternativă reală, merită să studiezi ca să înveţi o meserie. Toate companiile din Braşov reclamă că le-ar mai trebui forţă de muncă, dar care să fie calificată. Se pierd proiecte din cauza lipsei acestei forţe de muncă”, a punctat Alexandru Blemovici, reprezentant al mediului de afaceri.

Profesionala un model de succes

Pentru că s-a dovedit că să înveţi o meserie ajută mult, Primăria Braşov, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar şi companii din domeniul industriei, transporturilor şi turismului, au decis ca din toamnă la alte patru colegii să fie clase de profesională. Acestea vor fi la: Colegiu Tehnic Maria Baiulescu, Colegiul Tehnic Economic Remus Răduleţ, Colegiul Naţional Economic Andrei Bârseanu şi Colegiul Tehnic de Transporturi. Vor fi specializări în domeniul hotelier, alimentaţie publiă şi industrie. În toate cazurile se lucrează cu companii care oferă dotări, locuri de practică şi locuri de muncă la finalul anilor de studiu. În anul şcolar 2017-2018, la nivelul municipiului Braşov vor fi 19 clase, cu 520 de elevi şi 39 de firme implicate.

,,În anul 2012, Primăria Braşov, Clubul Economic German, Inspectoratul Şcolar şi câteva firme din această zonă au ales un drum pentru învăţământul braşovean, acela de a pregăti absolvenţi pentru nevoile pieţei muncii din Braşov. Atunci, 130 de elevi au făcut cea mai bună alegere din punct de vedere profesional şi au ales Şcoala Profesională Germană Kronstadt. Iar după doi ani, aproape toţi s-au angajat la firmele implicate în proiect. Astăzi am ajuns în etapa în care, în anul şcolar 2017-2018, la nivelul municipiului Braşov vom avea 19 clase, cu 520 de elevi şi 39 de firme implicate, la care se adaugă şi specializările din cadrul şcolilor profesionale de la alte unităţi de învăţământ. Cred că Braşovul a făcut alegerea corectă, atât în ceea ce priveşte învăţământul, cât şi în ceea ce priveşte dezvoltarea economică. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul firmelor din Braşov, care au înţeles că doar împreună ne putem dezolta, şi cel al asociaţiilor profesionale, cum ar fi Clubul Economic German, Asociaţia de Turism Poiana Braşov, Camera de Comerţ Româno-Germane fără de care nu am fi reuşit să facem aceste lucruri“, a declarat George Scripcaru, primarul Municipiului Braşov.

Cum sunt structurate locurile la Şcolile Profesionale:

Unităţi noi de învăţământ în învăţământ dual, anul şcolar 2017-2018:

Colegiul Tehnic ,,Maria Baiulescu“

 -o clasă de 30 de elevi, specializarea ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie publică;

-o clasă de 30 de elevi, specializarea bucătar;

-o clasă de 22 de elevi, specializarea lucrător hotelier.

Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Tehnic Maria Baiulescu şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 13 firme din Braşov şi Poiana Braşov, pe de altă parte.

Colegiul Tehnic Energetic ,,Remus Răduleţ“

- o clasă de 28 de elevi, specializarea electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice;

- o clasă de 30 de elevi, din care 14 cu specializarea electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice şi 16 cu specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale.

Parteneriatul a fost semnat de  Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleţ şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 4 firme din Braşov şi Săcele, pe de altă parte.

Colegiul Naţional Economic ,,Andrei Bârseanu“

- o clasă de 30 de elevi, specializarea comerciant-vânzător.

Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Naţional Economic Andrei Bârseanu şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 4 lanţuri comerciale, pe de altă parte.

Colegiul Tehnic de Transporturi

- o clasă de 28 de elevi, specializarea mecanic auto;

- o grupă de 14 elevi, specializarea maşinist utilaje cale şi terasamente.

Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Tehnic de Transporturi şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 3 firme din Braşov, pe de altă parte. Una dintre firmele semnatare ale parteneriatului este RAT BV S.A., care va sprijini pregătirea a 28 de elevi în specializarea mecanic auto.

Unităţi de învăţământ în care funcţionează deja sistemul dual:

Şcoala Profesională Germană Kronstadt:

- cinci clase de 28 de elevi fiecare, în total 140 de elevi, specializarea operator la maşini cu comandă numerică;

- o clasă de 28 de elevi, din care 14 cu specializarea operator la maşini cu comandă numerică şi 14 cu specializarea sculer matriţer;

- o clasă de 28 de elevi, specializarea sculer matriţer;

- o clasă de 28 de elevi, specializarea sudor;

- două clase de 28 de elevi fiecare, în total 56 de elevi, specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale;

- o clasă de 28 de elevi, din care 14 cu specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale şi 14 cu specializarea confecţioner articole din piele şi înlocuitori.

Parteneriatul a fost semnat de către SPGK şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 14 firme din zona Braşovului, pe de altă parte.

Colegiul Tehnic Transilvania

-o clasă cu 28 de locuri cu specializarea aeronautică, în parteneriat cu Airbus România.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite