VIDEO- UPDATE Cum poţi să nu devii victima ţeparilor ce acţionează prin Metoda "Accidentul"!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infractorii nu au odihnă şi nici scrupule. Speculând starea emoţională, pe care reuşesc cu măiestrie desăvârşită să o inducă victimei, astfel încât aceasta să execute fără să gândească ceea ce i se spune să facă, reuşesc să înşele cu sume mari de bani persoanele naive şi slab informate.

„Metoda accidentului” este în mare „vogă” şi, cu toate eforturile autorităţilor abilitate, inclusiv cu sprijinul mass- media atât de la nivel local cât şi de la nivel naţional, victime noi continuă să apară şi să reclame că au fost înşelate.

Modul de operare care trebuie să vă dea de gândit

Escrocii aleg persoane despre care ştiu că au o stare materială bună, au copii sau nepoţi cu venituri mari şi exploatează partea afectivă a relaţiilor de familie. Strâng cât mai multe date despre viitoarea victimă, cum ar fi: adresa, numele şi prenumele copiilor, nepoţilor sau ale soţilor (soţiilor acestora); dacă au autoturisme, marca şi culoarea lor, cine conduce mai mult autoturismul deţinut.

Escrocul sună pe telefonul fix al familiei  şi cu o voce schimbată şi speriată se dă drept fiul, nepotul sau ginerele persoanei apelate, pe care o anunţă că a avut un accident soldat cu răniţi, iar apoi îi spune să vorbească cu avocatul său.

Aceeaşi persoană, de această dată „avocat”, care vorbeşte cu voce liniştită, îi relatează viitoarei victime a escrocheriei, detalii despre accident, scoţând în evidenţă faptul că fiul (ginerele) este internat în spital şi este vinovat de producerea evenimentului rutier, promiţând totodată ca va face tot posibilul să-l scape de „necaz”, după care îi spune că va reveni cu un telefon. Presupusul avocat insistă ca victima să nu-şi contacteze ruda implicată în accident, întrucât telefoanele mobile ale acestuia au fost reţinute de poliţie.

După o scurtă perioadă de timp avocatul revine cu un apel telefonic explicând persoanei în cauză faptul că pentru a-i scăpa ruda de puşcărie îi trebuie o sumă de bani pe care să o ofere victimei accidentului de circulaţie ca acesta să nu depună plângere.  

VEZI AICI DECLARAŢIA INSPECTORULUI PRINCIPAL JENEL ŞOGOR, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN BRĂILA

Escrocul cere ca banii să fie trimişi de urgenţă prin poştă, societăţi specializate de transfer bancar, virată într-un cont bancar sau prin transmiterea codurilor de reîncărcare ale cartelelor de telefonie.

Înşelătorie şi corupţie

În astfel de situaţii, pe lângă faptul că este vorba despre o înşelătorie grosolană, fapta poate fi catalogată şi ca un act de corupţie sau complicitate la corupţie. 

Solicitarea unor sume de bani spre a fi oferite unor funcţionari publici pentru a nu îşi îndeplini atribuţiile de serviciu (de exemplu poliţiştilor ca să nu întocmească dosar penal) reprezintă faptă de corupţie. Legislaţia românească pedepseşte nu doar pe cel care ia mită, dar şi pe cel care oferă bani sau alte foloase funcţionarilor publici, pentru a nu îşi îndeplini corespunzător sarcinile de serviciu.

ATENŢIE!

În caz de accident rutier nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens şi nici nu există noţiunea de plată a altor persoane pentru diverse motive.

Variantele de soluţionare sunt numai două şi foarte clare:  sesizarea Poliţiei, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv (va stabili împrejurările,  sau înţelegerea amiabilă a părţilor, dacă accidentul a fost uşor şi nu s-a soldat cu victime, ceea ce presupune repararea daunelor autovehiculului, folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu au consistenţă legală şi pot constitui fapte de corupţie. 

Operatiunea accidentul pas cu pas

Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, poliţiştii recomandă cetăţenilor:

- să verifice dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (să ceară  date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla acesta şi să sune pentru confirmare).

În astfel de situaţii reprezentanţii Poliţiei sau ai Parchetului nu reţin telefoanele mobile;

- dacă sunt contactaţi de un „binevoitor” care îi apelează în numele unei rude apropiate şi nu a putut fi verificată veridicitatea informaţiilor, să solicite acestuia o întâlnire directă şi să anunţe poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a i se acorda sprijin;

- să fie atenţi la persoanele cu care intră în contact pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să îi urmărească, să încerce să se împrietenească cu ei şi să afle detalii despre familie sau vecini;

- să nu primească în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diferite societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat etc.) decât după ce au verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Să nu  le furnizeze  acestora informaţii despre membrii familiei sau despre vecini. 

- să sesizeze faptele de corupţie la numărul de telefon gratuit 0800 806 8006, în cazul în care vă sunt solicitate sume de bani pentru a urgenta, împiedica sau schimba cursul soluţionării legale a unui incident, eveniment sau accident.

Brăila

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite